Tanec na okraji propasti Moimira Papalescu & the Nihilists

Tanec na okraji propasti Moimira Papalescu & the Nihilists

Tisk

mpatn 200Podvědomí, humor, tajemství, fyzická stránka hudby, popkultura... Nihilisti jsou zpět tak, jak to máme rádi. Po více než sedmnácti letech je tu třetí album skupiny Moimir Papalescu & The Nihilists s názvem „Mystery Women in the Acid Pools“.

 

Trio od svých počátků ve své tvorbě mísí elektroniku, post-punk, psychedelii, disco a mnoho dalších žánrů. Tuto linii Nihilisti drží i na novém albu a ukazují, že neztratili nic ze svého dravého a experimentálního stylu. Album vydává Indies Scope spolupráci s labelem Drug Me Record. Fanoušci se mohou těšit na speciální sérii jarních koncertů u příležitosti vydání nahrávky a to v pražském Roxy (13/3), plzeňském divadle Pod Lampou (15/3) a brněnské Flédě (6/4).

Alba Analogue Voodoo (2004) a Lewis Neptune (2006) byli na dlouhou dobu jediné nahrávky kapely. Když už se zdálo, že se po Nihilistech definitivně zavřela voda, vrátila se kapela na pódia i s novými singly, které jsou součástí aktuálního alba. “Tak uběhlo pár let, máme spousty nových hudebních zkušeností, trochu jiný způsob spolupráce i přístup a naše hudební vlivy se posunuly nebo spíš obohatily, ale zároveň stále stavíme na stejných základech…,” sděluje o nové desce Hank. “ Jinak nová deska je podle mého mnohem více taneční než předchozí alba, což mám já osobně moc rád, ale je to takový tanec na okraji propasti.” Nahrávka je místy výbušnina, místy cukrkandl a často hustá mlha, ve které se leckdo ztratí beze stopy. Zpěvačka Sonja k tomu dodává: “Já to vidím jako psychedelicky dystopické taneční album :)”

Nihilisti byli vždy postavení na kontrastu odlišných osobností zakládajících členů. Tense promítá i do celé tvorby a nechybí ani ve skladbách na Mystery Women in the Acid Pools. A jak přiznává Hank, napětí mezi odlišnými osobnostmi dělá Nihilisty unikátní kapelou: “Miluju tohle naše míchání pocitů a nálad. Temná poloha u mě vždy přechází v humornou a naopak, neexistuje u nás “čistý” pocit, ani styl. Vždycky mě zajímalo jen to, kde se tyhle extrémy setkávají. Ale je to o vyvolávání otázek, rozhodně ne odpovědí. Ostatně o tom je přece skutečná umělecká tvorba.”

Kapela se vrátila zároveň na pódia. A tahle jízda chutná všem. Jak kapele, tak fanouškům. Sonja přiznává, že ji to náramně baví: “Návrat k první nihilistické sestavě nás tří nám dává velký tvůrčí prostor, který si já osobně celkem užívám. Naživo s námi vystupuje Petr Venkrbec, uvidíme, jestli mu jeho časové možnosti dovolí absolvovat i všechny koncerty v roce 2024.” Jedno je ale jisté, první koncert je pět dní po vydání alba v Roxy a bude to zážitek. “Energie a nasazení bude myslím tradičně v našem stylu... takže maximální :),” avizuje Hank.

Seznam koncertů

  • Record release party: 13.3. Praha, Roxy
  • 15. 03. Plzeň, Pod lampou
  • 06. 04. Brno, Fléda
  • 31. 05. Opava, Freiplatz
  • 29. 06. Svitavy, Rosnička
  • 03. 08. Beseda U Bigbítu

mpatn 1

Skupina Moimir Papalescu & The Nihilists vznikla v létě roku 2003. Založili jí Mirek Papež známý pod pseudonymem Moimir Papalescu[1] (Gun Dreams, Magnetik, Papalescu2, Die Alten Maschinen, Vanessa), La Petite Sonja (Kill The Dandies!) a Hank J. Manchini (Kill The Dandies!, Rány Těla, Thee Lazy Eyes). Dalšími členy byli pak v minulosti i Petr Venkrbec a Vratislav Placheta. Mezi hlavní hudební vlivy patří taková seskupení jako Cabaret Voltaire, Suicide, nebo třeba The Fall. První album s názvem Analogue Voodoo vydala skupina u společnosti X Production/Manipulation Records v roce 2004. Za něj pak získali cenu Anděl v žánrové kategorii elektronická a taneční hudba. Později se spojili s berlínským producentem a majitelem labelu Pale Music Steve Morellem. Ve spolupráci s ním vydali roku 2005 singl obsahující píseň Summer Deviation doplněný o remixy od Sunshine, Steve Morella, či Marca Lanziho. Druhé album Lewis Neptune skupina vydala v roce 2006. Po delší odmlce v roce 2023 kapela vydává singly s názvy Jerry The Lizard, Interspieces Love a Call Me Hank a zároveň se vrací na pódia. V březnu 2024 pak vychází u labelů Indies Scope / Drug Me Records třetí album s názvem Mystery Women in the Acid Pools. https://www.facebook.com/mpandthenihilists/

 mpatn mystery women obalka

Moimir Papalescu & The Nihilists - Mystery Women In The Acid Pools
Label: Indies Records / Drug Me Records (Drug Me 029)
Datum vydání: 8.3.2024
Seznam skladeb: 1. Hot Lava 2. Touch 3. Jerry The Lizard 4. Call Me Hank 5. Too Late 6. Tell Me You Love Me 7. Bring Me Down 8. Interspecies Love 9. Mystery Women In The Acid Pools

Zdroj foto: Anna Bastyrová

Multilink: https://orcd.co/nihilist24


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Majitel Zlatéknihy.cz: „Čtenářům přinášíme nižší ceny, nakladatelům vyšší zisky.“

zlate knihy 200Nedávno byl spuštěn nový projekt pro milovníky knih Zlatéknihy.cz. Na našem webu jsme o něm imformovali a strhla se zde zajímavá diskuze, proto jsme oslovili původce nápadu a majitele toho internetového knihkupectví pana<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Temnými hvozdy, černá perla komiksového hororu

perexovy obrazekPřiznám se, že po knize Temnými hvozdy jsem původně sáhla spíše ze zvědavosti. O to více jsem byla překvapena, jak mimořádně kvalitní kousek se mi dostal do rukou. A přestože se za normálních okolností hororovému žánru spíše vyhýbám...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...