Škrábnutí od Terezy Černochové, zpěvačky s hlasem jak ponorná řeka, stojí za to

Škrábnutí od Terezy Černochové, zpěvačky s hlasem jak ponorná řeka, stojí za to

Tisk

Cernochova 200Zvláštní snivou krásu přináší v pořadí druhé sólové album Terezy Černochové.  Název dostalo podle skladby Škrábnutí, jejíž text napsal kdysi pro zpěvaččina otce Karla Černocha Zdeněk Borovec. Celá deska je vůbec jedno velké překvapení, které řadím k těm největším na naší domácí scéně v poslední době. Tereze Černochové se totiž povedlo něco, co bych od ní v tuto chvíli nečekal. Zčistajasna přišla s deskou, kterou prostě jen tak neodložíte.

 

Přiznám se, že si ji pouštím asi tři týdny, ale dělám to jen pokud vím, že mám na ni těch přibližně čtyřicet minut v kuse. Protože pokud si ji pustím, nemůžu od ní odejít - tak moc mě okouzluje a přitahuje. Její kouzlo totiž nespočívá jen ve zpěvu a zpěvaččině výrazu, ale také v atmosféře a celkovém pojetí, které vás jednoduše nutí splynout s tím vším, co zpěvačka a tvůrci předkládají.

 Cernochova 1
Můžou za to barvy, nálady a emoce, které jsou v písních. Často ztlumených až do pološepotu a šerosvitu, občas zase zjitřelých a kovově jasných. Nelze přeslechnout, že protagonistka s hlasem jako ponorná řeka má nejen talent a techniku, ale že má něco odžito a že už také něco ví - třeba o nesnesitelné lehkost bytí. Punc  toho všeho cítíte nejen ze zpěvu, ale třeba i z textových obrazů, v nichž se to metaforami a jinotaji jen hemží.  Díky tomu všemu - včetně naléhavého vokálu i vokálů - nechybí napětí, které panuje od začátku do konce tohoto pozoruhodného alba.



Vpravdě ideální spojení našla Tereza Černochová  nejen v Lence Dusilové, Danu Bártovi nebo Aleně Rytířové, kteří -  ať už sami nebo se zpěvačkou - stvořili textovou složku alba, ale zejména  v producentovi Romanu Holém, který je autorem několika písní (Polibky andělů, Celá já, Škrábnutí, Vem si mě, Až nastane září). Jiné skvělé skladby dodal Jiří Hutárek (Všeobjímák, Podplouvám, Půl), přičemž závěrečná písnička Andělé je cover verzí skladby od Kapely Dr. Max.

Cernochova 2


Co mne na tomto zahloubaném a žánrově neuchopitelném Škrábnutí ještě fascinuje, jsou momenty překvapení, a to jak v aranžmá a relativně minimalistickém doprovodu, tak v melancholicky laděných textech. Zpěvačka na nich staví své (a třeba i vaše) příběhy, které ožívají až na této nahrávce. Dovedu si proto představit i televizní film nebo DVD, kde by Škrábnutí dostalo ještě vizuální podobu. Inspirací by mohly být právě fotografie Veroniky Strachové použité v bookletu CD.

Název nosiče: Škrábnutí
Interpret: Tereza Černochová
Žánr: Pop
Skladby: Polibky snílků, Všeobjímák, Podplouvám, Půl, Celá já, Škrábnutí, Vem si mě, Až nastane září, Andělé
Stopáž: 39 minut
Vydavatelství:  Supraphon, a. s.
Hodnocení: 100 %     

           
Zdroj foto: Supraphon

www.supraphon.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Soňa Špačková: Mé mandaly asi nikdy nebudou viset jako velká umělecká díla někde v galeriích. Ale mé poslání je jinde

Spackova 1Kreslení a obtahování mandal, domácí vzdělávání, relaxační online programy. To jsou témata, ke kterým má Soňa Špačková rozhodně co říct. Jak vám může pomoct obtahování? A má samotná umělecká tvorba nějaký vliv na život? To – a mnohem více – se dozvít...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vychutnejte si další trampoty jezevčíka Herkula

jezevcikova kocovina perexNakladatelství Ikar opět pomyslelo na milovníky jezevčíků a naservírovalo jim pokračování knihy Z pohledu jezevčíka z roku 2015, tentokrát s názvem Jezevčíkova kocovina. Nebojte, o alkoholu to nebude, ale trampot si ...

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Jak správně napsat rozbor filmu

RozborFilmu perexRadomír D. Kokeš se řadí k vyznavačům neoformalismu, jak potvrzuje jeho spoluúčast na české předmluvě ke kanonickému spisu Bordwella a Thompsonové Umění filmu. To znamená, že upřednostňuje průzkum toh...