Kapele BraAgas vyšlo nové CD Bestiále

Kapele BraAgas vyšlo nové CD Bestiále

Tisk

bragas 200Dvě ceny Anděl, třetí místo v prestižním mezinárodním žebříčku World Music Charts Europe, desítky koncertů u nás i v zahraničí, pět vydaných alb i EP. To jsou BraAgas. Důvodů k rekapitulaci najdeme více, BraAgas se ohlídnou za uplynulými roky vydáním Bestiále - výběrem toho nejlepšího ze zveřejněných nahrávek.


„Tento výběr bereme jako takový dárek pro naše fanoušky. Na scéně se pohybujeme třináct let, některá starší alba už jsou v podstatě vyprodána a lidé, kteří si kupují naše desky přímo na koncertech, si o něco podobného říkali už dlouho. A nám odpadne Sofiina volba, když se ptají která z desek je ta nejlepší a kterou si mají vybrat :-)“ dodává s humorem sobě vlastním frontwoman Kateřina Göttlichová.

22 písní zaplnilo téměř celé CD, skladby byly znovu smíchány a dostaly nový mastering. CD vychází v exkluzivním digipacku na jehož tvorbě se podílela výrazná malířka své generace, Alběta Josefy.

BraAgas je převážně ženská kapela interpretující lidové písně z celé Evropy v originálních aranžích. Roku 2009 vydali Tapas, které získalo ocenění „Anděl“ v kategorii world music, roku 2012 desku Fuerte, která byla na toto ocenění nominována a o dva roky později album Yallah!, opět se ziskem ocenění „Anděl“ za world music. V roce 2018 kapela vydala album „O ptácích a rybách“, které se dostalo v červnu 2018 až na 3. příčku v mezinárodním world music žebříčku World Music Charts Europe.

Bragas1

Významnou část repertoáru BraAgas tvoří sefardské písně, skandinávský a balkánský folklor, libují si v "liché" rytmice a zpěvné melodice. Na posledním albu „O ptácích a rybách” se kapela zaměřila i na lidové písně z Moravy. BraAgas se ve svých úpravách lidové hudby snaží využít rozmanitosti původu jednotlivých písní, zajímavý zvuk dodávají etnické a historické nástroje, nad kterými se vznášejí skvělé ženské vokály. Vystoupili na předních festivalech jako Colours of Ostrava, MFT Zlatá Praha, Rainforest world music festival, EBU Folk Festival v Kolíně nad Rýnem, nebo festival Sur Jahan v Indii.

Křest Bestiále proběhne 2. září v pražském prostoru Gauč ve Stromovce, během večera zahrají všichni současní i bývalí hudebníci, kteří BraAgas prošli.

bragas album

Bestiále
Interpret: BraAgas
Datum vydání: 17.7.2020

Více informací: https://bit.ly/braagasindies


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Star Wars: Před dávnými časy…

star wars omnibus200Už jako malý kluk jsem byl vždycky šťastný, když jsem se podíval na obrazovku a uviděl ta zlatavá písmena, jak jezdí po televizi, která vyprávěla nějaký příběh. Tehdy jsem to bral pouze jako jakési zábavné představení s mnoha podivnými bytostmi z jiného cizíh...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

200 letadlaPo velkém úspěchu animovaných Aut (i jejich volného pokračování) se antropomorfizovaná vozidla opět vracejí, tentokrát ve snímku Letadla. Autíčka, tentokrát v roli pomocníků či příznivců, se sice vyskytují i nyní, ale toliko v roli žertovnýc...