Topolovým hájkem se opět rozezní hudební tóny: Festival Beseda u Bigbítu po 24té

Topolovým hájkem se opět rozezní hudební tóny: Festival Beseda u Bigbítu po 24té

Tisk

bub 200Už čtyřiadvacátým rokem se první srpnový víkend do Tasova na Slovácku sjedou fanoušci festivalu Beseda u Bigbítu. V termínu 5. 8. - 6. 8. se mohou těšit na multižánrový zážitek a nejrozličnější doprovodný program na třech scénách.

 

 

Návštěvníkům festivalu se představí nejen interpreti české a slovenské hudební scény, ale pořadatelům se již po osmé podařilo získat grant od Mezinárodního visegrádského fondu, což nám ručí za to nejlepší i z této hudební oblasti.

Na třech scénách se nám tedy během dvou dnů představí bezmála 40 kapel, včetně takových pecek jako Jaga Jazzist z Norska, nebo výběru z Francie, Maďarska, Dánska, Belgie, Slovenska, Polska a Spojených států.

Norští Jaga Jazzist jsou bezpochyby největším esem celého festivalového programu. Toto osmičlenné hudební uskupení vzniklo v roce 1994 a poprvé na sebe upozornili v roce 2001 svým albem Livingroom Hush. Ale představí se i další mezinárodní velikáni jako Blondage z Dánska, belgičtí Go March, americká Shilpa Ray nebo polští Kroki.

bub jazzist

Nicméně česká, slovenská i maďarská scéna se bude pyšnit neméně známými jmény a můžu potvrdit, že letošní program je opravdu nabitý. V pátek hned jako první kapela posluchače rozehřejí Jamchestra, dále se můžeme těšit na Květy, Longital, Neřvi mi do ucha, DJ Myslivec, Musica Folklorica nebo Vrbovskí Víťazi, kteří nejsou na festivalu nováčky.

Kompletní seznam kapel a playlist obou dní naleznete zde: http://www.besedaubigbitu.cz/program

bub mamka

Významnými partnery celého festivalu je také Ministerstvo Kultury ČR a Startér Rádia Wave. Kulturní program dovrší již tradiční Apollónova návštěva a Soutěž písničkářů.

Mimo jiné festival nabízí veškeré dostupné festivalové služby, jako úschovnu, sprchy, hygienické a zdravotní zázemí. Festival je spíše rodinného typu a proto své potomstvo nemusíte nechávat doma, je zde zajištěn dětský koutek a mnoho aktivit.

Zdroj foto: www.besedaubigbitu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Krolupperová tráví léto v kraji Klíčníků…

200 danielaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod sl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cesta vlakem za lepším životem

Vlak pro deti perexKrátce po druhé světové válce je jih Itálie na pokraji hladomoru. Aby se pomohlo dětem žijícím v bídě, je zorganizovaná speciální akce. Vybrané děti z nejchudších rodin budou poslány na sever, kde se o ně rok budou starat mí...

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...