Beseda letos opět překvapila

Beseda letos opět překvapila

Tisk

Beseda 200První srpnový víkend se již po 23. rozezněly Topolovým hájkem v Tasově na Slovácku tóny multižánrového festivalu Beseda u Bigbítu. Tento netradiční festival se za dobu své existence vyvíjel, přetvářel a každým rokem se tak pro posluchače a návštěvníky stává malým překvapením.


Festival nesází na velká jména a i přesto se letos podařilo přitáhnout s pestrou dramaturgií na 1 200 posluchačů všech věkových skupin. Od nejmenších batolat s protihlukovými sluchátky jsme se mohli sekat i s posluchači dříve narozenými. Program letošního festivalu byl opravdu pestrý a na třech scénách si mohl vybrat každý.


Festival Beseda u bigbítu funguje především díky obětavosti a zápalu lidí, kteří ji vytváří, finanční stránka byla zajištěna dotací Mezinárodního visegrádského fondu, která pomáhá Besedě od roku 2009. letošní ročník získal již potřetí podporu z Nadace Život umělce a podruhé také Ministerstva kultury.

Na třech scénách se představila asi šedesátka interpretů. Páteční Áčko představilo bluesovou skupinu Tangled Eye, jejichž charismatická zpěvačka pocházející z Texasu Dede Priest vyloženě roztančila publikum. Dalším trumfem byli slovenští Korben Dallas a hlavní hvězdou španělští Seward, na které se mohli posluchači těšit ještě na sobotním Béčku. Páteční Béčko představilo zajímavou česko-slovenskou dvojici Monikino Kino. Jejich „tucky“ se neminuly účinkem a posluchači jim vystoupení oplatili vřelým jásotem a křepčením. Béčko pak ukončil Tomino & Myslivec a jejich bláznivá trsačka.

Beseda

Již klasicky sobotní program na Áčku rozjela cimbálová muzika. Letos jsme se mohli zaposlouchat do lidových písní od Horňácké cimbálové muziky Libora Supa. Poté již přišli na řadu interpreti silných jmen. Odpoledne můžu zmínit výborné vystoupení maďarského seskupení Jü, představil se nám vítěz písničkářské soutěže a podvečer uzavřeli Bad Karma Boy a Wovoka z Polska.  Na řadu přišlo německé seskupení z Kolína nad Rýnem Von Spar. Jejich melodický set byl tak strhující, že je rozvášněné publikum nechtělo pustit z pódia a žádalo si přídavek. Jediná změna v programu byli brněnští Ponk, kteří vystoupili místo Fallgrap, kteří vystoupení zrušili. Poté následovali slovenští Chiki Liki Tu-a, kteří na Besedě nejsou nováčky a celý program završil discodancer Ventolin. Ze sobotního Béčka mne nejvíce uchvátili Nod Nod a Kaplan Bros, kde se nám již jeden člen představil i v pátečním programu se skupinou Vložte Kočku.

 Mezi stálice na Céčku již patřila Apollónova návštěvna, která si letos připravila navíc v rámci doprovodného programu performance Jany Orlové a Kači Olivové a výstavu fotografií Štefana Srnky.


Program na Céčku byl taktéž pestrý a zmínila bych projekt Tvrdý/Havelka a jejich předělávky undergroundové scény, ochotnické divadlo Ochotní pro cokoli nebo Skinny Joe Line a samozřejmě mnoho dalších.

Beseda u Bigbítu se i letos vyvedla a můžeme si jen domýšlet, čím nás dramaturgové festivalu překvapí opět za rok. Myslím si, že se celý festival bude dále vyvíjet a těším se na další setkání.

Autor: Eva Březovská
Foto: www.besedaubigbitu.cz, http://www.fullmoonzine.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Lákají nás spíše neznámí autoři“, říká majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek


hejtmanek perexV pražské galerii Arthouse Hejtmánek aktuálně probíhá výstava děl sochaře a malíře Milana Beránka. Podařilo se nám vyzpovídat majitele aukční síně, pana Tomáše Hejtmánka. Jaké byly začátky jeho kariéry a jaké lákadlo chystá pro zájem...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Přečtěte si další vyprávění o ježcích

srdce-pro-jezky 200V nakladatelství Kazda vyšlo pokračování knihy 25 gramů štěstí od Itala Massima Vachetty s názvem Srdce pro ježky.

 

...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

Film o hradišťské věznici Vězení dějin uvidí první diváci na festivalu v Jihlavě

Vězení dějinNový film Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, který tým začal vyvíjet roku 2019, se zařadil do soutěžní sekce Česká radost 27. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek Vězení dějin bude uveden v pátek 27. října 2023 ve světové premiéře. Film vznikl...