Oslavy 670. výročí vzniku katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha

Oslavy 670. výročí vzniku katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha

Tisk

200histV roce 2014 uplyne 670 let, ode dne, kdy byl položen základní kámen ke stavbě katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Základní kámen tehdy položil sám Karel IV. V rámci oslav tohoto výročí katedrály se chystá řada kulturních akcí. Cílem projektu je nejen ukázat skvosty architektury katedrály a české duchovní tradice, ale rovněž to, jak jsou dnes tyto tradice naplňovány člověkem.

 


Výstava ukáže život katedrály

Už 7. prosince letošního roku odstartuje oslavy výstava zhruba 50 fotografií, které návštěvníkům přiblíží každodenní život katedrály. Výstava bude umístěna v Mladotově domě přímo na Pražském hradě a k vidění bude do 12. ledna 2014. Expozice, na kterou bude vstup zdarma, naváže na úspěšnou výstavu, která se zde konala v loňském roce.

hist

Nové osvětlení pro katedrálu

Projekt nového osvělení této významné kulturní památky probíhá. Katedrála tak získá osvětlení špičkových technických parametrů, navíc s možností variabilního nastavení požadovaných světelných scén. Využití LED zdrojů výrazně sníží spotřebu energie, a tedy i náklady na provoz, a zároveň prodlouží životnost jednotlivých světelných zdrojů.

Konference o katedrále

Další součástí oslav výročí katedrály bude odborná konference, která se bude konat 22. listopadu letošního roku.

hist1

Začínající projekt nových varhan

Varhany, které je možné vidět v transeptu vlevo u vrcholu katedrály, jsou pouhou nefunkční kulisou, pozůstatkem varhan, které byly na konci 19. století demontovány a poté již nikdy nebyly uvedeny do původního stavu. Skutečný stroj se nachází pod nimi na kůru.

Arcibiskupství pražské a Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze, jíž je péče o provoz svatovítské katedrály svěřen, podnikají nyní přípravné kroky k realizaci projektu nových svatovítských varhan.

hist2

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha, jedna z významných dominant Pražského hradu, je trojlodní gotická katedráau se třemi věžemi a sídelním kostelem arcibiskupa pražského. Současná stavba, tak jak ji známe dnes, vznikala po staletí v několika etapách. Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem. Kromě bohoslužeb se zde odehrávaly korunovace českých králů a královen a další významné události. Je místem uložení ostatků svatých zemských patronů, panovníků, šlechticů a arcibiskupů.

Zdroj: Czechtourism, ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Hindráková: „Africká mentalita se od české velmi liší. Lidé žijí pro dnešní den a nepřemýšlejí nad tím, co bude v budoucnosti.“

200rozVyzpovídali jsme pro vás mladou spisovatelku Hanu Hindrákovou, která strávila nějaký čas v Keni a dokázala své zkušenosti zúročit ve dvou úspěšných knihách. V tomto rozhovoru nebude řeč jen o nich – zaměříme se i na její organizaci FAIR.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pražská Loreta a Dientzenhoferové

loreta 200Od 15. června do 31. ledna 2017 je v pražské Loretě k vidění unikátní výstava s názvem Loreta Dientzenhoferů. Příběh loretánského průčelí. Zájemci se dozvědí nejen o historii této významné pražské památky, ale také o právě probíhající rekonstrukci ...

Z archivu...


Literatura

Pat a Mat dokážou všechno

pat a mat dokazi vsechno, albatrosNakladatelství Albatros přináší dětským čtenářům v knize Pat a Mat dokážou všechno další příběhy oblíbených večerníčkových hrdinů Pata a Mata, kteří se na televizních obra...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

XII. Mezinárodní festival outdoorových filmů v Praze

a 200Mezinárodní festival outdoorových filmů, který již od 3. října brázdí kinosály a další spřízněná místa nejen České a Slovenské republiky, ale i Sibiře, dorazí 20. listopadu také do hlavního města. Letošní ročník uvádí desítky snímků s adrenalinovou, ale i...