Pražská Loreta a Dientzenhoferové

Pražská Loreta a Dientzenhoferové

Tisk

loreta 200Od 15. června do 31. ledna 2017 je v pražské Loretě k vidění unikátní výstava s názvem Loreta Dientzenhoferů. Příběh loretánského průčelí. Zájemci se dozvědí nejen o historii této významné pražské památky, ale také o právě probíhající rekonstrukci průčelí.

 

Výstava je zaměřena na zajímavou historii působivého loretánského průčelí. To vzniklo až téměř 100 let po jejím založení, díky práci Kryštofa Dientzenzhofera a jeho syna Kiliána Ignáce. Výrazná architektonická dominanta Prahy je na výstavě prezentována díky spolupráci předních odborníků na barokní architekturu a pracovníků památkové péče. Návštěvníci uvidí, jak se během let měnila architektura Lorety, jak přibývaly kaple a měnila se podoba průčelní budovy. Zajímavá je prezentace nově objevené mezifáze stavby těsně před realizací Dientzenhoferova průčelí. Pozornost je zaměřena také na sochařskou výzdobu průčelí.

loreta1

V rámci výstavního projektu je veřejnosti představen soubor originálních torz soch andělů z loretánské balustrády a také zajímavé, dosud nepublikované návrhy nerealizovaných částí sochařské výzdoby. Speciálně pro výstavu vznikly tři architektonické modely, zachycující významné stavební fáze Lorety, vázající se k letům 1664, 1700 a 1719. Představuje se také haptický model, který ocení i nejmenší návštěvníci výstavy.
Výstava je nejen pohledem do stavební historie areálu, ale má přesah i do současnosti. Návštěvníkům představí zajímavé momenty právě probíhající rekonstrukce průčelí. Pražská Loreta patří mezi nejkrásnější a nejzajímavější památky Prahy. Byla postavena k oslavě Panny Marie; v celém areálu se setkáme s motivy oslavující matku boží. Komplex poutního místa tvoří čtvercový půdorys. Vchází se průčelím s osmibokou věží v jejíž kupoli se nachází známá zvonkohra. Na protější straně areálu je kostel Narození Páně. Po stranách jsou patrové arkádovité chodby v nichž se nacházejí kaple. V prvním patře je umístěna výstava Loretánského pokladu s unikátní diamantovou monstrancí – Pražské slunce. Zakladatelkou poutního místa je Benigna Kateřina z Lobkowicz; se stavbou Chýše se začalo v roce 1626. V roce 1631 bylo místo vysvěceno.

loreta2

Celý komplex postavila v druhé polovině 17. století významná rodina architektů Dienzenhoferových. Roku 1695 byla dokončena věž a instalována zvonkohra. V první polovině 18. století pokračovala další výstavba včetně kostela, který byl dokončen roku 1735. Dnes je Loreta opět zpravována řádem Kapucínů.

(Foto: www.loreta.cz)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V kraji Vysočina přibyly letos čtyři nové kulturní památky

Vysocina 200Od začátku letošního roku přibyly na Vysočině čtyři nemovité kulturní památky. Jsou jimi kaple Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě, boží muka v Polné, náhrobek na hřbitově na Starém Městě v Telči a dva židovské domy v Třebíči. Nově prohlášené kult...

Z archivu...


Literatura

Je to na beton?

beton perexBeton je stavební materiál skládající se z pojiva a plniva, ze kterých po zatuhnutí vznikne umělý slepenec, tolik k vysvětlení k betonové hmotě.

 

...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...