Jak oslavit svátek republiky: Tipy na 28. října 2012

Jak oslavit svátek republiky: Tipy na 28. října 2012

Tisk

logo parlamentu a poslanecke snemovnyBlíží se 28. října, den, kdy si tradičně připomeneme výročí vzniku Československé republiky, tentokrát už devadesátéčtvrté. Pokud se vám nechce zůstávat doma a rádi byste se něco nového dozvěděli a uviděli, nabízíme vám hned čtyři pražské tipy kam se vydat. Pokaždé jde o místa, kam se za jiných okolností nedostanete. Příjemné je, že tentokrát neutratíte ani korunu – všude bude vstup zadarmo!


1. Obecní dům

Chcete zevnitř vidět skvost, na jehož výzdobě se podílel malíř Alfons Mucha? Potom zavítejte na prohlídky reprezentačních prostor Obecního domu (Smetanova síň, Cukrárna, Slovácký salonek, Salonek Boženy Němcové, Orientální salonek, Grégrův, Palackého, Primátorský, Riegrův a Sladkovského sál). V sálech vám budou k dispozici průvodci a podívat se můžete i na dokument o Obecním domě.
Kdy: 28. 10. 2012 od 9.00 do 15.00 hodin
Kde: Obecní dům, náměstí Republiky č. 5, Praha 1

obecni dum praha smetanuv sal

2. Poslanecká sněmovna

Že vás politici štvou a nemůžete jim přijít na jméno? Tentokrát si budete moci alespoň prohlédnout místnosti, kde kují svoje pikle. Průvodkyně Pražské informační služby vás během hodinové prohlídky seznámí s historií budov, architektonickými zajímavostmi i s jejich současným využitím. Uvidíte reprezentační sály, hlavní jednací síň, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů.
Kdy: 28. 10. 2012 od 9.00 do 16.00 hodin
Kde: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, vchod z Malostranského náměstí č. 19, Praha 1

snemovna

3. Senát

Také druhá komora Parlamentu České republiky vám otevře svoje jindy pro veřejnost zavřené dveře. Trasa, kterou s vámi projdou průvodci, povede nejcennějšími historickými prostorami, návštěvnicí uvidí např. Audienční síň, Frýdlantský salonek, Hlavní sál, Chodbu místopředsedů, Jednací sál, Jičínský salonek, Pracovnu prvního místopředsedy Senátu, Prezidentský salonek či jeho předpokoj. Zpřístupněno bude také Informační centrum, Výstavní síň Senátu a Trčkovská galerie.
Kdy: 28. 10. 2012 od 10.00 do 17.00 hodin
Kde: Senát, Valdštejnské náměstí č. 4, Praha 1

4. Rezidence primátora

Chcete se na vlastní oči přesvědčit, jak bydlel první primátor hlavního města Prahy po vzniku Československé republiky? Pak si nenechte ujít prohlídku uměleckého skvostu ve stylu Art Deco. Uvidíte jak reprezentační, tak i soukromé prostory k bydlení. Dnes slouží hlavně návštěvám, některé tu dokonce i bydlely.
Kdy: 28. 10. 2012 od 10.00 do 20.00 hodin
Kde: Magistrát hl. m. Prahy, Mariánské náměstí – vchod skrytý pod podloubím Městské knihovny, Praha 1 – Staré Město

Zdroj foto: psp.cz, obecnidum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Samo Alexander, Pressburger Klezmer Band: Som najradšej, keď je na pódium zábava

sam perexPostupne sa dostávame ku Klezmeru zo Slovenska. Začalo to predchádzajúcim CD, kde sme mali jednu pieseň z Vyšných Rastlavíc. Kedysi sme nevedeli, že sa hral na Slovensku, v súčasnosti sme v rôznych knihách naš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Adventní trhy, vánoční atmosféra, svařené víno a tradiční pochoutky

vanocni trhy  videnPředvánoční období se pro mnoho lidí stává časem shonu, kdy potřebují stihnout nejen důkladný úklid celé domácnosti a napéct několikero druhů cukroví, ale věnují spoustu času a energie i vánoční výzdobě, nákupům dárků a posezením s...

Z archivu...


Literatura

Furyborn – dvě královny povstanou. Jedna aby nás zničila, druhá aby nás zachránila.

 

furybornRielle Dardennová a Eliana Ferracotová jsou dvě mladé a silné ženy, které od sebe dělí několik tisíc let a jejich příběhy nemají na první pohled nic společného. Až do chvíle, kdy se protnou a spojitost mezi nimi rozhodne o osudu světa.

 <...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Vrah se vrací patří k lepším béčkovým thrillerům

Jak se jednoduše pozná dobrý producent? Podle toho, s jakou rychlostí dokáže parazitovat na úspěchu jiných. Po úspěchu temného thrilleru Sedm se podezřele často začala objevovat díla s vraždícími náboženskými psychopaty. K pozdním dílům této v...