Deset poutních cest západní Evropy v jedné knize

Deset poutních cest západní Evropy v jedné knize

Tisk

 

Poutní cestyKaždé poutní místo má svůj příběh. Na cestách, co k nim vedou, stále můžeme potkávat architekturu dané doby, která přetrvala. Jen krajina v okolí se mnohdy změnila a tím i některé trasy. Derry Brabbs v knize Poutní cesty zvěčnil fotografie památek, architektury, ale také aktuální krajiny a přidal k nim precizní popisky.

 

Na začátku knihy je dobová mapa Evropy a v ní zaznačeno deset poutních cest. U každé je doporučen směr a také zastávky ve městech. Hned to člověka láká, aby si na jednu najel prstem a řekl si: “Ano, tak tuhle bych si mohl v létě projít.” Stačí si jen vybrat dle destinace nebo vzdálenosti, a poté se nechat unášet fotografiemi a popisky v příslušné kapitole. Nejprve se dozvíme historii středověkých cest a příběhy, jež poutě mají. Například impulzivní princ Caradoc, jenž sťal hlavu nebohé jeptišce Winifredě, jelikož neopětovala jeho vášeň. Tento čin je zhmotněn pramenem, který vytryskl na místě zločinu. Celým kořenem knihy jsou krásné fotografie kaplí, soch a krajin. Dalo by se říci, že text versus obrazy jsou si v počtu rovny. Tudíž kniha je vhodná i pro člověka, co rád listuje a kouká na obrázky. A že je na co koukat!

Derry Brabbs

Foto: www.derrybrabbs.com

Derry Brabbs je uznávaný britský fotograf, který se zaměřuje především na krajinu a architekturu své domoviny. Jeho fotografie jsou použity jako ilustrace v mnoha knihách, také vede fotografické workshopy a je považován za zábavného mentora.

Ukázka z knihy:

Dnešní pouti se od těch ze 12. století zřetelně odlišují v jedné věci. Jen málokdo z dnešních poutníků se vrací domů také pěšky ve svých vlastních stopách. Současný poutník si pravděpodobně nechá ujít rituál speciální mše, při níž se žehná tradiční poutnické “uniformě” tvořené pláštěm, kloboukem se širokou krempou, dřevěnou holí a vakem. Dlouhé putování po souši nebylo ve středověku nic snadného. I když měl člověk dost sil na to, aby se vyrovnal s obtížemi cestování, byl vystaven neustálému a velmi reálnému riziku přepadení lupiči. Z okrádání skupin poutníků se stalo výnosné mezinárodní podnikání přitahující organizované bandy darebáků, které si vytyčovaly své území.

Název: Poutní cesty (z anglického originálu Pilgrimage)

Autor: Derry Brabbs

Žánr: Cestopisné

Nakladatelství: Euromedia Group a.s.

Rok vydání: září 2019

Počet stran: 256

Hodnocení: 90%

Poutní cesty

https://www.euromedia.cz/

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dějiny písemnictví a knihoven

dejiny pisemnictvi Vatikansky kodex200Již dávní předkové pochopili, že lidská paměť je nespolehlivá a nedokáže vše uchovat pro příští generace. Čím vyspělejší společnost, tím víc bylo nutné řešení, a tak bohové věnovali lidem písm...

Z archivu...


Literatura

Nikdo nás nečekal

Nikdo nás nečekalAkademická malířka Helga Hošková – Weissová přežila holocaust. Ve své biografii vzpomíná na idylické dětství, které přerušila válka. Vypráví příběhy těch, kteří se nikdy ...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Animovaná Addamsova rodina se vrací na plátna kin s druhým dílem. Nudit se nebudou děti ani dospělí

Addamsova  rodina200Kultovní hororová rodinka se vrací na plátna kin! Tentokrát se Morticia, Gomez, Pugsley, Wednesday, Lurch, strýček Fester a Věc vydají na rodinnou dovolenou, která bude, jak jinak než, zábavná, výstřední, bláznivá, a tak troch...