Jan Hus Život a smrt kazatele – 600 let

Jan Hus Život a smrt kazatele – 600 let

Tisk

hus200Mistr Jan Hus, nepřehlédnutelná osobnost českých dějin, se na počátku 15. století, byl vůdčím myslitelem a představitelem reformního hnutí v Čechách. Působil jako vysokoškolský učitel, ale také jako kazatel v Betlémské kapli. Hájení myšlenek na opravu věcí týkajících se života církve i společnosti mu přineslo četné nesnáze, Dostal se do sporu s církevní mocí, byl dán do klatby a musel opustit Prahu. Po příjezdu na koncil v Kostnici byl zatčen, vsazen do vězení a nucen k odvolání jako „kacíř“, zbaven kněžského svěcení a předán k trestu smrti upálením. 6. 7. 1415.

 

Kazatel a jeho doba

Narodil se v roce 1370 v Husinci na Prachaticku. Pocházel z chudé rodiny. Na studiích v Praze studoval, vedl bezúhonný život a měl hluboký vztah ke kněžství. V roce 1400 byl vysvěcen na kněze a v roce 1402 začal kázat v Betlémské kapli. Ta se stala střediskem nadšenců, horujících pro náboženskou a církevní opravu.  Hus se později dostal ke spisům anglického učence Johna Wyclifa a pomocí svých kázaní Wyclifovy názory mezi českým lidem zpopularizoval.

Jeho další kariéra byla spjata s pražskou univerzitou, kde se na jeden rok stal jejím rektorem. Začal vystupovat proti nauce o odpustcích. Na základě toho papež uvalil na Husa klatbu. Znamenalo to že se tam, kde se Hus zdržoval se nesměly konat bohoslužby; proto Hus odešel z Prahy na český venkov. V roce 1414 byl pozván na kostnický koncil, kde byl i přes protest krále Zikmunda uvězněn.

Jan Hus byl prohlášen koncilem za kacíře, předán světské moci k potrestání a 6. července 1415 byl na břehu Rýna upálen.

hus1

 

Po celá staletí byla s jeho jménem spojena dvě zcela odlišná různorodá hodnocení i emoce. Úplné shody názoru na osobnost mistra Jana Husa a její význam nebude dosaženo patrně nikdy.

Po celý život se Hus zabýval myšlenkami jak napravit zlořády v církvi, sužované papežským schizmatem a nedůstojným životním stylem kleriků. Co tedy koncil shledal na Janu Husovi tak nebezpečným, že jej poslal na smrt v plamenech?

hus3

 

Kniha Jan Hus Život a smrt kazatele se podrobně zabývá rozsudkem nad kazatelem a současně hledá jeho příčiny v osobitých rysech Husovy životní dráhy a jeho působení. Líčí to, jakými cestami se mu podařilo získat si proslulost a vytvořit okruh stoupenců a proč to přilákalo pozornost strážců dogmatu.

Jan Hus je v nové knize chápán jako příklad veřejně angažovaného učence, který se kvůli své popularitě a svým myšlenkám a názorům dostane do vážných potíží. Zachytit život a smrt kazatele znamená zároveň dozvědět se něco o pozdně středověké společnosti, jejím chápání světa, jejím vnitřním napětí a předsudcích.

Z obsahu knihy:  Obžalovaný v Kostnici, Jan Hus v rukách historiků, Hus jako kazatel, Jan Hus a reforma církve, Kostnický koncil – odsouzení a poprava.

hus7

 

Pavel Soukup (narozen v roce 1976), je historik; odborně se zaměřuje na téma středověké náboženské literatury; svaté války a na křížové výpravy, husitství; teologickou polemiku.

Kniha vyšla v edici Česká historie, je vázaná, má 228 stran, více než 40 černobílých ilustrací, cena 212 Kč.

Kontakt: www.nln.cz

autor: Pavel Soukup, vydalo Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2015, vázaná, 232 stran, černobílé ilustrace, 140x200 mm, 249 Kč


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tvoření s Pipasikem

Pipasik perexZuzana Šuleková a Jitka Musilová jsou kamarádky, povoláním architektky, které se zároveň starají o své malé děti. Společně založily značku Pipasik. Pod touto značkou vymýšlejí pro děti smysluplné činnosti spojené s tvořením a dávají dětem ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jeskyně Býčí skála a její záhady

ByciSkala perexBýčí jeskyně, spadající do oblasti Moravského krasu, už půldruhého století vzbuzuje nejdivočejší představy – nalezly se tam kosterní pozůstatky několika desítek lidí, kteří z tohoto světa nejspíš neodešli přirozenou smrtí. Byli zavražděni,...

Z archivu...


Literatura

Můj atlas Česka

muj atlas ceska200Nakladatelství Albatros vydalo v srpnu encyklopedii pro děti Můj atlas Česka, na které se podílel Ondřej Hník a kterou ilustroval Jiří Votruba a taky děti z celé České republiky! Jak vidí a vnímají nejrůznější místa v celé naší zemi právě děti, to se dozvíte v té...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Tibetské rozjímání v kině Aero

altDruhý festivalový den tibetského filmu a filmu o Tibetu začal unikátním dvouhodinovým dokumentem Zrcadlo prázdnoty z odlehlého a veřejnosti nepřístupného kláštera Seršul. Ve vysokých horách, kde by lidé z nížin měli velké problémy ...