Užijme si zábavu s papírovými skládačkami

Užijme si zábavu s papírovými skládačkami

Tisk

skladacky perexKdykoliv prší, vzpomenu si na své dětství (už je to poměrně dávno). My, děti, jsme nemohly „spouzet“ (jak říkala maminka) venku a bylo třeba se nějak zabavit. Internet v té době ještě nebyl a Pohádkové dívánky“ se Štěpánkou běžely v televizi pouze v neděli ráno. Přesto jsme si užily hodně legrace. Poskládat si cokoliv z papíru nebyl problém, vždyť i Večerníček nám takovou čepičkou denně mával.

 


Tohle všechno jsem si připomněla při listování knihou Super české papírové skládačky, kterou nyní vydalo nakladatelství Grada pod značkou  Bambook. Najdeme zde celkem 27 papírových skládaček. Některé dodnes umím složit (např. větrník, různé vlaštovky a stíhačky), jiné jsou pro mě nové. Skládání neznámých tvarů je snadné. Stačí postupovat krok za krokem podle přiloženého návodu. Nákresy Šimona Jimela jsou doprovázeny barevnými fotografiemi Vojtěcha Kočího. Můžeme si poskládat rohatou čepici, dvojloďku, jachtu, auto, domeček, srdíčko atd. Skládačky lze tématicky sdružovat a dále si s nimi hrát. Rozvíjí se tak dětská fantazie i jemná motorika. Všechny skládačky jsou vhodné již pro děti předškolního věku. Jak rodiče malých dětí, tak studentky pedagogiky a začínající učitelky mateřských škol zde mohou nalézt inspiraci.


Jenom je škoda, že právě ta již zmíněná typická Večerníčkova čepička nebo třeba vlaštovka chybí (autoři trochu upravili rohatou čepičku a nabídli Šípáka). Také papírový pohárek nebo kornoutky, které jsme dříve běžně všichni skládali, zde zařazeny nejsou. Velice dobře by se dětem hodily na různé drobnosti. Natož třeba na výletě. Má-li se podle názvu jednat o „super české“ skládačky, neumím si představit lepší zastupitele (to bych spíše váhala u Pliosaura, Kronosaura, Stegosaura či UFO, které naopak zařazené jsou). Nemám nic proti výběru skládaček, jenom nadpis knihy mi v tomto případě připadá zbytečně bombastický. Své zájemce si tahle útlá knížka určitě najde i bez tohoto úletu.

skladacky


Super české papírové skládačky
Autor: neuveden
Odpovědná redaktorka: Magdalena Jimelová
Grafická úprava, sazba a fotografie: Vojtěch Kočí
Kresby: Šimon Jimel
Žánr: literatura pro děti a mládež   
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s., pod značkou Bambook
Rok vydání: 2017
Počet stran: 61
Zdroj foto: Grada Publishing, a. s.
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klid, ticho a útulno, to vždy o Vánocích obstarala maminka, říká operní pěvkyně Libuše Márová

libuse marova200I když paní Libuše Márová oslaví právě 24. prosince kulatiny, rozhovor byl nakonec o něčem jiném. Třeba o tom, jak jednou „oslavila“ Štědrý den v Amsterdamu či jak strávila silvestrovské „veselí“ v Oslo. V obou případech tam byla prac...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Krmě – jídlo – žrádlo“ aneb co jsme za císaře pána jedli?

vystava krme jidlo zradlo cyklus monarchieNárodopisné muzeum Praze připravilo další výstavu z cyklu Monarchie. Výstava Krmě – jídlo – žrádlo je v pořadí již třetí vý...


Literatura

Skutečná cesta ven nominovaná na Magnesiu Literu

skutecna-cesta-ven200Nakladatelství HOST má hned tři nominace na Magnesii Literu: básně Petra Hrušky Spatřil jsem svou tvář, povídky Viktora Špačka Čistý, skromný život a Skutečnou cestu ven Patrika Bangy. Jaká je poslední zmíněná kniha?

Divadlo

JAMU přijímá studenty z Ukrajiny, otevřela pro ně transparentní účet a učí je češtinu

jamu 200Třináct ukrajinských studentů prchajících před válkou v současné době studuje na obou fakultách brněnské akademie. Počty však mohou být ještě vyšší. JAMU navrch z iniciativy děkana Divadelní fakulty doc. Mgr. Petra Francána zřídila transparentní účet na ...

Film

Cinema City znovu otevírá své brány 10. června

Cinema City znovuotevreni 200Multiplexy Cinema City přivítají své diváky ve čtvrtek 10. června 2021. Na ná-vštěvníky tak opět čeká velmi pestrá filmová nabídka a intenzivní kino zážitek.

...