Hrad letos opraví nejen fasády

Hrad letos opraví nejen fasády

Tisk

Hrad 200Čtyři velké opravy letos čekají Pražský hrad. Zrekonstruovány budou vnější fasády od Jeleního příkopu, Jízdárna a Ludvíkovo křídlo Starého královského paláce. Investovat se bude rovněž do katedrály svatého Víta.  

Podle Správy Pražského hradu je cílem projektu restaurovat a opravit rozsáhlou část vnější fasády hradu - od Jeleního příkopu přes IV. a I. nádvoří až po Jižní křídlo nad vstupem do Jižních zahrad.  Fasády čeká odstranění nepůvodních nátěrů, opravy omítek a nový nátěr vápennými barvami.


Největší plánovanou investicí je oprava fasád Hradu od Slévárenského dvora po Jižní čestné křídlo.

Hrad1


Opraveny budou také truhlářské, zámečnické a klempířské prvky a repasovaná původní světla, takzvaná Plečnikova oka. Na většině křídel nového paláce bude vyměněna střešní krytina. Nová bude i omítka Ludvíkova křídla Starého královského paláce.


Správa Pražského hradu v Ludvíkově křídle Starého královského paláce zrekonstruuje fasády včetně prvků z kamene a cihel. Omítky budou mít nové oplechování a zámečnické prvky.
V letošním roce má být dokončena i přestavba Jízdárny na Pohořelci; vzniknou v ní skladové prostory a depozitář pro umělecké sbírky Pražského hradu.

Hrad2


Investovat se letos bude i do katedrály svatého Víta. Půjde o oplechování střech, opravy zasklení oken a rozet a vnitřní opravy kaplí. Ve vnitřních prostorách kaplí je nutné opravit spárování kamene, restaurovat nástěnné malby, náhrobky a oltáře a vyměnit poškozené kamenné prvky.


Podle Guinnessovy knihy rekordů je Pražský hrad největším souvislým hradním komplexem na světě. Rozkládá se na ploše asi sedmdesát tisíc metrů čtverečních a je zapsán v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Hrad3


Hrad tvoří rozsáhlý soubor paláců a církevních staveb rozmanitých architektonických slohů - od románských staveb z 10. století přes gotické úpravy ve 14. století, zásahy známého slovinského architekta Josipa Plečnika z období první republiky po nejnovější úpravy z konce 20. století.


Pražský hrad je nejnavštěvovanější památkou v hlavním městě. Loni na Hrad zavítalo 1,7 milionu lidí.

www.hrad.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se spisovatelem MUDr. Antonínem Poláchem

polach antonin perexMUDr. Antonín Polách se narodil 21. 7. 1959 v Novém Jičíně. Po maturitě na tamějším gymnáziu vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci v roce 1984 a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Milujte královnu Marii Terezii

milujte-kralovnu (2)Dostal se mi do rukou jedinečný historický román od protřelého slovenského prozaika, který má neskutečný vypravěčský talent. Anton Hykisch. Jeho historické romány mají opravdu šťávu. Knihu Milujte královnu znovu oprášilo a vydal...

Z archivu...


Literatura

Jedinečný nápad, dokonalý systém, skvělé ilustrace – to je Krasohled české poezie pro děti 19. století

hrapky-drapky-odpadky 200Petr Šrámek představuje všem, kdo mají rádi poezii a rádi nahlížejí do minulosti, verše literátů 19. století. Některé dobře známe – však jsme se s jejich díly potýkali od základní školy –, o jiných j...

Divadlo

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Zaraz200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherského Hradiště - to je Zaráz, přehlídka divadel Zlínského kraje. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly divadelní kritici, studenti divadelních škol a další divadelní n...

Film

Přežít léto - litevská road movie

leto 200Další litevské drama na programu Severského filmového podzimu. Jubilejní ročník filmového festivalu určený fanouškům severské kinematografie letos představuje i litevské filmy. V předchozím článku jsme diváky seznámili s dějem dramatu Byl tady Saša ...