Táborská setkání

Táborská setkání

Tisk

200hist22. ročník tradičního festivalu Táborská setkání se letos koná ve dnech 13. – 15. 9. 2013. Historické centrum Tábora ožije na tři dny atmosférou první poloviny 15. století, časem, kdy se vlády nad městem ujal husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova.

 

 

Také nyní, po téměř šesti stovkách let každoročně symbolicky přebírá slavný hejtman vládu nad Táborem. Za rachotu bubnů a světel pochodní ho přitom doprovází zástup jeho husitských bojovníků.

Každoročně navštíví Táborská setkání na 20 000 návštěvníků z Česka i ze zahraničí. Hlavním cílem festivalu je podle jeho organizátorů podpořit turistický ruch na Táborsku a upozornit na historické tradice regionu.

hist1

Táborská setkání jasou každoročně největší kulturní a sportovní akcí ve městě.

Letos se mohou návštěvníci tešit na hudební a divadelní představení, výstavy, ale i na průvod městem v historických kostýmech, na ukázky historických řemesel, nebo na středověký jarmark. Proběhne i Den s Armádou ČR a Dny evropského kulturního dědictví, v jejichž rámci bude zpřístupněna celá řada táborských památek.

hist3

Podrobný program festivalu je na www.tabor.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Chtěla bych vyfotit štěstí,“ sní fotografka Sára Saudková

Maminka čtyř dětí, fotografka a charismatická dáma. To vše a mnohem více je Sára Saudková, která vám nyní dovolí nahlédnout do jejího nitra.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Brazilská kuchyně aneb taje jihoamerického stravování

Brazilie Culturea 200Když se řekne Brazílie, tak mlsné jazýčky si většinou vybaví nezaměnitelnou chuť a vůni kávy, ale také zemi nepřeberného množství exotického ovoce. Brazílie představuje pestrou zemi nevyčerpatelných chutí a vůní, jako stvořenou...

Z archivu...


Literatura

Zasmějte se u Světa úžasné Báry

Svet uzasne Bary200V Radioservisu vyšla knížečka Svět úžasné Báry od Barbory Janečkové Vítové. Nemá ani dvě stě stran, ale zaručeně si u ní odpočinete a pobavíte se.

 

...

Divadlo

Slova místo kordů. Švandovo divadlo uvede českou premiéru nové adaptace Cyrana z Bergeracu

cyrano 200Diváky pražského Švandova divadla čeká v úvodu sezóny mimořádná divadelní lahůdka. Pouhých deset měsíců od světové premiéry v Londýně se dočkají nové inscenace přepisu slavného Cyrana z Bergeracu Martina Crimpa v režii Martina Františáka. Českého př...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...