Přežít léto - litevská road movie

Přežít léto - litevská road movie

Tisk

leto 200Další litevské drama na programu Severského filmového podzimu. Jubilejní ročník filmového festivalu určený fanouškům severské kinematografie letos představuje i litevské filmy. V předchozím článku jsme diváky seznámili s dějem dramatu Byl tady Saša a i tentokrát jde o komorní drama, ale z úplně jiného prostředí.

 

 

Ocitáme se v psychiatrickém ústavu ve Vilniusu. Hlavní lékař se věnuje Pauliusovi, který trpí bipolární  poruchou (maniodepresivní psychózou) a v ústavu žije dlouhodobě. Fáze nemoci lékař sleduje podle jeho výsledků ve hře backgammon (vrchcáby). Nastal ale čas se s Pauliusem rozloučit a je potřeba ho převézt do ústavu v Palanze.

Tento úkol je svěřen mladé psycholožce Indrė, která ale sama bojuje s problémy v komunikaci. Chce pracovat s přístroji, ne s pacienty. Jenže hlavní lékař se nedá a slíbí jí, že pokud zvládne tento úkol, pustí ji k její vysněné práci.

leto 2

K posádce se ještě přidává Justė, která se pokusila o sebevraždu a která oficiálně jede na psychologickou konzultaci. A tak v autě kromě místní zdravotní sestry máme též Indrė, která se bojí komunikovat, Pauliuse, který se rozhodl, že mluvit vůbec nebude, a Justė, která zase odmítá hovořit o tom, co se jí stalo. To vypadá na povedenou jízdu, co říkáte?

Během cesty se spolujezdci zkoumají, Paulius dokonce pocítí potřebu začít komunikovat slovy a snaží se vemluvit do přízně Justė. Navzájem se sledují, reagují, sondují chování těch druhých a posuzují ostatní z pohledu vlastní životní zkušenosti.

leto

Film se odvíjí poměrně klidným tempem, a přesto se na malém prostoru odehrává spousta děje a změn. Pro některé to má fatální následky...

Přesto, že podle popisu může film působit naprosto depresivně, najdou se i světlé a zábavné momenty. Obzvlášť pak sarkastické komentáře hlavního lékaře.

Za korekturu děkujeme Dagmar Váňové.

 

Přežít léto/Išgyventi vasarą
Drama
Litva, 2019, 90 min
Režie: Marija Kavtaradze
Scénář: Marija Kavtaradze
Hrají: Adrija Čepaitė-Palšauskienė, Gelminė Glemzaitė, Vilija Grigaitytė, Giedrė Gudeikienė, Giedrius Juršys, Larisa Kalpokaitė, Karolis Kaupinis, Danas Kavaliauskas, Tekle Kavtaradze, Giedrius Kiela, Ligita Kondrotaitė, Jurgis Marčėnas, Paulius Markevičius, Inga Maskarina, Darius Meškauskas, Lilija Milašienė, Juozas Milašius, Robertas Narkus, Indrė Patkauskaitė, Šarūnas Puidokas, Lina Rastokaitė, Inga Šepetkaitė, Dovilė Šilkaitytė, Agnė Sirgedaitė, Julija Steponaitytė, Ieva Triskauskaitė, Aldona Vilutytė, Donatas Želvys, Šarūnas Zenkevičius
Hodnocení: 85 %
Foto: www.sfklub.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Matouš Ruml a Eva Toulová jako zamilovaný pár filmu Superžena

Superzena perexMájová nálada dorazila i na plac nového celovečerního filmu Superžena, ve kterém tvůrci natáčeli stěžejní vztahové scény snímku s Matoušem Rumlem a režisérkou Evou Toulovou. Hned v prvním obraze, který se natáčel ve Štramberském hotelu...


Literatura

Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

200 carrieNe každý se o prázdninách plně věnuje nicnedělání. Někteří využívají dva měsíce volna pro splnění svých snů. A přesně takovou strategii zvolila hrdinka knihy Léto ve městě.

...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Zlomené město

200filmNew York coby město hříchu, kráska v nesnázích a cynický policajt s temnější minulostí. Allen Hughes ve svém novém snímku křísí klasické atributy americké drsné školy.

...