Tibetské rozjímání v kině Aero

Tibetské rozjímání v kině Aero

Tisk

altDruhý festivalový den tibetského filmu a filmu o Tibetu začal unikátním dvouhodinovým dokumentem Zrcadlo prázdnoty z odlehlého a veřejnosti nepřístupného kláštera Seršul. Ve vysokých horách, kde by lidé z nížin měli velké problémy popadnout dech, natož tak přežít jednu zimu, natočila čínská režisérka Ma Li ojedinělý materiál zachycující život a praktikování buddhistické víry v nehostinné výšce 4500 metrů nad mořem.

 

Vzácný dokument nahlíží do hlubin buddhistického myšlení a každodenní rutiny. Úchvatné poznání tak špatně dostupného místa jako je Seršul je ale bohužel poskvrněno rudým čínským přesvědčením. Být traktoristou je dokonce považováno za jakousi vyšší hodnotu. Je zarážející, že mnich po 10 letech učení váhá, zda studium vůbec pochopil, takové záběry bohužel odráží čínský pohled na mnišský život. Občas jsou otázky záměrně mnichům postaveny tak, aby jejich odpovědi vypadaly primitivně a banálně. Pochopit a přiblížit se více oddanosti tibetského vyznání znesnadnila taktéž vysoká rychlost titulků. V některých pasážích úplně znemožnila jakékoliv pochopení modliteb a vyznání.

alt


I přes ideologické zabarvení je ale (především pro Evropana) nesmírně zajímavé proniknout do tajů buddhistického kláštera odříznutého od okolního světa. Vedle mnichů a poustevníků meditujících v osamění nám režisérka dovolila nahlédnout také do tajů vzdušných pohřbů, tvorby mandaly či modlících festivalů. Právě umění vzdušných pohřbů je jedním ze silných momentů dokumentu. Jen tak někdo neví, jak právě Tibeťané pohřbívají své blízké. Mistr vzdušných pohřbů během rituálu tělo rozseká na kusy a nechá je na pospas supům. Tento čin je vnímán jako akt největší štědrosti, kdy člověk daruje to nejcennější, co má – své tělo. Mimo to supi vynesou nebožtíkovo tělo do nebes. Také tvorba mandaly je záhadnou a tajuplnou činností. Celých sedm dní trvá tvorba transcendentního obrazu. Mnichové trpělivě tvoří symboly a obrazce z obarveného písku. Když je dílo dotvořeno, je zahájena meditace a obřad, který je zakončen zničením týdenní práce. Buddhisté si tak připomínají, že vše je pomíjivé.

alt

Návštěvníci festivalu, kteří neměli ani po dvouhodinovém brouzdání seršulským klášterem dost, se mohli občerstvit tradičními tibetskými pochutinami či čajem s jačím mlékem, a po krátké pauze se opět vrátit do kinosálu, který tentokrát odkryl tajemství tradiční tibetské opery. Snímek Hledání režiséra Pemy Tsedena je prvním výhradně tibetským snímkem natočeným v Tibetu, v tibetštině a s tibetským štábem. Ti, co si nechali tento nevšední zážitek uniknout, mají možnost navštívit i jiné akce občanského sdružení Potala (více na potala.cz), které filmový festival pořádalo již po šesté.

Zrcadlo prázdnoty / Mirror of Emptiness
Žánr: dokument
Původ:  Čína
Režie:  Ma Li
Stopáž:  120 min
Hodnocení: 85%

Zdroj foto: flim.potala.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V divadle se ten čas úplně nezastavil, míní herečka Bohdana Pavlíková

bohdana perexCo poslední rok dělala a čím se zabývala herečka Bohdana Pavlíková, ale také o tom, jaké má mimoherecké vlohy či koníčky, jaké filmy či seriály ráda sleduje anebo o tom, co jí třeba už v další sezóně čeká, je následující rozhovor. I když působi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

duchnadzlato 200Co by to bylo za vánoční svátky, kdyby v televizi neběželo velké množství pohádek. Vedle každoročně hojně reprízovaných a všemi generacemi milovaných pohádek, přichází Česká televize vždy s alespoň jednou novou pohádkou. Tentokrát se ...


Literatura

Všechny krásné lži – necháte se jimi pohltit?

vsechny krasne lzi 200V březnu vyšla pod taktovkou nakladatelství Bookmedia rázná kniha Všechny krásné lži od oceňovaného amerického autora Petera Swansona. Příběh nabízí mnohem víc, než jen rozplétání toho, kdo je to udělal. Dáte si říct?

...

Divadlo

Půjdeš mi za svědka? To je nová komedie o mnohdy neuvěřitelných vztazích mezi lidmi

Pujdes mi za svedka200Mam pozve na svoji svatbu s Lili, se kterou již 12 let chodí, za svědka svého nejlepšího přítele Toma, kterého několik let neviděl, protože mu Lili zakázala se s ním stýkat, a to proto, že kdysi opustil jejich kamarádku. Tom p...

Film

Tlusté filmové časopisy opět pokukují

iluminace 123Takzvaně vědecké filmové časopisy, jejich rozsah se pohybuje řádově ve stovkách stránek, mají odedávna smůlu: jednak vycházejí se zpožděním (i více než půlročním), jednak případný zájemce má problémy s jejich selháním – v ...