Kouzelný svět pod mořskou hladinou

Kouzelný svět pod mořskou hladinou

Tisk

alt„I ve věku počítačových kouzel vytváří ty nejlepší zvláštní efekty stále ještě matička příroda.“ Adam Markowitz, ENTERTAINMENT  WEEKLY. Matička příroda se na fauně a flóře pod mořskou hladinou skutečně vyřádila, řádně popustila uzdu své fantazii a rozhodně nešetřila barvami a nevolila jednoduché tvary tělesných schránek. Nápaditost symbiotických vztahů je taktéž až zarážející.

 

Žádný sofistikovaný scénář, žádné hlubokomyslné ani povrchní dialogy, žádné nápadité kostýmy – jen všímavé oko kamery, které neúnavně slídí po jakémkoli pohybu, pronásleduje často až bizardní živočichy, obhlíží ze všech stran roztodivné rostliny. Prostě jen všední den pod mořskou hladinou, boj o přežití, úsilí sehnat potravu, rozmnožit se, uniknout predátorům.

Matička příroda, kromě neopakovatelných zvláštních efektů, vytváří i nejsilnější příběhy. To potom není nic jednoduššího, než aby za kamerou stál člověk s citem pro detail. Tímto vnímavým člověkem kameraman Howard Hall rozhodně je. A vůbec tuto skutečnost nesnižuje fakt, že se nemusel ani příliš snažit, že mu v podstatě stačilo jen dívat se kolem sebe.  Jakákoli snaha o aranžovanost, vsazený scénář, zásahy lidské ruky by působily silně rušivě a uměle, přebíjely by přirozenost, ryzost a zemitost prostředí a hlavních aktérů.

Ocenění si zaslouží střihač, který dokázal z kvanta natočeného materiálu vybrat to nejlepší a uplácat z toho velmi záživnou čtyřicetiminutovou podívanou. Záživnou do té míry, že bylo problémem od televizní obrazovky odtrhnout teprve tříleté dítě, problematické bylo též odolávat jeho žadonění o opětovné puštění. I já, jakožto „ostřílená divačka“ jsem neměla pocit, že už nic dalšího zajímavého nenaleznu. Třetí, páté, desáté zhlédnutí a pocit, že už není se na co dívat, se nedostavoval. Při každém dalším zhlédnutí si divák může všímat něčeho „nového“, na co zaměří svou pozornost, na co se bude soustředit tentokrát. Je to podobné, jako když archeologové odkrývají vrstvu zeminy za vrstvou, neustále se před nimi vynořují nové známky dávno zaniklého života a minulých časů.

alt

Autoři komentáře nalezli tu správnou míru, kdy diváka nezahltí přílišným kvantem informací, místy byli i docela vtipní. Občasné poznámky o negativním vlivu lidské činnosti na životní prostředí nebyly nijak srdceryvné, sáhodlouhé, prostě se daly „skousnout“.

Dobrou práci odvedli i Micky Erbe a Maribeth Solomon, tvůrci hudby, která trefně podtrhovala dění, chvílemi jsem byla ochotna uvěřit, že filmaři svým „hercům“ tuto hudbu po zvolání „akce“ pouštěli. Závěrečná píseň při dovádění lachtanů však prvoplánovitě hrála na city, určitě měla za úkol zabrnkat na divákovu citlivou strunu a případně ho rozlítostnit nad osudem „chudáčků zvířátek“.


Pokud hlásí předpověď počasí déšť i na několik dní, nezoufejte. Tedy pokud máte doma Podmořský svět. Nechte se jen unášet krásou světa ukrytého pod mořskou hladinou a překvapujte sami sebe, co v jednotlivých scénách i při několikátém zhlédnutí nového objevíte.

Podmořský svět / Under the Sea
Žánr: dokumentární
Původ: USA/ Kanada
Rok výroby: 2009
Režie: Howard Hall    
Stopáž: 40 minut
Zvukové formáty: Dolby Digital 5.1, originál anglický, dabing český, turecký, španělský německý, polský 5.1
Titulky: české, norské, německé finské, dánské, hebrejské, řecké, litevské, lotyšské, polské, turecké, chorvatské, estonské, švédské, španělské, portugalské, anglické a německé pro neslyšící
Distributor: Warner Bros Pictures
Hodnocení: 75%

Zdroj foto: Warner Bros


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Podívejte se na fotky z natáčení nového filmu Láska na zakázku

laska na zakazku200Po dotočení celovečerního filmu Superžena začala režisérka Eva Toulová natáčet novou romantickou komedii s názvem LÁSKA NA ZAKÁZKU. Snímek nám představí příběhy několika hlavních hrdinů, kterým se hned v úvodu splní sen a získa...


Literatura

Hilary Mantelová se umí dívat kolem sebe

zavra200Autorku rozsáhlých historických románů Hilary Mantelovou nemusíme českým čtenářům dlouze představovat.  V češtině vyšly už tři její romány – Wolf Hall, Předveďte mrtvé a Za temnotou. Na pulty knihkupectví se pro milovníky této skvělé britské prozaičky ...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Perly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

mffkv 200Novou znělku k 48. MFF KV natočil režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera spolu s loňskou návštěvnicí festivalu britskou herečkou Helen Mirrenovou v Londýně na začátku června...