Děti i dospělí, poučte se Jak číst stopy zvířat

Děti i dospělí, poučte se Jak číst stopy zvířat

Tisk

jak cist stopy zvirat200Mladá fronta v září vydala knihu pro zvídavé děti a jejich rodiče, kteří tíhnou k přírodě a zvířatům a rádi by si vyzkoušeli zálesácké dovednosti, konktrétně stopování zvířat. Na téměř dvou stech bohatě ilustrovaných stranách najdeme popisy zvířat, obrázky stop ve skutečné velikosti a tipy a triky pro snazší stopování nejrůznější zvěře.

 

Na první pohled zaujme originální obal knihy s několika stopami a úsměvným nápisem Varování: stopy a trus ve skutečné velikosti. Přebal knihy předkládá potenciálnímu čtenáři to, čeho se mu dostane – tedy stopy více než 400 druhů živočichů, skoro 200 stop ve skutečné velikosti a 650 poučných a poutavých fotografií, ilustrací a nákresů.

I když je kniha primárně určena pro děti, pravděpodobně díky kresleným ilustracím zvířat dobře poslouží i dospělým. Nabídne pohled do života zvířat a poskytne informace jako velikost, rozšíření, biotop, potrava, stopy a zajímavé poznámky. Je zde zahrnuta celá řada zvířat z celého světa, a proto nám pro praktické stopování zbývají jen ta zvířata, jež se v naší zemi vyskytují. Ale i zde máme spoustu možností stopování savců, ptáků, ale i obojživelníků a třeba i bezobratlých.

jak cist stopy zvirat02

Řazení knihy je jasné a přehledné: nejprve tu máme úvod, předmluvu a uvedení stop a otisků jako předmětu našeho zájmu. Dále už následují jednotlivé druhy zvířat dle rozdělení Savci, Obojživelníci a plazi, Ptáci a Hmyz a další bezobratlí. Nejsou zde popsána pouze samostatná zvířata, ale taky další indicie, které nám pomohou s jejich stopováním – například trus či požerky nebo stopy po krmení.

Pokud chcete netradiční formou probudit v dětech touhu po poznání zvířat z jiného hlediska než jen v zoo, pak je tato kniha určena pro vás. Neříkám, že pojedete do Afriky stopovat antilopy nebo něco podobného, ale určitě jim to rozšíří obzory a pomůže k pochopení zvířecí říše. Jako dospělá musím říct, že mě to též bavilo a dozvěděla jsem se celou řadu neobvyklých zajímavostí, které by mi jinak zůstaly utajeny. Takže všem vřele doporučuji!

 

Název: Jak číst stopy zvířat

Autor: Jinny Johnsonová

Žánr: encyklopedie

Nakladatelství: Mladá fronta

Rok vydání: 2016, pevná vazba

Počet stran: 194

Hodnocení: 80 %

jak cist stopy zvirat01


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem spíš orientovaný na naše zpěvandule, říká Martin Fritsch alias Miss Angelika

angelika 200Dělat travesti show, kdy během jednoho večera uvidí publikum na jevišti celou plejádu známých hvězd, není žádná legrace. Něco o tom ví brněnský rodák Martin Fritsch, který už od konce devadesátých let vystupuje jako Miss Angelika. Zatímco v min...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pondělní blbnutí s Oscarem
ImageV pondělí 20. 2. 2012 se v Paláci knih Luxor sešli fanoušci Ivony Březinové, aby s ní vypravili do světa už šestý literární cestopis Blbnutí s Oscarem....

Literatura

Matěj Mlynář je zpět

Zavata snehem 200Nakladatelství Motto v rámci zářijových novinek vydalo další knihu Martina Stručovského, pokračování jeho detektivní série tentokrát nazvané Zavátá sněhem.

...

Divadlo

No Dimension Summer

altPosledním červnovým dnem končí sezóna v experimentálních prostorech NoD. Ovšem ne tak docela – letos se prvně spustí projekt No Dimension Summer, letní program plný umění, kulturních zážitků a zajímavých projektů. “Letní p...

Film

Začíná nová filmová přehlídka

3 kino 200V říjnu se obrazně řečeno roztrhnul pytel s nejrůznějšími filmovými přehlídkami pořádanými v Praze. Skončila přehlídka věnovaná střední Evropě, seznamující s (některými) novými filmy z Česka, Slovenska, Maďarska  a Polska, přičemž ...