Terminátor je znovu ve formě

Terminátor je znovu ve formě

Tisk

term200Film Terminator Genisys (2015) se po dlouhé době vrací do zaběhnutých kolejí a znovu nasává atmosféru z druhého dílu, kterou navíc obohacuje vším co se zrovna hodilo. Je zpátky i Arnold Schwarzenegger, který se pro natáčení nechal pro jistotu naskenovat do 3D podoby, tak už se ho do budoucna asi nezbavíme, stejně jako téhle série.

 

 

Příběh začíná představením Reese, který se do světa Skynetu a terminátorů už narodil. Svět nebyl vždycky takový, řízený elektronickým systémem a roboty. Toho tvůrci využili a do jisté míry nechávají prostor pro odkaz na současný stav, jako nový globální operační systém, který propojí vše – mobil, tablet a řízení armády pod jednu umělou inteligenci. Ale naštěstí se tenhle odkaz nemění jen na jakési stěžování jak se budeme jednou mít blbě, které se podobně omílá pořád dokolečka. Vše řídí Skynet namísto, abychom vše řídili my sami a to je asi vše co z téhle pointy vyplývá.

Reese je v odboji proti terminátorům společně s vůdcem a hrdinou Johnem Connorem. Právě se nacházejí před cílem, zaútočili na Skynet, akorát ten má v záloze ještě stroj času, kterým před svojí porážkou posílá jednoho terminátora do minulosti, aby zabil Connorovu budoucí matku. Všichni si myslí, že  je potřeba poslat tam někoho, třeba právě Reese, aby ji ochránil, zachránil tak Connora a celý odboj. Ve skutečnosti je to jen záminka, protože Connorova budoucí matka je doprovázená svým vlastním ochráncem terminátorem už od dětství a Reese cestuje do minulosti, aby ji udělal dítě. Reese je tedy vlastně otcem svého šéfa Johna Connora.

term6



Dnes už historický film Terminátor 2 se považuje za nejlepší díl z celé série z dobrého důvodu. Tvůrci tenkrát nebyli svázáni žádnou tradicí nebo extra velkou popularitou. Prostě si někdo vymyslel, že když může existovat superčlověk, tedy robot s kovovou kostrou, další generace bude asi tekutá, a přitom stále pevná, měnit tvar, obličeje, hlasy a dokonce oblečení. Tahle teorie sama o sobě vytvořila super akční film jenom tím, že se přemýšlelo jaké situace by bylo možné s takovým terminátorem prožít. Tekutá verze terminátora je i v tomto díle a i když se tedy neodehrává nic nového, jde i tak o nejlepší akční film za poslední roky z mnoha důvodů.

Nechybí totiž stará dobrá sranda. Když Reese s Connorovou matkou honí jeden takový tekuťák, jejich ochránce T-800 se při každé příležitosti ptá, jestli se už pářili, aby splodili Johna Connora. A přitom se do minulosti vrací i samotný John Connor. Setkává se se svojí budoucí matkou, která ještě není těhotná a naneštěstí se ukazuje, že se z něho stal napůl člověk a napůl zlý terminátor. Od téhle chvíle mají nastávající rodiče dilema, jestli se spolu vůbec někdy začít pářit.

term74



Kdysi dávno se ve společnosti tradovala spousta ideálů, které směřovaly vždy k tomu, abychom si zachovávali svět jaký známe i proti vlastnímu prospěchu nebo dokonce při ohrožení vlastního života. Ukazoval se dobrý a špatný příklad a dilema mezi nimi sloužilo primárně prospěchu společnosti. Takový svět Johna Connora je úplně stejný a otázka zní, jestli když se nakonec přidal na tu „špatnou“ stranu nakonec neudělal úplně stejnou věc, jakou by dělal v tom idealistickém světě, kde se všechno zachovává.



Terminator Genisys
Sci-Fi / Akční / Thriller / Dobrodružný
USA, 2015, 126 min
Režie: Alan Taylor
Scénář: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
Kamera: Kramer Morgenthau
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Aaron V. Williamson, Matt Smith, Byeong-heon Lee, Sandrine Holt, Griff Furst, Teri Wyble, Brett Azar, John Edward Lee, Brandon Stacy, Joshua Mikel, Nolan Gross, Bryant Prince, Christopher Heskey, Kerry O'Malley, Mitchell Yee

Distributor: Magicbox
Hodnocení: 100%
Blu-ray k dostání na:
http://www.magicbox.cz/blu-ray/terminator-genisys-blu-ray
Zdroj foto: www.magicbox.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

The Circle nabízí leda tak pěkný pohled na Emmu Watson v upnutých riflích

the circle Irena perex

Do kin vstupuje film The Circle, který byl natočen podle knižní předlohy Davea Eggrese vydané česky pod názvem pod názvem Kruh. Bohužel ale nemá moc co nabídnout! Snad jen dvě herecké ...


Literatura

Náboženská detektivka poodhalí původ Turínského plátna

pate evangelium200Student Princetonské univerzity vystupující pod pseudonymem Ian Caldwell přichází do České republiky se svou druhou knihou s názvem Páté evangelium. Můžeme se těšit na jízdu ve stylu Dana Browna?

...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Příběh o literatuře, životě a vášni

Colette perexFrancie, konec 19. století. Gabrielle Colette (Keira Knightley) je obyčejná dívka z malé vesnice. Její život se ale změní, když se do ní zamiluje populární spisovatel Willy (Dominic West). Ožení se s ní, a tak se Gabrielle přestěhuje za ním do...