Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

Tisk

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

Stephen Adly Guirgis, /ročník 1950/ newyorský dramatik, napsal desítku her, je nositelem několika ocenění, /také Pulitzerovy ceny/ a hraje se na scénách od USA po londýnské National Theatre. Je chvályhodné, že tuto hru objevili právě „Burani“ pro českého diváka. Jak uvádí na svém webu, /www.buranteatr.cz/ je to inscenace s největším počtem sprostých slov v dějinách Buranteatru. Ale není to samoúčelné, ta vulgarita má ve hře své místo.

Jackie se vrátí domu po dvou letech prožitých ve vězení. Přinese své milé pamlsky, chce začít nový život. Bez alkoholu, bez drog. Najde však na židličce cizí pánský klobouk. A rozběhne se kolotoč žárlivosti, rychlého střídání partnerů, všichni dobří přátelé z dětství chtějí tomu zoufalci pomoci, místo toho souloží skoro každý s každým a nová a nová fakta z jejich života mluví za ně. Jsou to zoufalci, kteří se snaží namluvit sobě i okolí, že jsou „ready“. A nejvíc v tom samozřejmě lítá Jackie, který zoufale bojuje sám se sebou, protože si řekl, že ten svůj podělaný život změní.

BT 1

Jak se tak koukám, co jsem to napsal, vypadá to, že půjde o těžké drama. Ale ne. Divák se u této inscenace směje, až bolí bránice. Sprostá slova a jejich varianty v nečekaných situacích dělají z této „konverzačky“ o zoufalství komedii. Je to obrovská příležitost pro herce, jsou to, dá se říct, role snů. To také využily Victoria Kateřiny Veselé, Ralph Lukáše Riegra, Julio Vojtěcha Blahuty ale především Dana Velčická jako Jackieho holka Veronica a nakonec Michal Isteník v postavě chudáka bojujícího sám se sebou, Jackieho. Parádní pětice přátel, kteří si dokážou hrozne ubližovat a zároveň se skoro každý s každým vyspat. Silné emocionální role s výborně napsanými vtipnými texty. Samozřejmě největší prostor má na scéně Jasckie Michala Isteníka. Že je to výborný herec už dokázal v několika inscenacích Buranteatu i na své domovské scéně, v Městském divadle v Brně. Ale tady, ve hře Adly Guirgise je to jedna z jeho životních rolí.

Jeho zoufalá snaha žít slušně se v něm mísí se zuřivostí a zároveň se zoufalou snahou nepít, kterou mu vtloukají do hlavy Anonymní alkoholici. Ta jeho bezradnost mísící se se zuřivostí a vášní, to je nádherně realizovaná role. Jistě má na tom všem velkou zásluhu i režisér Mikoláš Tyc, který citlivě vede všechny herce přes jejich emoční střety, kde se někdy hrozně křičí a nadává, hned zase mnohoznačně mlčí. Je to prostě pro všech pět herců nádherná hra vášní, pro diváka inscenace s komickým účinkem i z katarzí po zhlédnutí těch šílených vášnivých střetů.

Dramaturgie Jitky a Jana Šotkovských vybrala titul opravdu dobře. K výbornému vyznění inscenace jistě pomohl i citlivý výběr kostýmů Anety Grňákové a jednoduchá scéna Jaroslava Záděry, kde se střídá několik interiérů pouhým pootočením dekorace.

Víc se už o této inscenaci napsat nedá. Jenom chválit a chválit. Ta lavina sprostých slov, které se do hlediště hrnou, to je součást marasmu, který tito „hrdinové“ žijí. V programu je napsáno, že je představení pro diváky nad 15 let. No… v dopravních prostředcích v Brně jsem nejednou slyšel ještě vulgárnější mluvu mládeže. Leda že by ten věk inscenátoři omezili proto, aby ta sprostá slova která tam zaznějí nezletilou mládež ještě víc neinspirovala.

realizační tým:
Překlad – Pavel Dominik 
Režie – Mikoláš Tyc 
Scéna – Jaroslav Záděra 
Kostýmy – Aneta Grňáková 
Dramaturgie – Jitka Šotkovská, Jan Šotkovský 
Produkce – Jana Fišerová 

osoby a obsazení:
Jackie – Michal Isteník 
Veronica – Diana Velčická 
Ralph D. – Lukáš Rieger 
Victoria – Kateřina Veselá 
Julio – Vojtěch Blahuta 

Premiéra 10. a 14. listopadu 2018 v BURANTEATRu.

www.facebook.com/buranteatr/ 
www.buranteatr.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...


Literatura

Hořkosladké Laskonky


laskonky 200Před Vánoci vyšla v nakladatelství Motto další kniha oblíbené spisovatelky píšící pro ženy Barbory Nesvadbové. Tentokrát má název Laskonky a jedná se o sbírku povídek a fejetonů především o nepoučitelnosti žen, především když jde o lásk...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Zkrocení slizkých duchů

altFilm Krotitelé duchů byl uveden už v roce 1984, a přestože se o podobných příbězích u nás tenkrát téměř nevědělo, vznikl v podstatě jako odpověď na tehdy už velmi různorodé filmy o hrdinech. Krotitelé duchů jsou jiní ...