Ella Woodward: Lahodně s Ellou

Ella Woodward: Lahodně s Ellou

ella 200Kuchařka, která působí tak svěžím dojmem, jak jen to je možné. A to nejen svými recepty, ale i mimořádně bílou, pastelovou, čistou a vzdušnou vizáží. Nakladatelství Dobrovský by si zasloužilo za tuto kuchařku nějakou zvláštní cenu pro Nejčistší dojem z knihy, protože celkový dojem je prostě úžasný. Ještě nikdy jsem se nesetkala s podobně krásně lehýnce laděnou knihou. Hodí se pro prolistovávání v horkých letních večerech, kdy mimo jiné, nebudete mít chuť ani na těžké čtivo, ani na těžké jídlo.

Ella Woodwardová je vegetariánka a ze svého jídelníčku vyřadilo mnoho škodlivých potravin a to ze zdravotních důvodů. „Ze dne na den jsem se rozloučila s lepkem, mléčnými výrobky, rafinovaným cukrem, zpracovanými potravinami, adivity a masem. Byla to dramatická změna hlavně proto, že jsem do té doby byla živa zejména z těstovin s pestem, slaného party mixu a čokolády…“ Nebylo to pro ni ze začátku lehké, ale za půl roku si na nový jídelníček nejen zvykla, ale výrazně se zlepšil i její zdravotní stav.  V této knize Ella Woodwardová představuje více než sto receptů, které sama vymyslela a které předkládá čtenářům nejen k přesnému opakování, ale především k vlastnímu experimentování!

A to je výzva!
Nejlepší kuchařky jsou ty, ve kterých můžete s jídly experimentovat. Zdravá strava, rychlé večeře, jídlo, které si sbalíte mimo domov, mlsání, polévky, dobroty pro sváteční chvíle…. To jsou ideální výchozí body pro vlastní odvahu k pokusům v kuchyni.  Ingredience se tu v podstatě stále opakují a tak po několika desítkách receptů tak nějak chytnete pod kůži její švih a styl a mohou vás začít napadat vlastní recepty.  Překvapily mne nápoje, horký zahřívací nápoj z kurkumy, jídla, která těší duši a která dodávají obrovské množství vitální energie. A jakým způsobem třeba umí Ella vylepšit bramborovou kaši.
„Tento recept věnuji svým sestrám, protože jsou úplně závislé na bramborové kaši! Když se jich zeptá, co chtějí k večeři, tak mi skoro vždycky odpoví „kaši“, proto musím být trochu kreativní a různě ji obměňovat, aby se jim nepřejedla. Vaření ve slupce dodá bramborám skvělou konzistenci, zatímco hořčičná semínka, římský kmín a drcené chilli vytvoří lahodnou a bohatou chuť. Je tužší než běžná bramborová kaše, zejména díky restované zelenině a křupavému kadeřávku, což mi vyhovuje. Pokud toužíte po vydatném jídle plném výživných látek, pak potřebujete právě tohle!“

Hezký papír!
Miluju knihy, které nemají lesklý papír. Tady díky tomu nádherně vynikla čistota, kterou by jinak lesk určitě rušil. Všechno je jemně, pastelově laděno do bílých, béžových barev, vintage stylu a moderní jemnosti, strohosti a občas květinkové roztomilosti. Stejné jsou nakonec i recepty. Okamžitě máte chuť si je vytvořit. Třeba ty krémové carbonara špagety, kde je krémem obalující špagety krém z kešu oříšků. Do toho žampiony a hrášek, neuvěřitelné podráždění chuťových buněk. Skoro máte pocit, že si na ty obrázky musíte sáhnout, ochutnat… Vazba knihy je pevná, trvanlivá, je to kniha, která je prostě poctivá a tvrdé desky trvanlivé. Nemusíte se bát, že se vám někde udělá oslí roh nebo že se kniha bude otravně zavírat, pokud jí pustíte z rukou. Sláva tvrdým deskám a poctivé vazbě! Jsem si jista, že tato kniha si tuto mimořádnou péči rozhodně zaslouží a Lahodně s Ellou mne ponouklo k tomu, abych se podívala i po dalších Elliných knihách. Nápady má totiž skvělé a co miluju je používání stejných surovin, protože když už si jednou koupíte kvůli receptu třeba datlový sirup, tak uvítáte i mnoho dalších receptů, ve kterých je použit. Prostor pro vlastní poznámky v knize je pak příjemným bonusem! A protože celá kniha působí jako čistý něžný diář, je skoro nemožné odolat tomu si do této knihy napsat své vlastní receptové nápady.

ellaNázev: Lahodně s Ellou (Deliciously Ella Every Day)
Autor: Ella Woodward
Přeložila: PhDr. Šárka Hroudová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Dobrovský, s.r.o.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 251
Hodnocení: 95%
Zdroj foto: Knihy Omega
Odkaz na web: www.knihyomega.cz 

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Imago, imagines I.-II.

Autoři zvolili jako východisko koncepce nové syntetické publikace věnované středověkému umění v českých zemích latinské slovo imago (označující nejen dvourozměrný obraz, kresbu apod., ale i výtvory trojrozměrné a případně i díla architektonická). academia.cz

Život byl pes

Tak to jsem já – pes Život. Rozhodně jsem se nenarodil jako domácí mazlíček. Díky různým okolnostem, které vám budu vyprávět, a také díky mému vzhledu a povaze, nikoho nenapadlo ho ze mě udělat. grada.cz
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (2.část )

Brabec perexVyprávění Vladimíra Brabce pokračuje a vy se dozvíte, jak se stalo, že nocoval na italském hřbitově mezi nebožtíky, že chystá knihu, proč ho naštval Sir Thomas Sean Connery, o čem si popovídal s Mastroiannim a proč Jack Lemmon nepřijel do Karlo...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Matky pořádají sabat s tématem potomci. Nematky, utečte

Zeny-na-tahu 200Kniha o ženách pro ženy. Skupinka přítelkyň - všechny mezi čtyřiceti a padesáti lety – vyrazí na víkend z města. Doma nechají své životy, své děti, své rodiny a svou práci. S odstupem mají možnost pohlé...


Literatura

Na život a na smrt

world of warcraft 200Dlouhé zimní večery strávené se superhrami od nejlepšího herního vydavatele na trhu, Blizzard. Tak si pamatuju svoje dětská léta. Jednou z těch her byla i pecka, kde jste mohli za hnusné zelené nestvůry – orky...

Divadlo

Pavilon

pavilon200Divadlo DISK uvede 16. prosince 2016 světovou premiéru autorské inscenace PAVILON. Na jejím vzniku se podílejí studenti DAMU ze 4. ročníku katedry alternativního a loutkového divadla.

...

Film

Hladová Adéla se vrací. Nově digitalizovaný film přichází znovu do kin.

adela 200Legendární komedie scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela se po téměř čtyřiceti letech vrací do kin. Nestárnoucí film se představí v digitalizované podobě. Restaurování snímku provedené v maďarských laboratoří...