Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

Tisk

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem nich, a proto musí skončit! Okamžitě!

 

 

Ferdinand se ale odmítá vzdát své Luisy a Luisa svého Ferdinanda. Jejich láska je přece věčná a skutečná... Proto musí kancléř s pomocí svého tajemníka vymyslet nějaký plán, jak ty dva rozdělit. Zdá se, že za pomocí úkladů se mu to povedlo, no netuší, že se mu situace vymkla z rukou a nezadržitelně směřuje k tragédii.

 

uklady lasky01

 

Hra Úklady a láska od Friedricha Schillera je jedním z vrcholních díl německé klasiky. Režisér Martin Františák připravující tuto inscenaci pro Švandovo divadlo se rozhodl trochu ji oživit a přidat do ní několik moderních prvků, například oblek kancléře, tabuli, na které je napsáno, o čem se mezi lidmi momentálně mluví, loutkové divadlo, ve kterém drží loutky vždy ta postava, která manipuluje s ostatními a ukazuje, čeho chce docílit, nebo i výkrik zrazené a nešťastné dívky: "Já jsem Luisa Millerová, vy čuráci!"a na závěr ohrazení "místa činu" policejními páskami.

V hlavních rolích zazářili Denisa Barešová jako Luisa a Tomáš Červinek jako Ferdinand. Jejich ztvárnění vztahu dvou naivních mladých lidí, kteří věří, že jejich láska vydrží všechno, bylo skutečně přesvědčivé, ale nejlépe ztvárněny byly pochyby a nedůvěra, která se do jejich vztahu pomalu vkrádala. Skvěle je doplňovali Martin Dohnal a Bohdana Pavlíková jako Millerovi, Hynek Chmelař jako kancléř, Miroslav Hruška jako tajemník a Klára Cibulková jako lady Milfordová, jejíž vyprávění o její minulosti je jednou z nejsilnějších částí příběhu.

Výborné herecké obsazení a nesmrtelná literární předloha daly vzniknot poutavé inscenaci, která pobaví, dojme i donutí k zamyšlení. Ano, konec je všeobecně známý, takže vás nečeká žádné překvapení, ale jako ukázka, kam až mohou zajít úklady mocných, kteří se před ničím nezastaví, je pořád aktuální.

Zdroj fotografií: Švandovo divadlo 

www.svandovodivadlo.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Bareš: Snažím se posluchačům předat ty správné emoce

Bares 200Uznávaný herec Igor Bareš se věnuje čtení rozhlasových pořadů a audioknih už dlouhá léta. S nakladatelstvím OneHotBook spolupracoval na příbězích Žena v kleci, Chatrč, Poslední Laponec a dalších titulech. O tom, co práce na audioknihách obnáší a co h...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...


Literatura

Pro nejmenší jsou tady nová okénková leporela

jedeme-na-vylet 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella a Max se objevila nová edice čítající zatím dvě leporela Jedeme na farmu a Jedeme na výlet.

...

Divadlo

Dalším hitem brněnského Buranteátru je bezpochyby Pán s kaméliemi

pan s kameliemi plakat 200Říkáte si, že vás nemůže v divadle nic překvapit? Chcete od večera stráveného ve společnosti lidí jdoucími za kulturou něco víc než samotný děj představení a jde vám i o celkový zážitek, než o pouhý dojem ze shlédnuté...

Film

Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

matylda200Hned na začátku je třeba říct, že nový český snímek režiséra Petra Slavíka Tancuj Matyldo je na české poměry vynikající, a to po všech stránkách. Je to silné téma, skvělá režie a samozřejmě dokonalí herci. Nehrají své osvědčené herecké finty (jak t...