Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

Tisk

matylda200Hned na začátku je třeba říct, že nový český snímek režiséra Petra Slavíka Tancuj Matyldo je na české poměry vynikající, a to po všech stránkách. Je to silné téma, skvělá režie a samozřejmě dokonalí herci. Nehrají své osvědčené herecké finty (jak to vidím u některých herců), ale Karel Roden a Regina Rázlová v hlavních rolích jsou opravdu jedineční. Je to excelentní film.

 

V oblasti českého filmu je to úplné zjevení. Samozřejmě v první řadě jde o mimořádný scénář (Petr Slavík a Nataša Slavíková). Je to zprofanovaná fráze, že je to ze života, ale tady to platí do puntíku. Žádná věta, žádné slovo nevyznívá falešně. Prostě to "leze do ucha" a vždycky si uvědomíte, že přesně to by ta postava řekla. Téma Alzheimera je samozřejmě samo o sobě silné a nosné, ale dovedu si představit milion způsobů, jak látku znásilnit a znehodnotit.

Herci jsou samozřejmě perfektní, mají co hrát a stačí jim držet se scénáře. Jsou ale opravdu výrazně dobří. Karel Roden dokazuje, že je jeden z nejlepších herců své generace (možná úplně nejlepší) a když dostane do ruky takovou látku (a nehraje "indiány či křižáčky"), tak se do toho prostě položí a exceluje. Regina Rázlová v roli matky mu ovšem sekunduje víc než dostatečně.

matylda foto 1

Perfektní jsou ale i herci v druhém plánu Antonio Šoposki a Zuzana Kanócz. Hodně zajímavý motiv přináší právě Kanócz v roli partnerky hlavního hrdiny, která snahu dochovat "dementní" matku doma racionálními argumenty zpochybňuje.

Scénář nestraní žádnému stanovisku, jen ukazuje důsledky: doma hrdina situaci nezvládá, v ústavu se ukazuje neschopnost se o nemocné lidi důstojně postarat. Za samostatnou polemiku by potom stál fakt sobeckého přání lidí vyžadujících péči, ať se rodina doma postará. Film měl (aspoň pro mě) dva emocionální vrcholy. První, když rodina - Matylda, syn a vnuk odjedou na výlet do Normandie a hrdinka pozná prostředí, kde v mládí byla.

matylda foto 2

Druhá je scéna Matyldina umírání, kdy se ještě snaží synovi něco naposled říci, ale už se jí to nepodaří. V tu chvíli mi proletělo hlavou, co by se událo v hollywoodském filmu: hrdinka by s vypětím všech sil zašeptala "Děkuji" nebo "Miluji tě" nebo obojí. Ale americký scénář se v běžném životě většinou nekoná. Zaplať pán bůh za věrohodnost. Intenzita tím vůbec neutrpěla. Naopak.

Citliví a fajnoví diváci, kteří chodí „na herce“ to ocení. Jinak Karel Roden, tak to je i v hereckém světě pojem, to je jasné, ale Regina Rázlová je královnou filmového příběhu. Samozřejmě, je to Paní Herečka (nedávno jsem ji viděl ve vinohradském divadle v inscenacích Past na myši a Dům Bernardy Alby - a byla famózní), ale to, co předvádí v tomto filmu Tancuj Matyldo, tak za to bych jí dal Oscara, nebo aspoň Českého lva.

matylda foto 3

Tancuj Matyldo
Komedie / Drama
Česko, 2023, 113 min
Režie: Petr Slavík
Hudba: Michal Pavlíček
Kamera: Martin Štrba
Hrají: Regina Rázlová, Karel Roden, Antonio Šoposki, Zuzana Kanócz, Simona Postlerová, Eva Leinweberová, Miroslav Babuský, Natálie Hejlová, David Depta, Jiří Rendl.
Hodnocení: 100 %

Robert Rohál a Marie Drechslerová

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se připravit na dokumenty o zvířátkách

planeta cesko perexUž jsme si zvykli, že z filmových pláten i  televizní obrazovky na nás čas od času vyjukne přírodopisný pořad, který dokáže uchvátit svou technickou dokonalostí – autoři se dopracovali k unikátním obrázkům zvířat, která běhají ...


Literatura

Knižní novinky a chystané lahůdky ze stáje Albatros Media

Albatros 200x200Společnost Albatros Media sdružující řadu populárních nakladatelství odprezentovala na své tradiční jarní merendě řadu aktuálních a chystaných knižních novinek. Tentokrát jsme se museli vzhledem ke koronavirové situaci sejít pouze on...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Sněhulák? Spíš nesourodá sněhová břečka

snehulak 200Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku běží od 12. října v kinech. Tvůrci a marketéři slibují, že se budeme bát. Ti, co četli knižní předlohu Jo Nesba ví, že by se bát měli. Převézt knižní bestseller známý všude po světě do filmové podoby je vždy velká loter...