František Kotleta pro děti aneb Anna Marie Kyšová přichází s debutem Superholky

František Kotleta pro děti aneb Anna Marie Kyšová přichází s debutem Superholky

Tisk

big superholky-BrI-394075Anna Marie Kyšová přichází s moderním příběhem pro mládež, který dostal název Superholky. Už podle něj je docela jasné, jakého tématu se autorka dotkla. Ale koho mi to jen její příjmení připomíná?

Během chvíle vám i při nedostatku informací zřejmě dojde, že se jedná o potomka světoznámého spisovatele fantastiky Leoše Kyši alias Františka Kotlety. Ale opravdu máme před sebou dílko jeho dcery nebo se jen rozhodl Kotleta trochu zvolnit s proudy krve a sprosťárnami? Kdo více zasahoval do samotného procesu vytváření tohoto díla a vymyslel celý děj knihy asi není potřeba zbytečně řešit. Na druhou stranu věřím, že otec chce pro svou dceru to nejlepší a klidně obětuje své literární mozkové buňky a snaží se jen mentorovat. Ale znáte to, děti prostě mají svou hlavu.

Ale teď už k věci. Superholky jsou poměrně krátkým románem, který se nesnaží přijít s ničím světoborným. Hlavními hrdinkami jsou dvě dívky, které se rozhodnou vzít spravedlnost ve svém městečku do vlastních rukou. Ústřední postavy jsou zajímavě popsané a očividně vycházejí z modelu dnešního dítěte. Dočkáte se tak rebelii vůči rodičům, bohužel na řadu přijde i trocha toho posmívání se druhým dětem a nechybí ani pořádně protivná úča.

Samotný děj je poměrně napínavý. Vlastně by se dala tato kniha označit i jako detektivka pro děti. Superholky totiž budou pátrat po zlodějích, získávat důkazy o jejich vině a v neposlední řadě se octnou sami uprostřed akce.

Nenechte se však zmást anotací. Ta knize přidává trochu něčeho, co v ní vlastně není. Superhrdinství nehraje tak důležitou roli a je tu spíše jako doplněk. To rozhodně nemíním jako kritiku. Naopak během čtení získáte možná pocit, že i obyčejný člověk se může postarat o trochu spravedlnosti. Nečekejte tedy žádné superhrdinské kousky, ale spíše obyčejné holky s občasnou odvahou a velkou dávkou štěstí.

Kniha se nečte vůbec špatně. Děj poměrně příjemně plyne před očima a vhledem ke 120 stranám ho budete mít rychle za sebou. Tento příběh je určen pro děti a podle toho tak i vypadá. Dospělí si z něj zřejmě tolik nevezmou, ale mladší generaci by rozhodně mohl zaujmout. Vzhledem k faktu, že se jedná o Annin debut, to vlastně nakonec dopadlo dobře.

PS: Doufám, že si mě Kotleta za tuhle recenzi někde v noci nepodá. Ale docela jsem chválil ne?

big superholky-BrI-394075-1

Superholky

Autor: Anna Marie Kyšová

Vydáno: Epocha, 2018

Žánr: Literatura pro mládež

Počet stran: 120

Hodnocení: 70 %

www.epocha.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Když se řekne ... Július Satinský
ImageKdyž se řekne Július Satinský, tak se nám vybaví především komedie S tebou mě baví svět a druhá polovina oblíbené slovenské herecké dvojice – Milan Lasica. Mně alespoň ano. Proto jsem s radostí otevřela novou biogr...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...