Proč umírají ptáci?

Proč umírají ptáci?

Tisk

Proc ptaci perexV malém normandském městečku z oblohy najednou popadali mrtví ptáci. Jev se zopakoval i na dalších místech, ale zdá se, že to nikoho nezajímá. To si aspoň myslí mladý pařížský student literatury. Ten neustále odkládá napsání své dizertační práce a jeho osobní život taky ustrnul na mrtvém bodě.

Z apatie ho vytrhnou až zprávy o padajících ptácích. Protože se úkaz odehrál v jeho rodné vsi, sbalí mladík několik knih, svůj sešit se všemi informacemi, které o padání ptáků zjistil, a vyplouvá do Normandie na lodi plné seniorů, ale neobjevuje žádné stopy vedoucí k objasnění záhady.

Kniha Proč umírají ptáci je románovým debutem francouzského básníka Victora Poucheta, který vyučuje literaturu a působí jako literární kritik v časopisu Le Magazine littéraire.

Podle anotace by se mohlo zdát, že je kniha vzrušujícím popisem pátrání po objasnění přírodní záhady. Padání mrtvých ptáků tvoří však jen pozadí příběhu. V centru dění je mladý student a jeho vnitřní prázdnota. Neví, co chce, neví, kam směruje, nedávno ho opustila žena, kterou miloval. Neobyčejný úkaz mu připomene, že v dětství ho fascinovali ptáci a jejich život, a proto se ve snaze dát svému bytí smysl, vydává najít vysvětlení.

Nachází však něco jiného – sám sebe, dávno zapomenuté vzpomínky i neznámou historii své rodiny. Právě část o nalezeném významném předkovi je jednou z nejzajímavějších částí knihy. Poutavé jsou však i úvahy a vnitřní život hlavního hrdiny. Těm je věnována většina příběhu. Victor Pouchet je básník, a nezapře to ani ve svém prvním románu. Jeho styl psaní je velmi metaforický, takže kniha někdy působí jako poezie v próze, ale i tak se čte takříkajíc sama.

Konec zůstává bohužel otevřený, a míří do ztracena. Navzdory tomu knihu doporučuji, protože její hlavní téma – ztracený mladý člověk, který se pokouší najít sám sebe – je v současné době vice než aktuální.

Proc ptaci

PROČ UMÍRAJÍ PTÁCI
Autor: Victor Pouchet
Originální název: Pourquoi les oiseaux meurent
Překlad: Sára Vybíralová
Vydáno: Paseka, 2018
Počet stran: 176

Hodnocení: 70%

www.paseka.cz/victor-pouchet-proc-umiraji-ptaci/produkt-4702/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je moje životní vášeň

kristina 200

Mladičká studentka psychologie Kristýna Lištiaková je sympatickou písničkářskou s oduševnělými texty a nádherou barvou hlasu. Zpívá o spříznění duší a lásce, která se nedá na míru ušít…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Když se probudíte do mrazivého tání a v lese za humny je mrtvola

mrazive tani perexKniha je prý originálním hlasem v šedi současné krimi a já říkám, krimi obecně nevnímám šedivě, ačkoliv pravdou je, že některé příběhy si jsou tak podobné, že splývají v jeden dojem. Kate Shugaková zanechává svůj vlastní otisk v pam...


Literatura

Oldřich z Chlumu opět zasahuje

altDetektivky zasazené do historie mají úžasné kouzlo. Pro čtenáře i autory. Čtenář i autor si užívají dobových reálií, syrových a nevyumělkovaných vražd. Vyšetřovatelé v knihách nesnímají otisky prstů, neposílají vzorky do laboratoře na expertízu, nestudují...

Divadlo

Sladký - nesladký domov

slad200Sladký domov, je nová hra od maďarského spisovateľa Gyorga Spiró, ktorá bola uvedená Slovenskému publiku 5. mája v podaní režiséra Juraja Bielika. Hlavnú úlohu Milky si v nej zahrala Elena Podzámka a jej pomocníkom bol Ujo Lisný, ktorého si zahral Peter ...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...