Když se řekne ... Július Satinský

Když se řekne ... Július Satinský

Tisk
ImageKdyž se řekne Július Satinský, tak se nám vybaví především komedie S tebou mě baví svět a druhá polovina oblíbené slovenské herecké dvojice – Milan Lasica. Mně alespoň ano. Proto jsem s radostí otevřela novou biografii Luboše Nečase, která je tomuto herci věnována.
Velmi mne zaujal úvod celé knihy – nápaditý, netradiční. Luboš Nečas ke každému písmenu hercova jména napsal odstaveček. Pomocí čtrnácti VELKÝCH písmen charakterizoval VELKÉHO člověka. Po tomto nápaditém prologu se můžeme ponořit do jednotlivých kapitol, ve kterých autorova zjištění doplňují texty J. Satinského, které ho představují nejlépe. Hned v počátku se dozvídáme, jak to je s prohlašovaným šlechtictvím a polským původem slovenského herce.

„Jižní větev rodu podle mé verze vznikla tak, že Moravanky už měly po krk nemravností, které s nimi páchali erotomani z Polska, a tak jednoho krásného dne (nebo jedné krásné noci?) hnaly mé předky na jih k Dunaji. Tam jsme už za vlády Josefa II. přišli na to, že jsme svou povahou, letorou, životní filozofií – Slováci. Všimněte si, že mí předkové si svůj národ svobodně zvolili! Před mnoha lety jsem o sobě napsal následující a podotýkám, že na tom trvám dodnes: Na Maďara jsem příliš skromný, na Poláka příliš špatný obchodník, na Čecha jsem marnotratný a na Rakušana příliš zdravě vyvinutý. Zkrátka a dobře, náš rod měl vždycky na to, aby se před ním třásla Evropa – zvláště Evropanky.“


Takovéto vsuvky z pera J. Satinského obohacují vyprávění o jeho dětství, dospívání, vojenských létech, životě v rodině. Samozřejmě dokladují i jeho nazírání světa, životní filozofii, názory na lásku a vztah k herectví. Velká část je v nich věnována přátelství s Milanem Lasicou, se kterým Július spolupracoval snad odjakživa. Vedle úryvků z hercových knih nás čekají vzpomínky nejbližších, které protkávají jednotlivé kapitoly, a v závěru si můžeme přečíst vyznání kolegů od divadla a filmu.

Kniha Luboše Nečase Július Satinský: Srdečný pozdrav z nebe je pohodovým čtením o pohodovém člověku. Při čtení hercových názorů vás až zamrazí, jak jsou nadčasové, a je vám tak nějak líto, že tento úžasný pán už deset let není mezi námi.

Image

Luboš Nečas, dipl. um.

Po gymnáziu, které absolvoval v Boskovicích, navštěvoval pražskou Státní konzervatoř (obory zpěv populární hudby a herectví), je absolventem muzikálové školy Petra Novotného a vystudoval také Tvorbu textu a filmového scénáře na Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka v Praze. Již během studia začal pracovat v českých médiích, kde postupoval od práce redaktora přes pozici editora až na post šéfredaktora (TV Impuls, Šťastný JIM). Jako autor námětů a scenárista se podílel na televizních pořadech Áčko, Tabu nebo Sauna. Jednu dobu pracoval také jako dramaturg CME.  Jeho autorskou doménou jsou rozhovory se známými osobnostmi, především z oblasti showbyznysu, na které se orientuje i jako autor knižních biografií. Kromě toho je jako textař podepsán pod množstvím písní známých interpretů populární hudby.

Název: Július Satinský: Srdečný pozdrav z nebe
Autor: Luboš Nečas
Nakladatel: Nakladatelství XYZ, s. r. o., 2012
Zdroj foto: Nakladatelství XYZ

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Než slehne rudý prach: Svět je jen hromada špíny

rudy prachOči plné rudého prachu. Pěkně štípou, hlavně zezačátku, ale ve chvíli, kdy se rozkoukáte, objevíte svět, z něhož se nechce ven, ačkoliv byste v něm za žádnou cenu při troše zdravého rozumu nechtěli žít. Syrovost a tak rozdílné morální hodnoty, pro...


Literatura

Andělská inspirace na rok 2015

Andelska inspirace 200Tákže: Je libo dáreček pro někoho, kdo má rád drobné milůstky a příjemnosti? Nebo pro sebe? Pak je takovýhle kalendář na příští rok naprosto ideální. Je plný každodenních poselství pro lepší i horší dn...

Divadlo

Filozof k smíchu, filozof k zamyšlení

200divV pražském Divadle Palace uvedli v říjnu komedii hru E. E. Schmitta Heslo morálka. Komedie současného francouzského dramatika a spisovatele, narozeného ve Francii a žijícího v Belgii, je popisem událostí jednoho dne v životě známého francouzského encyklope...

Film

Lovci a oběti na premiéře v Lucerně

lovci a obeti perexVe středu 25. března proběhla slavnostní premiéra filmu Lovci a oběti, který následující den oficiálně vstoupil do českých kin. Na této akci nechyběla řada osobností a ani já za magazín Kultura 21.