Fanouškovství i historie nejúspěšnějšího českého klubu

Fanouškovství i historie nejúspěšnějšího českého klubu

Tisk

Fotbalová škvára 200Úspěšný český autor Ota Kars přichází s dalším dílem, které se tentokrát věnuje jeho vášni pro fotbal. Fotbalová škvára je další knihou vydanou ke 130. výročí od založení letenského klubu. Popisuje jeho historii tak trochu jiným způsobem.

 

 

Obsahem díla Oty Karse byli v minulosti nejen básně, ale zejména velice oceňovaná kniha s Tomášem Holým v hlavní roli. Titul jmenuji se Tomáš získal Magnesii Literu v kategorii Kosmas Cena čtenářů i Cenu čtenářů v Českém bestselleru. Nyní se vydává opět jiným směrem a mapuje historii nejúspěšnějšího českého klubu, zejména s ohledem na několik posledních desetiletí.

Fotbalová škvára mapuje jeho první kontakt s fotbalem a postupný vývoj v ryzí fanouškovství. Ukazuje klady i zápory tohoto koníčku, který je se někdy může stát až posedlostí. Začíná vlastně poměrně nevinně, jako kdejaká autobiografie. Postupně se ovšem mění v něco trošku jiného, osobitého a především fotbalové.

Text zajímavým způsobem popisuje atmosféru na stadionech ještě v dobách komunistických a tím tedy také slouží jako zajímavý vhled do historie. Rozhodně se nejedná o žádnou encyklopedii nabitou daty a suchými frázemi. Autor zde popisuje historii Sparty (částečně i české reprezentace) dosti svérázným stylem, který vás ovšem jednoznačně pobaví.

Seznámíte se s řadou osobností letenského týmu. Budete svědky úspěchů i proher. Zážitků i momentů, které jsou o něco méně veselé. Nechybí třeba zmínka o známém filmu Proč?, který popisoval dramatický výjezd sparťanů vlakem do Banské Bystrice.

Nebudeme si nic nalhávat, kniha rozhodně není nějakým nezaujatým vyprávěním. Autor do ní vložil hodně svých názorů, v některých momentech pro někoho možná až přehnaných. Nelze ji brát jako zcela seriózní dílo o tomto klubu, ale jako fanouškovský příběh. Těžko posoudit nakolik může urazit příznivce jiných klubů. Na druhou stranu musím uznat, že se autor v některých momentech neváhá opřít i do vlastních řad. Odsuzuje zde třeba pokřik Jude Slavie a poměrně obšírně vysvětluje, proč je už z principu nesmyslný.

Zároveň je poznat, kteří fotbalisté pro něj patří mezi jeho oblíbence. Vlastně se vyskytují tak nějak napříč většinou knihy. Zářným příkladem je Jan Berger. Dočtete se ovšem i o mnoha dalších jako Ivan Hašek či Václav Ježek. V textu samozřejmě nesmějí chybět ani zmínky o Slavii nebo třeba Dukle, který byla kdysi přecijen úspěšnější. A o to nenáviděnější od sparťanů, zejména kvůli spojitosti s režimem.

Musím se přiznat, že ač nejsem sparťan, čtení mě bavilo. Nemohl jsem s autorem souhlasit úplně ve všem, ale to je prostě dáno tím, nakolik je kniha osobitá. Rozhodně je to ovšem zajímavý způsob, jak seznámit čtenáře nejen se slavnými momenty klubu, ale především fanouškovstvím a jeho úskalími.

Nakonec se do knihy vešla i zatím poslední mistrovská sezona, u níž jsou emoce ještě stále živé. A příběh fotbalu i fanoušků nadále pokračuje. Kdo této vášni nepropadne, asi jí na sto procent nepochopí. Pro mnohé mohou být skalní příznivci klubů blázny. Ale je to stejné jako u mnoha jiných věcí jako je hudba či literatura. Když tomu propadnete, je těžké se toho vzdát. A především vás všechny podobné vášně dokáží naplno pohltit a uspokojit.

Fotbalová škvára 450

Fotbalová škvára

Autor: Ota Kars

Žánr: Sport, Česká literatura

Vydáno: 2023, Universum (Euromedia Group)

Počet stran: 296

Hodnocení: 70 %

https://www.euromedia.cz/fotbalova-skvara/kniha/16405/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nasycen se vrací: „Chceme si zahrát muziku, kterou bychom mohli sami poslouchat.“

nasycen200Říká v tomto rozhovoru zpěvák, skladatel a klávesista Raven a frontman pražské kapely Nasycen, která se v loňském roce po předlouhé pauze vrátila opět na scénu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Moje vodácké holky je kniha nejen pro vodáky

moje-vodacke-holky 200Na knihu Moje vodácké holky jsem narazila úplnou náhodou v nějaké čtenářské skupině na Facebooku. Hned jsem viděla obal, tak jsem ucítila, že právě takový titul si v těchto aprílových dnech potřebuju přečíst a udělala jsem dob...


Literatura

Seznamte se s Public relations

public relations 200V nakladatelství Grada před pár dny vyšla publikace nejen pro profesionály a pracovníky z oboru s názvem Public relations. Denisa Hejlová na necelých 300 stran vytvořila cennou publikaci - pojďte se na ni s námi podívat.

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Film Zrození na Kamera OKO 2019 dostal druhou šanci

birthMéně známý a nedoceněný snímek režiséra Jonathana Glazera Zrození s Nicole Kidman v hlavní roli, byl dalším z mnoha zajímavých filmů, které diváci mohli vidět na 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu Kamera OKO. Ten se let...