96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

Tisk

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že bojové scény mu docela sedí. To se posléze potvrdilo v překvapivém akčním hitu 96 hodin z roku 2008.

 

Jeho hrdinou je bývalý tajný agent Bryan Mills, jehož dcera odjela s kamarádkou do Paříže. Starostlivý otec sice dívku pustit nechtěl, ale nakonec se nechal přemluvit. Dohoda má ovšem tu podmínku, že dítko se musí ihned po příletu ohlásit telefonem. A při jednom takovém hovoru je otec svědkem únosu obou děvčat. Jelikož ví, že francouzská policie mu nepomůže, vydává se do Paříže sám a po pachatelích pátrá na vlastní pěst. Pokud je ale nenajde do šestadevadesáti hodin, jeho dcera zřejmě přejede hranice a už ji nikdy nespatří.

96 zenska

Snímek pochází z produkční dílny Luca Bessona a rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co tento slavný Francouz v posledních letech vypustil do světa. Režii svěřil talentovanému Pierru Morelovi, což se ukázalo jako dobrá volba. Ten totiž nasnímal Paříž jako špinavé město plné kuplířů, všemu dodal výbornou atmosféru a nasadil svižné tempo, které až do konce nepoleví.

Hlavní devízou filmu jsou ale syrové akční scény, které jsou natočeny suverénně a baví po celou dobu. Tvůrci vsadili na úspornou choreografii, která je velmi efektní a účinná. Neeson je navíc výtečně zvládá, a ač není nejmladší, nepůsobí u nich směšně a spíše vypadá jako někdo, koho si rozhodně nechcete rozkmotřit.

Potěší také, jak celý děj balancuje na hraně politické korektnosti (výjimkou není poměrně brutální scéna s mučením elektrickým proudem a hlavní hrdina neváhá v rámci úspěchu postřelit i nevinnou ženu!), což se v tomto žánru také dnes už často nevidí. Po celou hodinu a půl se tak ani na chvíli nenudíme, protože všechno rychle utíká a tvůrci se nezdržují se zbytečnými dialogy a banalitami.

96 chlap

A je to jedině dobře, protože pokud bychom měli čas příliš přemýšlet, tak bychom si uvědomili, že náhod a nelogičností je tu nepříjemně mnoho a Bryanovi víceméně vše vychází, jak má a nikdo mu neklade do cesty žádné nečekané překážky. Opakuji ale, že v rámci žánru to absolutně nevadí, protože 96 hodin je výtečně natočená záležitost, kterou lze vidět vícekrát a nepochybně se zařadí k moderním klasikám skomírajícího akčního žánru.

96 obal

To s pokračováním, které má v češtině podtitul Odplata, je to mnohem horší. O ději potřebujete vědět jen to, že Bryanovi se chtějí pomstít příbuzní těch, které v minulém dílu pozabíjel a tak společně s ním unesou i manželku. Dceři se podaří uprchnout, tudíž pomáhá otci osvobodit matku. Toť vše.

O režii se tentokrát postaral Olivier Megaton, jemuž se bohužel na předchůdce navázat nepodařilo. Akční scény jsou v jeho podání chaotické, nepřehledné a zcela zbytečně točeny kamerou, která je všemu příliš blízko. Pak tedy není vůbec vidět, kdo právě dostal ránu a kdo vyšel ze souboje jako vítěz. Jediný potenciál je tak de facto pohřben. Neeson je tu sice dýchavičný a jede jen na volnoběh, přesto je tím jediným, co udržuje snímek v alespoň „koukatelné“ rovině. Jinak tu totiž není absolutně nic, co by diváka nějakým způsobem zaujalo. Scénář je strašlivě tupý a postrádá smysl a působí nechtěně směšně (viz scéna s únosem, kdy si hlavní hrdina stihne ještě zavolat).

96 hodin: Odplata je pouze důkazem toho, že první díl vyčerpal téma na úplné maximum a každé další pokračování už bude jen nastavovanou kaší.

Společnost Magic Box vydala oba dva díly na DVD ve společném paketu, který je řešen moc pěkně a z obou stran je na něm vyobrazen Liam Neeson. Jednotlivá DVD pak dodržují grafiku obalu a jejich vzhled je velmi podobný. Co se výbavy týče, tak na disku s prvním dílem najdete poměrně zajímavý zhruba půlhodinový film o filmu, pár záběru z natáčení, rozhovorů a trailer. Druhý film už je pouze holý, což ale při jeho kvalitách tolik nevadí. Obě pokračování jsou klasicky vybaveny českým dabingem a titulky.

96 obalne

Vzhledem k tomu, že cena za balík s oběma DVD není nijak závratná a ke grafickému řešení paketu bych v případě volby sáhl po něm, i když druhý díl si pustíte tak maximálně jednou. Tento tah je ale od Magic Boxu sympatický.

Název: 96 hodin (původní název: Taken)
Režie: Pierre Morel
Scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Kamera: Michel Abramowicz
Hrají: Liam Neeson, Maggie Grace, Leland Orser, Jon Gries, Holly Valance
Hodnocení filmu: 85%
Hodnocení DVD: 60%

Název: 96 hodin: Odplata (původní název: Taken 2)
Režie: Olivier Megaton
Scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Kamera: Roman Lacourbas
Hrají: Liam Neeson, Famke Nanesen, Maggie Grace, Rade Šerbedžija
Hodnocení filmu: 40%
Hodnocení DVD: 40%

Obě DVD vydala společnost Magic Box

Zdroj foto: actionflickchick.com, takenpart2.wordpress.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nad všechny poháry a medaile mám raději spokojenost a odezvu publika, říká Marek Meluzín

marek meluzin 200I když má své zaměstnání, tancem žije a nakazil tím už spoustu dalších. Řeč je o Marku Meluzínovi z Kroměříže. Během svého života prošel několika tanečnímu skupinami, aby si nakonec postavil tu svou a jako choreograf ji vedl a formova...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dánská road-movie „Spi, děťátko, spi“ jde až na dřeň

detatko 200Žánr road-movie máme asi obecně spojený s nějakou americkou bláznivinou, jejíž protagonisté jsou během své cesty zahaleni nejmíň v alkoholovém oparu a mají na svědomí naprosté šílenosti. Dánský příběh, poslední z řady Severské kultovní filmy, které...


Literatura

Někdy najdete lásku tam, kde ji nečekáte

na hrane noci perexPíše se rok 1942. Anton Starzmann kdysi býval mnichem. Když nacisté jeho řád rozpustili, vrátil se do rodného domu. Jakmile v novinách uvidí inzerát mladé vdovy, která hledá někoho, kdo jí pomůže postarat se o její tři dě...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Kina otevře charismatický Viggo Mortensen, vítěz Berlinale a francouzský humor

aerofilms Jeste mame cas 200Společnost Aerofilms uvede hned v prvním týdnu po znovuotevření kin režijní debut hvězdného Vigga Mortensena Ještě máme čas. Na velká plátna se také dostane vizuálně strhující film Služebníci, vítěz hlavní soutě...