Vajíčkovou kuchařku doporučuji všemi deseti!

Tisk

vajickova kucharka 200V dubnu vydalo nakladatelství CPress druhou kuchařku Barbory Říhové a musím říct, že jde o kuchařku, jak má být! Vajíčková kuchařka nabídne širou škálu receptů, základů pro další vaření a rad, jak chutně zpracovat vejce.


Pár slov k autorce

Barbora Říhová (rebarboraskitchen.com) sbírá a shromažďuje zajímavé recepty, aby je pak s drobnými obměnami předávala dál svým sledujícím na blogu i Facebooku. Miluje maso i sladkosti, a protože je kreativní, umí jídla krásně naaranžovat a servírovat, případně i zabalit – proto před třemi lety napsala inspirující a užitečnou knihu Jedlé dárky.

Co zde najdeme?

Autorka to vzala pěkně od podlahy – na začátku nám poví něco o vejcích, s čím je ráda kombinuje, na co si dát pozor, co je dobré vědět a s jakými kulinářskými pojmy se v knize setkáme. Pak už následují samotné recepty, které se dělí na sekce Snídaně a malá jídla (doporučuji Shakshuku či Croque Madame), Polévky (zde je výběr nejmenší, nejvíc mě zaujala Maminčina kulajda), Hlavní jídla a saláty (což takhle dát si Tortu pasqualinu nebo vyzkoušet melounový salát s vejcem?), Dezerty (klasika jako Štafetky, ale i nejrůznější krémy a dobroty z celého světa) a Základy (například tipy na Míchaná vajíčka, Lemon curd a mnoho dalších).

Kuchaře i kuchařinky potěší, že autorka čerpá z rozdílných kuchyní a předkládá nám možnosti, jak si recepty vyladit přesně podle svého mlsného jazýčku. Najdeme zde klasickou českou kuchyni, výbornou tureckou, delikátní francouzskou, podíváme se na zoubek té norské, ale nakoukneme i do britské kuchyně.

Pár slov ke knize

Kniha je velmi přehledná, obsahuje kvantum praktických informací a téměř každému receptu je věnována dvojstránka. Na jedné straně je název receptu, stručný popis k jeho původu, následuje popis potřebných surovin a postup. Autorka u surovin i u postupu nabízí obměny – například co udělat, chceme-li pokrm kyselejší, nebo čím třeba nahradit maso, pokud se stravujeme vegetariánsky. A radí nám ze své vlastní zkušenosti – co jí chutná, čemu dává přednost. To mi přijde velmi sympatické.

Proč knihu doporučuji všemi deseti?

Už při pohledu na přebal knihy (foto je z archivu autorky) se mi sbíhaly sliny. Vajíčka považuji za základní surovinu, a jelikož chováme drůbež, mám přísun slepičích, kachních i křepelčích vajíček zajištěn – a vždy si na nich pošmáknu! Velmi mě potěšilo, že se objevil někdo, kdo zaměřil pozornost zrovna na tuto potravinu – a to tak strhujícím způsobem, jako autorka. Tleskám! A vřele doporučuji všem, kteří potřebují inspirovat, jak tuto božskou krmi chutně využít.

vajickova kucharka

Název: Vajíčková kuchařka
Autor: Barbora Říhová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 160
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54082351/vajickova-kucharka/


 

Zobrazit další články autora >>>