Další nálož veganských receptů

Tisk

vegan kucharka200Veganství se v rámci debat o klimatické změně dostává častěji do různých diskuzí. I vědci už delší dobu upozorňují, že je třeba živočišnou stravu omezit. Vegany se lidé stávají z různých pohnutek - zdravotních, etických i ekologických. Někdo tento způsob stravování bere jako odlehčení do svého obvyklého jídelníčku.

 

 Ať už je to tak nebo tak, Monika Brýdová přináší kuchařku plnou veganských receptů. Ona sama na tuto stravu přišla kvůli vážným zdravotním problémům, které ji donutily zásadně změnit dosavadní život.

Kuchařka je rozdělena na čtyři velké části - snídaně, hlavní jídla, dezerty a kapitolu „co se jinam nevešlo”. Každý recept je doprovázen fotografií hotového jídla. Zvláštností je možná to, že recepty u ingrediencí nemají vždy míru. Někdy objem či hmotnost jednotlivých ingrediencí najdeme v popisu (některé recepty jsou třeba odměřené podle hrnků). To může nezkušené kuchaře/pekaře trochu odradit, pro ty, co už jsou na vaření zvyklí, by to neměl být problém. I když se považuji za už docela zkušeného kuchaře, hladká fazolová polévka u mě nedopadla zrovna podle očekávání.

Častými potravinami v receptech jsou cuketa a houby. Uplatní se také zásoby semínek, třeba v zajímavém receptu na esejský chléb.

Dětství mi připomnělo maďarské jídlo grenadýrmarš (pochod grenadýrů), i když je trochu v této kuchařce recept obohacený od původní jednoduché verze o tofu/tempeh, aby se do pokrmu dostaly i bílkoviny.. Vyzkoušela jsem také tofugulášek netradičně se sladkými bramborami, ale příště se budu držet „klasiky”. Nicméně zastávám názor, že je třeba experimentovat, co když v nějaké netradiční úpravě na vás čeká skvělé překvapení!

Namazat na chleba si budete moci třeba paštiku z čočky nebo i z oliv. Rozhodně se ještě pustím do vaření kešu omáčky, bramborovo batátové rolády nebo arašídové polévky. A jako milovník koriandru budu muset vyzkoušet koriandrové pesto. A vhod určitě přijde i univerzální recept „cokoliv na kari”. Jako třešničku na dortu můžu doporučit jednoduché a výborné perníkové muffiny.

Kuchařka přináší novou inspiraci z dobře dostupných ingrediencí, tak pojďte si vybrat něco hravého a zdravého.

 

vegan kucharka

Vegan recepty – hravě a zdravě
Autor: Monika Brýdová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019
Počet stran: 240
Hodnocení: 75 %                                    
Zdroj foto: www.cpress.cz


http://www.cpress.cz/vegan-recepty-hrave-a-zdrave-2/


 

Zobrazit další články autora >>>