Zmrzlina bez zmrzlinovače pro kamarádovu dcerku a zdravá čokoláda

Tisk

Čokoládová zmrzlina.Fotor. Malý o.Kamarádova dcerka, školačka, má ke mně skutečně bezmeznou důvěru. A důvěru dítěte není radno zklamat. Získala jsem ji zřejmě v okamžiku, kdy jsem se nad každou její dětskou otázkou vážně zamyslela a snažila se vážně odpovědět. „Ty se mi nesměješ, to se mi líbí,“ oznámila Barborka. „Víš, mám problém. Nemám zmrzlinovač a chci udělat zmrzlinu. Ty to vyřešíš, i táta říká,” vysypala ze sebe do telefonu.

„A ještě najdi prosím důkaz, že čokoláda je zdravá,” požádala nejistým hláskem. „Dohoda,” zasmála jsem se a poslala jí recept emailem. Se dvěma podmínkami. Přesně dodrží postup a s čokoládou ani zmrzlinou to nepřežene. První podmínku Barborka zvládla druhou jak oznámila: „Neumí posoudit, protože jí a všem zmrzlina mimořádně chutnala."

Čokoládová zmrzlina

Ingredience:

1 l smetany na šlehání, 500 - 700 gramů moučkového cukru, 2 čokolády na vaření

Postup:

1. Ve smetaně, nejprve v malém množství pro dobré rozmíchání, rozmíchám moučkový cukr.
2. Zlehka vmíchám rozpuštěnou čokoládu - rozpouštím na minimu v mikrovlnné troubě. Dá se i nad párou, na sporáku za stálého míchání na minimu, aby nepřihořela.
3. Krém vložím na 1 hodinu do mrazničky.
4. Po 1 hodině jej lehce promíchám.
5. Znovu na hodinu do mrazničky, po hodině promíchat. Opakujem míchání celkem 4krát.
6. A hotovo, zmrzlina připravená.
7. V mrazničce vydrží minimálně několik měsíců.

Zdravá čokoláda?

Čokoláda posiluje srdce, léčí vysoký krevní tlak. Účinek snižuje přidaný cukr, pokud ale zachováte míru, oblíbená lahůdka prospěje. V čokoládě je kakao, plod tropického stromu kakaovníku. Právě v něm jsou flavonoidy, polyfenoly, draslík, vápník, hořčík, železo, sodík, aktioxidanty, kofein, aktivní látky na podporu zdraví. V čokoládě je kakaový prášek a čím je ho více a cukru méně, tím pro zdraví lepší. Čokoláda by ho měla mít alespoň 35 procent, kvalitní je 70 procent. Trh nabízí také 90 procentní, ale ta rozhodně sladká není.

Chcete-li tekuté zdraví na počkání, promíchejte kakaový prášek s vodou. Na studeno, nebo povařte tak jako kakao. Do teplého, ne horkého, přidejte místo cukru raději med – v horkém nápoji by med ztratil některé zdraví prospěšné látky. Kakao s vodou pili Mayové, bylo pro ně „pokrm bohů“. Mléko přidali dobyvatelé Španělé, přibyl i cukr. Kvalitní kakao a čokoláda vedle zdravého srdce udržuje zdravý trávicí systém, mozek, vylepší náladu a na depresi si ani nevzpomenete.

Určitě vás zajímá: Základní zmrzlina je smetana na šlehání a cukr. Chcete-li méně kalorií, vyměňte šlehačku za smetanu na vaření či jakoukoli sladkou smetanu. Přidáte-li rozmixované ovoce podle chuti a sezóny, připravíte ovocnou zmrzlinu. Vanilková? Vmíchejte pravou vanilku, vanilkový či vanilínový cukr. Chuť na citrónovou? Hádáte správně, citrónová šťáva – nejprve ji rozmíchejte nahladko s cukrem, teprve poté se smetanou. Pomleté ořechy zajistí oříškovou, káva kávovou a podobně. Přísady přidejte podle chuti a toho, jakou intenzitu očekáváte. Netrapte se přesnou dávkou, zmrzlina bude chutná vždy – a bezstarostné sladké léto bez pečení a přesného dávkování bonus navíc. Důvěřujte odhadu – je pro vás ten správný.

Čokoládová zmrzlina.Fotor. Malý o.

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Zobrazit další články autora >>>