Trápí vás nějaké neduhy? Využijte Přírodní lékárny

Trápí vás nějaké neduhy? Využijte Přírodní lékárny

Tisk

prirodni lekarna 200V nakladatelství Anag vyšla kniha Přírodní lékárna obsahující 60 receptů z přírody pro zdraví. Jak titulka napovídá, najdete zde elixíry, sirupy, likéry, tinktury, masti a další léčivé přípravky.

 

 

 

V úvodních slovech je popsáno, že některé postupy si střeží předkové už tisíce let a že mnoho z elixírů je spojeno s posvátnými tradicemi a mají tak původ jak ve středověkých, tak tibetských klášterech nebo u jihoamerických indiánů. Následují samotné recepty a v závěru knihy se pak nachází informace o vhodných a nevhodných přípravcích na dané zdravotní obtíže, o množství bylin, obsahu alkoholu, ale také praktický kalendář sběru a nechybí ani bibliografie a seznam internetových zdrojů.

U každého návodu je nejprve popsáno, o co se jedná, a k čemu se se používá, následuje recept a informace o tom, jak se daný přípravek používá. Často je text také doplněn dodatkem v podobě Pod lupou a Doporučení. Ozdobou jsou pak názorné ilustrace.

Mně zaujala například vinná cibulová tinktura detoxikující organismus, kosodřevinový sirup z borovice kleč vhodný na léčbu nachlazení nebo podobně sloužící tymiánový likér, ale také smetanovo-citronový obklad ke snížení horečky a také citronová šťáva s růžovým pepřem. Jeho účinky pro mě byly velkou novinkou a určitě jej přidám doma do „povinné výbavy“.

Při čtení této knihy je znát, že ji nenapsal český autor, což ve většině případů není na škodu. Představa získání kilo semen z granátového jablka mě pobavila, ale jinak jsou díky tomu recepty originální a není zase takový problém na ně u nás sehnat suroviny. V tomto ohledu mě nalákal například sirup proti kašli vyrobený z ananasu, zázvoru a levandulového medu a zase jsem se přesvědčila, že se vyplatí mít doma jako pokojovou rostlinu aloe. V určitém ohledu je to opravdu všelék, jen na to myslet!

Přírodní lékárna je další knihou z mnoha podobných, ale při jejím čtením se dozvíte spoustu zajímavostí a najdete v ní také netradiční návody. Ty vám mohou pomoci, když vás něco trápí, a to za to rozhodně stojí!

prirodni lekarna

Přírodní lékárna
60 receptů z přírody pro zdraví
Autor: Guilia Tedesco
Překlad: Jana Bílková
Žánr: sebeléčení, přírodní lékárna
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2021
Počet stran: 160
Hodnocení: 77 %

https://www.anag.cz/prirodni-lekarna-60-receptu-z-prirody-pro-zdravi/pA96.5873/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Pospíšilová - Je osvobozující nebrat se tak vážně

scen 200Scenáristka bydlící 1 419 km od Londýna, milující jídlo a staré filmy. Spoluautorka právě vycházející knihy Nervy v čokoládě zná možná recept na štěstí a umí hledat na Wikipedii. Zkrátka opravdový tale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Raw tyčinky na hory i na prázdniny

 zivanKluci z Frýdku-Místku založili firmu na výrobu raw tyčinek. Co je k tomu vedlo? Možná vitariánský způsob života, láska k horám, ke sportu i záliba v otužování a koupání v zamrzlé řece. Živan znamená život, tyčinka splňuje požadavky na kvalitu raw stravy a ...


Literatura

Čo je pravé a čo nie?

fal200História umenia úplne inak. Aj takýmto názvom by sa dala označiť kniha o falzifikátoch a falzifikátoroch, ktorí zmenili históriu umenia, alebo skôr sa o to pokúsili.

...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...