Čo je pravé a čo nie?

Čo je pravé a čo nie?

Tisk

fal200História umenia úplne inak. Aj takýmto názvom by sa dala označiť kniha o falzifikátoch a falzifikátoroch, ktorí zmenili históriu umenia, alebo skôr sa o to pokúsili.

 

 

Noah Charney sa snaží novou a prístupnou formou priblížiť umelecký svet a jeho fungovanie čitateľovi, ktorý by mal mať základný prehľad o umení. Aj keď sa pri štúdiu umenia stretneme s falzifikátmi, asi len málokto z nás si položí otázku o ich umeleckej hodnote. Bežný laik ich ani nerozpozná od originálu. Problém nastáva, keď ani na slovo povolaní experti nedokážu originál s istotou označiť. Horším prípadom však je, keď ho odborník rozpozná a označí ako originál a falzifikátor sa o niekoľko mesiacov prizná k podvodu. Vtedy ide o typický príklad falzifikátora, ktorý je zaujatý voči svetu umenia, v ktorom nedokázal vyniknúť svojím vlastným umením.

V knihe Umění falzifikace sa stretávame s novým rozdelením pohnútok falzifikátorov, ktoré sa síce môžu navzájom zmiešavať, ale často existujú samostatne. Ide o pýchu, odplatu, slávu, zločin, peniaze, či moc. Kniha predstavuje komplexný pohľad na tematiku umeleckých zločinov a psychológiu zločincov. Podrobne predstavuje metódy, ktorými sa podarilo „preraziť“ najslávnejším falšovateľom a zároveň metódy forenzných vied. Na konkrétnych a veľmi častých omyloch vo svete umenia sa autor zamýšľa nad prepojením klamstva a slávy, ktoré mnohým falšovateľom ich práca priniesla.

fal

 

Osobne si myslím, že časť, ktorá knihe uškodila sa nachádza v závere, kde sa autor púšťa na mimoumelecké pole a zasahuje do oborov ako náboženstvo, archeológia, literatúra a vážne problémy dokáže zhrnúť do niekoľkých viet. Táto časť ubrala knihe na hodnotení a zdá sa byť nadbytočnou a nedotiahnutou.

Určovanie pravosti diel, slávny van Meegerenov prípad, Dalí a ten druhý Dalí, nová časť Gentského oltára – to sú iba niektoré z množstva tém, ktoré zhrnul autor pod hlavičku falzifikácií a predostrel tak čitateľom zaujímavý náčrtok fungovania nielen „zločincov“, ale aj umeleckých inštitúcií.

Název: Umění falzifikace: myšlení, motivy a metody padělatelských mistrů (The Art of Forgery)

Autor: Noah Charney

Žánr: literatura faktu, knihy o umění

Nakladatelství: Kniha Zlín

Rok vydání: 2015

Počet stran: 294

Hodnocení: 85 %

( 2 hlasů )

Zdroj foto: www.knihazlin.cz

http://www.knihazlin.cz/knihy-o-umeni/umeni-falzifikace-mysleni-motivy-a-metody-padelatelskych-mistru


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Srdce není dokonalé a často tápe i bloudí, říká malířka a básnířka Anna Szatmariová

anna 200I když má docela zvláštní příjmení, pochází Anna Statmariová ze Šumperku. Tam také měla před čtyřmi lety svou první velkou výstavu obrazů. Přitom nevystavovala jen své obrazy, ale představila i své verše. Od té doby absolvovala několik výstav, přiče...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Autorka Hunger Games přichází s trochu ostřejší pohádkou

big gregor-a-mesto-pod-mestem-2Ji-383727Čeští čtenáři mají konečně možnost přečíst si první díl série Letopisy podzemě od autorky Hunger Games Suzanne Collins. Gregor a město pod městem vyšel v originále již roku 2003, ale v ...


Literatura

Posedlost, zrada, odcizení. A tajemství ukryté v minulosti…

Moje sestra lze perexSestry Lilian a Rosie si byly velmi blízké. Když ale Lilian odešla na univerzitu, začaly se sestry odcizovat. Po smrti rodičů přerušily kontakt úplně. Po téměř třech letech se Lilian její malá sestřička nečekaně ozve a ch...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...