Neplýtvejte při vaření jídlem
Banner

Neplýtvejte při vaření jídlem

varime bez plytvani 200Plýtvání jídlem je v poslední době velké téma a je dobře, že se o něm mluví. Těm, kterým se nedaří doma nevyhazovat jídlo, je určena nová kniha z nakladatelství CPress s názvem Vaříme bez plýtvání.

 

 Tato útlá kniha má podtitul 40 receptů. Chutně a úsporně do posledního drobečku a na jejím minimalistickém přebalu najdete také heslo zero waste. Je rozdělena na dvě části: Praktický sešit a Vaříme beze zbytků a v závěru se nachází rejstřík. Ten však mohl být rozdělený podle surovin a ne jen názvů receptů.

Než je přistoupeno k receptům, zaměřuje se autorka ještě na praktické rady. Ty se týkají například nákupů bez plýtvání, kde zdůrazňuje práci se seznamem, využívání slev nebo drive-in řešení v podobě rozvozu. Zabývá se také skladováním a uchováváním potravin a dotkne se také tématu recyklace. Musím uznat, že tipy tohoto rázu mi přišly cennější, než samotné recepty.

Druhá část s recepty se dělí na kapitoly: maso, ryby a korýši, zelenina, mléčné výrobky a vejce, přílohy a pečivo a ovoce. U receptů je v horní části napsáno „Zbývá vám…“ a daná surovina. Někdy to dává smysl, jindy jsem si říkala, že vám jen tak nezbude půl kila lososa nebo 2 kila pomerančů. Následuje popis surovin a postup. V dolní části stránky bývá tip a ikonky s časem přípravy a tepelné úpravy. Na samostatné stránce se pak nachází lákavé fotografie jídel.

Některé recepty mě zaujaly a zdály se mi netradiční a inspirativní, jako například polévka z natě ředkviček, arancini rizota nebo crumble ze zbytků zeleniny. Jindy jsem si říkala, že jde spíše o klasické jídlo dělané bez ohledu na zbytky (hachis jako obdoba pastýřského koláče, pomerančová marmeláda).

Moje dojmy z této kuchařky jsou tedy rozporuplné. Receptů je zde opravdu poskrovnu a navíc nejsou nikterak revoluční a podle mě by napadly nejednu kuchařku. Ale třeba někoho inspirují a díky knize nebude vyhazovat jídlo a naopak jej maximálně zužitkuje.

varime bez plytvani

Vaříme bez plýtvání
Autor: Judith Clavel
Překlad: Barbora Antonová
Žánr: moderní kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55198987/varime-bez-plytvani/


 

Rozhovor

Kouzelník Ríša Nedvěd: „Rekvizity kupuju jen občas, takže za ně moc neutrácím.“

Richard NedvědKouzelníka a vyznavače takzvané trapnomagie Ríšu Nedvěda proslavila především účast v reality show ČeskoSlovensko má Talent. Aktivní byl a je také v divadle Na Stojáka.  Tajemství triků nám ...

Hledat

Čtěte také...

Kopřiva - Recepty pro zdraví, krásu a vitalitu

kopriva 200„Hrst kopřivy denně udrží doktora od těla!,“ to tvrdí autorka knihy Kopřiva - Recepty pro zdraví, krásu a vitalitu Leonie Gabriele Bräutigamová. V dubnu vyšla tato báječná kniha o zeleném pokladu u nakladatelství Grada a myslím, že by rozhodně n...


Literatura

Hellboy: Neuvěřitelné příběhy

hellboynp 200Kdo miluje podivné tvory, tajemno, komplikované hrdiny a někdy ne tak docela černobílý svět, ten musí být fanouškem Hellboye a tudíž i jeho stvořitele, mistra Mikea Mignoly. Nakladatelství Comics Centrum po extrémně napěchovaných spisech, Pe...

Divadlo

Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

kuchta 200Na jevišti Divadla U22 v Praze 10 – Uhříněves proběhne v pátek 11. října v 19.30 hodin premiéra inscenace O klucích aneb Jsem kuchta! Hru německého autora Davida Giesselmanna přeložila Anežka Rusevová a v dramaturgii Fillipa Bařiny režíruje Roman U...

Film

Ztracen v džungli aneb příště už se raději neztratíte

Ztracen v džungliUž jste se někdy ztratili? Že se ptám, co? I Yossi si to prožil. Jenže on může mluvit o zcela jiné zkušenosti, než kterou známe snad všichni. Ztratil se totiž v džungli, a když to přežil, napsal o tom knihu a nyní máme možnost si ji prožít díky filmu Ztracen ...