Inspirujte se, jak zpracovat ovoce, zeleninu, houby a bylinky

Inspirujte se, jak zpracovat ovoce, zeleninu, houby a bylinky

Tisk

domaci spajzka 200Ve vydavatelství CPress vyšla velmi užitečná publikace pro všechny, kteří mají doma špajzku nebo si chtějí uchovat vitaminy i na horší časy. Jmenuje se Domácí špajzka a napsala ji odbornice Kamila Procházková.

 

 

Kniha začíná popisem konzervačních technik – popisuje mražení, sušení, zavařování, nakládání do soli, kvašení, ale také tyndalizaci nebo například osmotickou konzervaci. Vše je popsáno opravdu polopaticky a místy také doplněno praktickými nákresy. V kapitole Čeho se vyvarovat při domácím konzervování jsem se dozvěděla několik nových poznatků, například, že se sklenice neobrací dnem vzhůru nebo neplní po okraj. Další poznatek se týká mražení surovin – kdy autorka doporučuje suroviny nejprve zamrazit rozprostřené na tácu a až poté je „sesype“ například do sáčku. Tento návod popisuje v úvodu knihy a pak ještě zvlášť u jednotlivých surovin, což mi přišlo jako zbytečné natahování stránek knihy.

Po tomto praktickém úvodu následují kapitoly zaměřené na ovoce, zeleninu, houby a bylinky. U každé suroviny se nachází několik receptů, u ovoce logicky nejčastěji na kompoty nebo džemy, u zeleniny zase na nakládané dobroty. Houby si můžete podle knihy zavařit do kyselého nálevu, zamrazit nebo usušit. A poslední zmíněná metoda je dle očekávání oblíbená také u bylinek.

V knize se tak nachází spousta receptů a tím pádem od každého něco. Některé recepty jsou klasické a notoricky známé, jiné poměrně neobvyklé. Jako například normandská marmeláda z pomeranče a zelených rajčat, nakládané „černé“ svatojánské ořechy, šípková marmeláda. U některých návodů se v dolní části stránky nachází tipy na servírování nebo možné kombinace.

Domácí špajzka působí takovým „starším“ dojmem, což vzhledem k tématice knihy vůbec nevadí. Může za to vizuální stránka knihy a také obrázky. Ty jsou tmavší a nejsou „načančané“. Tím pádem na nich ale zase vyniká daná zavařenina nebo surovina. Od knihy jsem čekala více – těšila jsem se na netradiční recepty a postupy. Těch je zde bohužel poskrovnu. Ale jako základ pro mladé hospodyňky, které si potřebují zaplnit novou špajzku, bude tento titul ideální.

Kamila Procházková ve volném čase píše již řadu let svůj web celorocnikucharka.cz o různých aspektech gastronomie. Články tvoří také pro různá média, například pro ireceptar.cz. V roce 2013 vydala svou první kuchařku Celoroční plánovací kuchařka. Vaříme podle ročních období pokrmy z celého světa, která získala ocenění v soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013. Kamila Procházková 8 let působí jako instruktorka kurzu základů potravinářské chemie pro nadané středoškoláky v programu Talnet a spolupracuje na tvorbě jídelníčků s jídelnami základních a mateřských škol pro VIS Plzeň.

domaci spajzka

Domácí špajzka
100 receptů na uchovávání ovoce, zeleniny, hub a bylinek
Autor: Kamila Procházková
Žánr: moderní kuchařka, hobby, zdravý životní styl
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 312
Hodnocení: 82 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53805782/domaci-spajzka/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Maxim Turbulenc 200Psal se rok 1994, když v Praze vzniklo nové hudební seskupení, které si dalo název Maxim Turbulenc. V tom roce mi bylo třiadvacet a tahle trojice mi připadala pěkně praštěná. Dokázali ale rozesmát a získat si náklonnost napříč ge...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kniha pro ty, které bolí kolena

koleno-meniskus200Koleno a meniskus – účinná pomoc při bolesti je název knihy, která vyšla v nakladatelství Kazda a představuje metody z praxe Rolanda Liebschera-Brachta a Petry Brachtové.

 

...

Literatura

U nového Kladiva na čaroděje se budeme bát

kladivo11 200Městská knižní fantasy série Kladivo na čaroděje, jež nám přináší nakladatelství Epocha, se pomalu ale jistě blíží ke svému konci. První sezóna má naplánovaný konec dvanáctým dílem, který vyjde v následujícím roce. Zatím se můžeme kochat je...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...