Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky

Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky

Tisk

otakar-nejedly 200Chystáte-li se v těchto dnech do Roudnice nad Labem, určitě nezapomeňte navštívit zdejší Galerii moderního umění. Probíhá tam výstava obrazů malíře Otakara Nejedlého. Expozice nazvaná „Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky,“ rozhodně stojí za to a neměla by uniknout Vaší pozornosti.



Otakar Nejedlý se narodil v roce 1883, a přestože procestoval kus světa, nejlépe se cítil doma v Roudnici. Dokládá to jeho vzpomínková kniha „Dětství a chlapectví na Podřipsku,“ která vyšla v roce 1940 v nakladatelství Českomoravský kompas. Odkaz tohoto slavného rodáka si roudnická galerie připomíná již poněkolikáté.

Aktuální výstava s názvem „Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky,“ mapuje tvorbu Otakara Nejedlého od počátku 20. století do konce první světové války. Nudit se určitě nebudete! Nejedlý totiž v tomto období prodělal rozsáhlou uměleckou proměnu – potýkal se s impresionismem, kubismem i expresionismem. Galerii se podařilo tento unikátní vývoj skvěle zachytit. Částečně i díky spolupráci s Východočeskou galerií v Pardubicích.

otakar-nejedly

Prostřednictvím desítek obrazů se můžete podívat nejen do zahraničí, ale také na český venkov, na kterém se malíř léčil z malárie. Na své si přijdou i historikové – vystavené jsou totiž také publikace, které o Otakarovi Nejedlém dosud vyšly.

Unikátní výstavu o talentovaném malíři, který nikdy nezapomněl na svůj rodný kraj, můžete v roudnické Galerii moderního umění navštívit až do 15. září.

otakar-nejedly 2

Zdroj foto: M. Deverová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výtvarník Jaromír F. Palme nám prozradil, že klidně kreslí v zimě léto a v létě zimu…

200 jaromirLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod žh...


Literatura

Druhý MANDEL SONETŮ – Miloň Čepelka

druhy mandel sonetu 200Druhý Mandel sonetů. Dvacettři stran poezie a to i s doslovem. Šestnáct básní, čtrnáct řádků, nic víc a nic míň. V těch čtrnácti verších je bravurně popsaná podstata jednotlivých básní. Jakoby básník viděl...

Divadlo

Laskonky v Divadle Na Maninách o osudových láskách i zklamáních

laskonky perexLaskonky. Představení na námět spisovatelky Báry Nesvadbové zařadilo do svého programu pražské Divadlo Na Maninách. Premiéra se uskutečnila v pátek 30. listopadu.

 

...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...