V Británii je umění na každém rohu

V Británii je umění na každém rohu

Tisk

britanieVe Velké Británii se právě rozjel originální charitativní projekt s názvem Art Everywhere, jehož cílem je vytvořit z celé Británie největší obrazárnu na světě. V ulicích po celé zemi se místo reklamních plakátů a billboardů objevila známá umělecká díla britských autorů. Umění je tedy doslova na každém rohu. Tato největší světová výstava bude trvat přesně dva týdny, a to od 12. do 25. srpna 2013.

 

Pro projekt bylo vybráno sedmapadesát obrazů, které byly přetištěny na dvaadvacet tisíc reklamních ploch po celé zemi. Reklamní společnosti poskytly zcela zdarma své propagační plochy celkem v hodnotě asi devadesáti milionů korun. Peníze potřebné na tisk plakátů se pak vybraly ve veřejné sbírce.

art

O tom, která díla budou krášlit ulice, rozhodli Britové sami na Facebookových stránkách projektu. Mezi vybranými kousky jsou například díla autorů jako Lucian Freud, David Hockney, Francis Bacon, Hew Locke, John Evereta Millais, Damien Hirst nebo John William Waterhouse.

„Je to úžasné. Možná právě tohle je uskutečněním myšlenky, že umění má být pro všechny, o což jsem usiloval už před mnoha lety,“ svěřuje umělec David Blake, jehož malba se nachází na obrovské digitální reklamní ploše v britském nákupním centru.

Obyvatelé Británie si mohou užívat umění úplně všude – v obchodních domech, na stanicích metra, v podchodech, na autobusových zastávkách, reprodukce děl se dokonce objeví i na dvou tisících londýnských autobusech a na taxících. Navíc pokud kolemjdoucího zaujme určité konkrétní dílo, může o něm zjistit podrobnější informace prostřednictvím mobilního telefonu. Stačí si zdarma stáhnout jednoduchou aplikaci Blippar, vyfotit plakát a v mobilu se objeví informace ke konkrétnímu uměleckému kousku.

mapa

„Neměli jsme jiný cíl, než naplnit naše ulice uměním, oslavovat talenty a dědictví Británie,“ sdělil vedoucí gigantické výstavy Richard Reed. Prostřednictvím tohoto netradičního projektu se mu to skutečně podařilo. Čeští milovníci umění můžou jen doufat, že by se něco podobného mohlo uskutečnit i u nás a české ulice by se místo všudypřítomné reklamy zaplavily uměleckými reprodukcemi.

Zdroj foto: arteverywhere.org.uk



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Knihovna je chrám ducha a měla by vzbuzovat respekt

engler200Není od věci zajít si jednou za čas dopřát něco dobrého. Byla prosluněná zářijová sobota, když jsem se v jedné báječné cukrárně sešla s paní Květoslavou Englerovou. Nad výbornou kávou jsme si povídaly nejen o tom, co všechno musí zvládnout knihovní...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstavnictví slaví boom, lidé kvůli covidové odmlce lační po umění, také letos Galerie města Přerova nabídne řadu výstav

vystavy prerov200Rekordních 17 800 návštěvníků prošlo vloni dveřmi Galerie města Přerova na Horním náměstí. Po letech 2020 a 2021, kdy covid změnil výstavní strategii a výstavám dominoval zájem o instalace ve veřejném prostoru, se situace vykrystalizov...


Literatura

Evoluce nebo devoluce? Upgrade!

upgrade200V listopadu vyšla u nakladatelství Laser další poutavá a jedinečná kniha amerického spisovatele Blake Crouche s názvem Upgrade. Autor se nám opět bude snažit pomotat hlavu a slibuje něco, na co tento svět není připraven...

Divadlo

Zábavný kabaret o božské Marilyn

200divZnámé iniciály MM byly zárukou kasovního trháku i přesto, že jejich samotná majitelka a platinová kráska Marilyn Monroe byla velice nespolehlivá a svou image vystavěla na svém největším nešvaru - nedochvilnosti. Snad se i právem domnívala, že na hvězdu její...

Film

Čtyřlístek ve službách krále aneb Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík poprvé filmovými hvězdami!

ctyrlistek ve sluzbach kralePopulární komiksový seriál Čtyřlístek letos oslavil už 40 let od svého prvního vydání kresleného příběhu autora a výtvarníka Jaroslava Němečka. Pos...