Republiku už jsme škrtli…

Republiku už jsme škrtli…

Tisk

Politicky nekorektní humor si až do 27. července mohou zájemci vychutnat v pražské galerii Portheimka. Kresby a karikatury Michaela Marčáka stojí za to.

 

 

Kreslíř Michael Marčák si nebere servítky, jeho vtipy jsou především aktuální sociální kritikou dnešních poměrů. “Nejvyšší čas, že jsme si našli nepřítele, milý hrabě, jinak by ho mohli najít v nás,” říká postava na jedné z kreseb, upozorňující na neustálé rozdělování lidí podle hesla “Rozděl a panuj”.

Důsledek tohoto hesla je vetknut i do další kresbičky. Dva lidé, kteří padli na dno, si povídají, a jeden z nich praví: “Již byste si měli konečně uvědomit rozdíl mezi námi, zatímco vy jste hloupí nevzdělaní levičáci, my jsme vzdělaní pravicoví intelektuálové s rozhledem.”

alt
 
Další obrázek zase hořce glosuje škrty prováděné stávající vládou, když se z letadla ozývá: “Ano, tam někde dole byla ta naše republika, ale už jsme ji škrtli.” Další vtip je parafrází na heslo “Všechna moc patří lidu”, když na dveřích sněmovny visí nápis “Všechna BEZMOC patří lidu”.

alt

Galerie Portheimka se nachází v pražské Štefánikově ulici. Denně, s výjimkou pondělí, je otevřena od 13 do 18 hodin.


Kresby: Michael Marčák
 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Orozovič: Kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly některé české písničky být světovým hitem

IgorOrozovic 200Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze a také zakladatel Cabaretu Calembour, uvedl na svém YouTube kanále sérii šesti videoklipů, kterou příhodně nazval Rébusongy aneb Poznávačky. Diváci mají za úkol uhodnout, o kterou če...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Navštivte Sklářské muzeum Moser

moser 200Máme pro vás tip na výlet plný křehké krásy – Sklářské muzeum Moser v Karlových Varech nebo Praze. V Karlových Varech nechybí ani sklářská huť a prodejní galerie. Podlehněte kouzlu křišťálů a přijďte na kloub sklář...


Literatura

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...

Divadlo

Na podzim do divadla: Listopad

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme hru s příznačným názvem Listopad v podání Šaldova divadla.

...

Film

Tajemné vraždy ve Wilsonově

wilsonov 200Na počátku byla povídka Michala Hvoreckého Nejhorší zločin ve Wilsonově z knihy Lovci a sběrači. Poté následoval scénář Marka Epsteina. Před dvěma roky byl jako režisér projektu nazvaného WILSONOV vyhlédnut Jiří Strach, mající čerstvé zkušenosti ...