Výstava naturistických fotografií v Moravské galerii se dočkala prodloužení

Výstava naturistických fotografií v Moravské galerii se dočkala prodloužení

Tisk

sturges 200Aktuální fotografická výstava Moravské galerie v Brně svedla dohromady životní díla dvou fotografů z opačných konců světa - Čecha Karla Nováka a Jocka Sturgese pocházejícího z New Yorku. Výstava se nám snaží předat především dojem z krásy nahého těla v přírodním prostředí. Navíc nám zprostředkovává autentický zážitek ze zázemí uzavřených nudistických komunit, které bývají zvenčí často nepochopeny.


Jock Sturges představuje fotografie z prostředí nudistických pláží v severní Kalifornii, Irsku a Francii. Prostějovský rodák Karel Novák naopak zachytil přirozenou nahotu na plážích poblíž svého rodiště. Při pohledu na čtyřicet černobílých fotografií, ze kterých výstava sestává, se setkávám s nahotou v naprosto jiné formě, než jsme byli doposud zvyklí. Jedná se o nahotu nevyumělkovanou, naprosto přirozenou, harmonizující a bez skandalizací, nahotu, která se tolik liší od běžných uměleckých aktů.

Fotograf Karel Novák byl nadšeným propagátorem naturismu už v socialistickém Československu a založil i několik neoficiálních nudistických pláží v okolí Prostějova. Následně začal vznikat autorův pestrý fotografický archiv z pozoruhodného naturistického světa, o kterém zvenčí panují převážně zkreslené představy. Novák doposud vystavoval jen v kavárnách a malých soukromých galeriích, toto je jeho první velká výstava. Jock Sturges naopak vystavuje v České republice vůbec poprvé, mimo jiné ho ale zastupuje celkem 25 galerií v 11 zemích.

sturges 1

Američan Jock Sturges je světoznámý především svými akty adolescentních dívek a jejich rodin. Fotografoval především v severní Kalifornii a na pobřeží atlantického oceánu ve Francii. V roce 1990 se o Sturgesovu tvorbu dokonce začala zajímat FBI, a to právě kvůli uměleckým fotografiím mladistvých. FBI mu zabavila fotografické studio i celý archiv a obvinila ho z šíření dětské pornografie. Po dvouletém soudním řízení se však konečně tohoto obvinění zbavil. Jeho fotografie jsou zajímavé především svou nenuceností, která je důsledkem dlouhodobých vztahů s fotografovanými rodinami.

Pro zájem veřejnosti byla výstava prodloužena až do 1. září 2013. K výstavě se chystá i doprovodná kniha s prácemi obou autorů a s úvodníkem Romana France. Fotografie v publikaci doprovodí i studie sociologa Jiřího Siostrzonka, antropoložky Evy Šlesingerové a teoretika fotografie Jiřího Pátka.

Přirozeně: Karel Novák – Jock Sturges
Autor výstavy: Roman Franc
Kdy: od 26. dubna do 1. září 2013
Kde: Moravská galerie v Brně, Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: Kateřina Houfková pro K21


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Petr Písařík poprvé vystaví výběr svých děl v Miláně

pisarik 200Výstava na Generálním konzulátu ČR / Casa Ceca Milano ve spolupráci s Chlowski Brot & Spiele chce představit jednoho z nejoriginálnějších a nejliberálnějších českých umělců Petra Písaříka, a navázat tak na stopu, kterou v Miláně zanechali další češt...


Literatura

Kouzelné mýty po sedmé, tentokráte s příchutí Orientu

Myty 200Pojďte se zasnít a zavzpomínat na klasické pohádkové postavy v jedné z nejlépe napsaných a nakreslených komiksových sérií současnosti, pojďte se začíst do Mýtů. V již sedmé knize vám představí střet západní a kulturní civilizace a vy si tak budete moci...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Vojenské filmy majora Vláčila

200filmAsociace českých filmových klubů přichystala na podzim 2013 kolekci krátkých filmů, které František Vláčil vytvořil v rozmezí let 1953-1958 během svého nasazení v Československém armádním filmu. Ať Vláčil zpracovával jakékoli téma, snažil se je ozvláštni...