Koncert pro Bílovec

Koncert pro Bílovec

Tisk

18838558 140253043187248 1157714633 o perexKoncert pro Bílovec vznikl jako akce prvního celonárodního happeningu s názvem ZUŠ OPEN - vstup cca 350 základních uměleckých škol do veřejného prostoru po celé ČR, s podporou slavné operní pěvkyně Magdaleny Kožené a její nadace.

 

V Bílovci se prezentovaly oba umělecké obory, hudebním koncertem a výstavou výtvarných děl žáků.

Koncert jsme plánovali ve "velkém stylu" na velkém pódiu Letního kina. Chtěli jsme dopřát mladým umělcům téměř profesionální podmínky svých výkonů. Žáci měli možnost pracovat na zvukové zkoušce s technikou, se kterou se tak často nesetkají. K této činnosti patří neodmyslitelný "šrumec" a být jeho součástí je zážitek, který při individuální výuce nezažijí.

18818124 140252993187253 439160123 o

Pár minut před zahájením koncertu vyhnala účinkující a návštěvníky blížící se bouřka. Naštěstí je zámek schoval pod svá rozlehlá křídla a v jeho, ještě před chvílí prázdnem zejícím sále, se s malým zpožděním odehrál příjemný koncert. Navíc ti, kteří neodešli si mohli prohlédnout výstavu výtvarného oboru.

S klasickým repertoárem vhodným právě do zámku (renesanční tance a madrigaly) vystoupily flétnové soubory ze třídy p. uč. Ilony Knýbelové, akordeonový kvintet pod vedením Miroslavy Halatové zahrál mimo jiné irské tradicionály, pěvecké oddělení Lenky Švorcové zvládlo pohádkové trio i populární sólo v doprovodu příčné flétny, Jazzíček Pavla Klose rozproudil v nejednom posluchači rytmy vzdorující deštivému počasí, kytarový soubor Vladimíra Veselého vkusně doprovodily housle ze třídy Lenky Žídkové. Závěr patřil skvělému školnímu orchestru - Worchestru, který to "rozbalil" s písničkami kapely Kryštof, Mňágy a Žďorp, Buty, ale taky s hity Michaela Jacksona, Adele nebo Deep Purple.

18838558 140253043187248 1157714633 o

Za mimořádnou považuji venkovní výstavu v kouzelném dřevěném loubí, oddělujícím a zároveň propojujícím prostor mezi zámkem a letním kinem, a to i přesto, že expozice měla poněkud jepičí život. Odhaduji však, že právě zde nebyla výstava naposledy, vzhledem k atmosféře tohoto místa.

Mgr. Ondřej Langr


Jsem velice ráda, že jsem měla možnost zúčastnit se úplně prvního ročníku nové celorepublikové kulturní akce s názvem ZUŠ OPEN, která má za úkol široké veřejnosti představit práci Základních uměleckých škol. Chtěla bych velice poděkovat ZUŠ v Bílovci, která se do akce také zapojila a připravila tím skvělý zážitek nejen rodičům žáků, kteří ZUŠ navštěvují, ale také nám, ostatním. Pro mne to byly dvě hodiny báječné atmosféry se spoustou talentovaných dětí a učitelů, kteří dokážou své žáky pro hudbu nadchnout, ale hlavně pohlazení po duši prostřednictvím prezentace mnoha různých hudebních nástrojů i hudebních žánrů. Mile mě překvapila vysoká úroveň a profesionalita vystupujících. Všem účinkujícím bych proto chtěla vyjádřit svůj velký obdiv a podporu, a už teď se těším na příští ročník.


Zuzana Pospíšilová


http://www.zusbilovec.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kdo rozumný by se nechal pobláznit vlastním terapeutem?“ ptá se Edna Nová

edna200Edna Nová vystudovala v Praze na UK obor sociální práce, absolvovala výcvik v krizové intervenci, porodila dvě děti a vydala dvě knihy: Ženy z Bohnic (Pointa) a Konec aneb začátek (Motto). Její život zahrnuje vztahové držkopády, bohémský život v polosquatu,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Umění v souladu s nemovitostmi aneb Art&Brick poprvé

Art Brick 200Nábytek doplňuje umění, umění doplňuje nábytek. Propojení bydlení a výtvarného umění je vcelku přirozené. Jsou to ale v podstatě dva protipóly, které si žijí vlastním životem, ale zároveň jsou spolu ve vzájemné...


Literatura

Tichošlap nakračuje zlehka, ale stopy zanechává hluboké

sylva lauerova tichoslapNový román Sylvy Lauerové dostal název Tichošlap. Kampak nás asi zavede spisovatelčina fantazie tentokrát? Inu, pojďme se ponořit do příběhu, zahaleného závojem zvláštní energie, k...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Nikdo není víc než tým! Tvůrci představují první záběry a první plakát k filmu Děti Nagana

deti nagana 200První hotové záběry a první plakát představují tvůrci rodinného filmu Děti Nagana, který v únoru zamíří do kin. Hynek Čermák v něm vede partu kluků do důležitého hokejového zápasu s tenisákem na plácku proti starším rivalům z vedlejší ves...