Umění v souladu s nemovitostmi aneb Art&Brick poprvé

Umění v souladu s nemovitostmi aneb Art&Brick poprvé

Tisk

Art Brick 200Nábytek doplňuje umění, umění doplňuje nábytek. Propojení bydlení a výtvarného umění je vcelku přirozené. Jsou to ale v podstatě dva protipóly, které si žijí vlastním životem, ale zároveň jsou spolu ve vzájemné symbióze. Příkladem toho byla i událost Art&Brick, která se uskutečnila ve čtvrtek 25. září v Rezidenci Flora.

 

Na jeden den se funkcionalistický dům architekta Jaroslava Vančury ze 30. let minulého století proměnil v jakési realitní nebe okořeněné současným uměním. Několik bytů v tomto domě, tedy v Rezidenci Flora na pražských Královských Vinohradech ožilo nábytkem a současně se proměnilo v galerii obrazů a videoartu českých i zahraničních umělců.

Art Brick 3

Každý prostor (byt) byl kombinací děl jednoho umělce a nábytku, světel či koberců dvou uznávaných výrobců. Za umělce jmenujme například Adama Jílka, jehož obrazy spojuje linie vztahující se k základním aspektům lidského bytí nebo Pavla Šebka a jeho malby vycházející z tagování a další. Za zahraniční umělce to byl Damien Hirst, který se proslavil sérií skutečných zvířat naložených do formaldehydu. Modernista a Stockist – to jsou jména výrobců nábytku, svítidel či doplňků, které hýří jednoduchostí, kvalitou a zejména svou nadčasovostí a kteří zde představili svá díla.

Art Brick 1

Jednodenní projekt, který vznikl ve spolupráci Pražské správy nemovitostí a galerie Art Salon S, měl tedy sloužit nejen jako prezentace prostorných, slunných a svěžích bytů ale i jako snaha ukázat inovativní způsob prodeje nemovitostí u nás a v neposlední řadě jako výstava děl výše zmíněných umělců. Tato takzvaná pop-up výstava se konala poprvé a účelem bylo ji uspořádat v netradičním prostoru vybraném právě Pražskou správou nemovitostí. Bylo využito nejen několika bytů vždy s balkonem či terasou ale i sklepních prostor. Galerie Art Salon S se mimo jiné snaží objevovat a podporovat mladé umělce v jejich tvorbě a prosazení se ale i o to dostat mladé umění více k široké veřejnosti.

Art Brick 2

Myslím, že tvůrcům se podařilo propojit moderní nábytek, elegantní nadčasová světla a další zajímavé kousky s jednotlivými díly a vytvořit tak onu symbiózu naplněnou souladem i kontrastem. Prostory Rezidence Flora tomu jedině přidaly. Je také nutno zmínit, že kdo zde nebyl, propásl pravděpodobně jedinečnou příležitost získat slevu na koupi některého z bytů ale i možnost koupě nějakého toho designového kousku či obrazu. Atmosféru události dotvářela hudba v podání DJ Viléma a občerstvení zajištěné Castle & Garden restaurant Valoria.


http://www.rezidenceflora.cz/
http://www.psn.cz/
http://www.artsalons.cz/
http://www.valoria.cz/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Městský dům v Přerově nabídne v rámci Československého jazzového festivalu fotografickou a obrazovou výstavu

vystava prerov200Doplňkovým programem letošního Československého jazzového festivalu budou v prostorách Městského domu hned dvě doprovodné výstavy – fotografická i obrazová. Obě výstavy budou k vidění po dobu konání „jazzáku“, tedy ve večerních hodinách ...


Literatura

Když Noční návštěva odhalí stará tajemství…

nocni navsteva 200V nakladatelství Grada pod značkou Cosmpolis vyšla kniha Noční návštěva od Carol Goodmanové.

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Ošklivec

2d3c94dbbe2fd3850b9978cd5b0534f6O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Ošklivce do olomouckého Divadla Tramta...

Film

Vánoční romance z obchoďáku v režii strážných andělů

200filmV polovině listopadu vtrhne na filmová plátna novinka z pera scenáristky a zároveň režisérky filmu Karin Babinské Křídla Vánoc. Po drsné realistické sondě do hlubin duší a světa teenagerů provedené v jejím celovečerním filmovém debutu Pusinky, se tent...