Čtenářem roku se v Roudnici nad Labem stala žena, přečetla 392 knih

Čtenářem roku se v Roudnici nad Labem stala žena, přečetla 392 knih

Tisk

roudniceknihovna perexBřezen je měsícem čtenářů, a tak není divu, že se Městská knihovna Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem rozhodla ocenit své nejpilnější návštěvníky.

 

 

Na ty, kteří si v uplynulém roce vypůjčili nejvíc titulů, čekala knižní odměna. Předával ji sám starosta města – Vladimír Urban.  

roudniceknihovna

Slavnostní odpoledne proběhlo 3. března v knihovním sále. Na prvním místě se umístila Marta Šašková, která si uplynulém roce vypůjčila 392 titulů. Druhá skončila Dagmar Kubíková, jejíž čtenářské konto zaznamenalo 264 výpůjček. Pomyslnou bronzovou medaili si domů odnesl Jiří Melen, který v uplynulém roce přečetl 232 knih.  

Pozadu ovšem nezůstali ani čtenáři dětského oddělení. Na prvním místě se umístila Marie Pechmanová, která si vypůjčila 176 titulů. Druhá skončila Alžběta Kraupnerová se 137 knihami. Třetí místo obsadil Matyáš Nožička. V uplynulém roce si z knihovny vypůjčil 86 titulů.

„Mezi dětskými čtenáři se nejvíce půjčují komiksy. Zvláště ty s kocourem Garfieldem", uvedla vedoucí knihovny Lenka Ječná. „V oddělení pro dospělé čtenáře je největší zájem o detektivky a romány pro ženy. V poslední době se ale do popředí zájmu dostávají i erotické romány,“ shodují se knihovnice. Jedním dechem dodávají, že půjčit si teď třeba trilogii Padesát odstínů, je téměř nemožné.  

roudniceknihovna 1

Městská knihovna Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem má v současné době 1691 registrovaných čtenářů. Protože ale zároveň funguje jako galerie a místo pro odborné přednášky, v uplynulém roce ji navštívilo přes 29 tisíc lidí. Jen za posledních dvanáct měsíců do knihovny přibylo 1527 knih. Momentálně knihovní fond čítá přes 72 tisíc knih.

Zdroj foto: http://mkroudnice.rajce.idnes.cz/

http://www.kzm-roudnicenl.cz/mestska-knihovna.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Benešov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zlínské Vítání prváků se blíží!

vitani 200Snad žádná zlínská akce pro studenty není legendárnější než Vítání prváků. Tato noc je šílená, zábavná a hlavně nezapomenutelná. Kromě tradičního půlnočního pasování je připraven bohatý program, který se bude konat hned na 8 místec...


Literatura

Potomci mlčení

potomci mlceni 200Už jen ten název a obal knihy s těhotnou ženou a Davidovými hvězdami na obalu mě jako  čtenáře příběhů zasazených do období druhé světové války nenechal klidnou. Téma vyrovnání se s událostmi roku 1945 - odsunem Němců -  je živé i po více než sedmdesáti ...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

Zvony nad Tbilisi zvoní umíráček

Zvony 200Dokumentární film Pavla Kolaji Zvony nad Tbilisi (2012) přibližuje stav kinematografie v současné Gruzii - a vyznívá jako nostalgické ohlédnutí na časy, kdy sice s obtížemi, ale přece jen vznikaly výsostně umělecké f...