Informační gramotnost je důležitá. Jak se vyznat v přemíře informací dnešní doby?

Informační gramotnost je důležitá. Jak se vyznat v přemíře informací dnešní doby?

Tisk

Informační gramotnostNakladatelství Grada vydalo odbornou knihu Michala Černého o informační gramotnosti, což je v dnešní době aktuální a zásadní téma, kterému by měla být věnována pozornost. Tato publikace je primárně určena vysokoškolským studentům a odborné veřejnosti, zejména pak pedagogickým pracovníkům. Za pozornost stojí kapitoly týkající se virtuálního prostředí, informačních technologií a umělé inteligence.

Kniha nabízí pohled do historického pozadí formulování koncepce informační gramotnosti jako určitého nástroje pro úspěšnou adaptaci na informační společnost. Nespokojuje se pouze s historickou analýzou, ale sleduje širší filozofická a pedagogická východiska celého fenoménu. Opírá se o myšlenky Luciana Floridiho, které kriticky analyzuje.

V závěrečné části pak nabízí vlastní konceptualizaci tématu, která vyžaduje – v kontextu nástupu generativních systémů s umělou inteligencí a společenských změn – nové, hlubší pojetí tohoto fenoménu. Ukazuje, jakým novým způsobem se musíme s technologiemi naučit pracovat, abychom mohli žít v informačně udržitelné demokratické společnosti. Vzdělávání v práci s technikou a informacemi se zde stávají cestou k nově chápanému a hlubšímu humanismu.

Osobně musím tuto knihu velmi ocenit, věnuje se opravdu aktuálnímu a potřebnému tématu. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, líbí se mi, že autor přistupuje k tématu informační gramotnosti ze všech hledisek, zajímalo mě nejvíce psychologické, filozofické a hledisko historického vývoje přístupu k informacím. Autor pracuje s množstvím praktických příkladů, s pojmy jako informační chudoba, sociální etika, infosféra, globální vesnice versus město, motýlí efekt a podobně. Uvádí spoustu studií a jejích výsledků, citací a své poznatky přehledně rozčleňuje do praktických grafů a tabulek. Zaujalo mě i použití přirovnání teoretických konceptů ke konkrétním osobám jako Poirot, Japp, Hastings nebo Fantomas či filozofické řešení toho, co je blízké, nebo vzdálené z hlediska zdroje informací a komunikace. Myslím, že autor si se svou prací skvěle vyhrál. Velmi zásadní je prostor věnovaný moderním informačním technologiím, umělé inteligenci, zamyšlení se nad vlivem sociálních sítí a celkově nad pohybem v kyberprostoru. Ocenila jsem i častou citaci různých filozofů, například Heideggera. Kniha i přes svou odbornost zůstává čtivá, je zajímavá a obohacující.

Ukázky z knihy:

Internet není otevřeným, svobodným a širokým veřejným prostorem či agorou, která patří státu, obci nebo všem občanům, ale příkladem konektivistické korporátní society.

Emoce představují zásadní téma, kterému musí být v oblasti informační gramotnosti věnován velký prostor v teorii i praxi.

Heidegger hovoří o tom, že technika nám na jedné straně zásadním způsobem umožňuje poznávat, stává se prostředkem zjevování neskrytosti, ale současně se právě nacházíme ve vleku techniky.

Informační prostředí musíme chápat jako infosférické: neexistují ostré hranice mezi online a offline, mezi kyberprostorem a světem přímé smyslové zkušenosti, mezi virtuálním a reálným. Pokud chceme budovat teorii poznání a jednání, musí nesporně stát na přesvědčení, že zde existuje sjednocený prostor, který musíme novými způsoby poznávat a v němž se musíme naučit jednat.

Informační gramotnost

Název: Informační gramotnost
Autor: Michal Černý
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2023
Počet stran: 320
Hodnocení: 100 %

https://www.grada.cz/informacni-gramotnost-13986/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotím moc ráda a téměř všechno. Je to pro mě relax a koníček zároveň, říká Jana Zaorálková

jana200Aktuální výstava fotografky Jany Zaorálkové nese název PRÁZDNINOVÝ PEL-MEL a můžete ji v těchto dnech vidět ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Prostějovská autorka představuje barevné fotografie z poslední doby, přičemž se prezentuje snímky z přírody neb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Červnová oslavenkyně Helena Vondráčková je v jednom kole

helena200V sobotu 24. června slaví narozeniny česká zpěvačka Helena Vondráčková, která svou kariéru začínala v polovině 60. let a dodnes patří k populárním interpretkám domácího popu. Uznání se jí dostalo i v zahraničí, kde slavila úspěchy jak na festivalech, t...


Literatura

Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Mam to o sobe rict perexAnita Hubner je psycholožka, která se zaměřuje na destigmatizaci spojenou s duševními nemocemi. Založila i organizaci, která pomáhá takto znevýhodněným lidem nacházet si práci. V Nizozemsku působí i jako poradk...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Sovětské archivy nevydaly o UFO žádné nové zásadní informace

fenomen ufo200Fenomén UFO patří mezi jeden z nejzajímavějších předmětů dohadů, disputací a spekulací v kategorii „existuje – neexistuje?“ Ať už má člověk na tento úkaz názor jakýkoli, počítám, že ho zaujme možnost dovědět se další zajíma...