„Noc s hvězdami“, XV. ročník benefičního koncertu „DUETY“, se odehraje na hradě Houska

„Noc s hvězdami“, XV. ročník benefičního koncertu „DUETY“, se odehraje na hradě Houska

Tisk

hvezdy perexV sobotu 3.srpna 2013 od 18:00 hodin se na hradu Houska uskuteční již patnáctý benefiční koncert „Noc s hvězdami“.

 

 

 

 

První ročník se konal v roce 1999, kdy byl historický objekt hradu Houska po velmi dlouhé době zpřístupněn veřejnosti. Tenkrát také poprvé majitel hradu, Ing. Jaromír Šimonek, společně s redaktorkou Čs. rozhlasu – Region Janou Huzilovou a redaktorkou rádia Impuls Jitkou Vlkovou oslovili zpěváka Martina Franceho, který pochází z tohoto kraje a vlastní agenturu Martin Production, zda by nechtěl zpracovat nějaký kulturní projekt. A tak se za společného úsilí dcery majitele hradu Zuzany Pavlíkové-Šimonkové,  Martina Franceho a v počátcích i Jany Huzilové, začala rodit podoba benefičního koncertu „Noc s hvězdami“.

8100-petra-janu-martin-france

Začátky nebyly vůbec jednoduché, těžko se sháněli sponzoři i samotní účinkující. První koncert navštívilo přibližně 40 diváků především z řad rodinných příslušníků a kamarádů organizátorů. Tehdy byl hrad ještě v polorozbořeném stavu, chyběly podlahy, okna, dveře. Vystoupili zde zpěvák Martin France, zpěvačka Tanja, herec Roman Vojtek a tehdejší moderátorka TV Nova Gabriela Bártíková, kteří zároveň přespali v tomto tajuplném hradě na hliněné podlaze Loveckého salonu. Od té doby už ale uplynula spousta vody, na jejíchž vlnách připlula celá řada účinkující čím dál zvučnějších jmen. Ta zase přilákala více sponzorů.

Další ročníky mohly tedy nabídnout takové hvězdy šoubyznysu, jakými jsou Monika Absolonová, Petr Muk, Eva Pilarová, Helena Vondráčková, Sisa Sklovska, Věra Špinarová, Petra Janů a mnoho dalších. Tradičními moderátory akce se stali Markéta Mayerová a Slávek Boura, bez kterých si snad již ani nelze „Noc s hvězdami“ představit.

7869-marketa-mayerova-slavek-boura

 

V průběhu dosavadních ročníků se na Housce vystřídalo cca přes 480 účinkujících, kteří vystupovali bez nároku na honorář, pouze za cestovné. Výtěžek byl každý rok poukázán na obnovu a rekonstrukci hradu. Tento benefiční koncert si získal své jméno a tradici nejen v severočeském kraji, ale věhlas „Noci s hvězdami“ na hradě Houska se rozšířil po celé republice. Z původního projektu se stal v podstatě jediný pravidelný letní festival popové muziky. Velkým kladem této akce je bezpodmínečné zpívání na živo a to buď na halfplayback nebo s muzikanty.

15. ročník – 3. srpna 2013
Předloňskou „vánoční Housku“ a loňskou „ČESKO : SLOVENSKO“ letos vystřídá téma „DUETY“. Představí se jak klasické dvojice, tak páry, které nejsou zcela běžně vidět na pódiích. A tak letos uvidíte například legendární duo KAMELIE, které bude na této akci zpívat již potřetí, nebo další dvě úžasné dámy české popmusic MARTHU A TENU ELEFTERIADU, které naopak zavítají na Housku poprvé. Stejně tak první český muzikálový Dracula DANIEL HŮLKA nebo tzv. český zpívající kamionista s drsným hlasem JIŘÍ ZONYGA, či blonďatý zpívající sexsymbol KATEŘINA BROŽOVÁ a také stále více populární operní diva PAVLÍNA SENIČ. Naopak už po několikáté se zde objeví ostřílená rockerka MARCELA BŘEZINOVÁ, která na Housku naposledy zavítala ještě se svým manželem, režisérem Zdeňkem Švarcem. Vítěz druhé řady Česko hledá Superstar 2005 VLASTA HORVÁTH, který se již na Housce představil s kapelou, letos vystoupí sólo na hlavním koncertu.  Po letech se zde ukáže i mladá muzikálová zpěvačka KAMILA NÝVLTOVÁ a téměř každoročně se účastnící muzikant JAREK ŠIMEK. Ovšem tím, kdo doposud nevynechal ještě ani jeden ročník, je zpěvák a producent tohoto koncertu MARTIN FRANCE, který si zde zazpívá už po patnácté. Dále letos uvidíte a uslyšíte interprety těchto jmen: JOSEF ŠTÁGR, MARKÉTA ZEHREROVÁ, TOMÁŠ RINGEL, MÍRA MICHÁLEK, ZUZKA KLAINOVÁ A SCREAMERS.

france

Průvodci benefiční akce již tradičně budou Markéta Mayerová a Slávek Boura, večerní koncert kapel opět bude moderovat Vlasta Vébr. Koncert se koná pod záštitou starostky města Česká Lípa Hany Moudré  a náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hany Maierové

Pro návštěvníky je i letos připraveno překvapení v podobě některého z umělců, jehož jméno bude samozřejmě odtajněno až přímo na Housce.

Organizátorům se osvědčilo pořádání odpoledního minikoncertu na 1. nádvoří, ani letos tomu nebude jinak. Přibližně v 16.30 zde vystoupí jedna z českých kapel, která má navodit příjemnou atmosféru a být takovou malou ochutnávkou před hlavním koncertem.

Na koncertu kapel od 21.00 se Vám představí  JACKYE, ANGELS a PAVEL HOUFEK BAND.

Něco málo z historie hradu….
Hrad byl založen v dekádě 1270-1280 Přemyslem Otakarem II., a to téměř souběžně s blízkým Bezdězem, dokonce stejnou stavební hutí.

Pravděpodobně z rukou Václava II. se dostal do držení Ostrve, pánů z Dubé. Ti v období své největší slávy rozhodovali o trůnu, jakož i o příjmech pokladny koruny. Hrad vyrostl v lokalitě původně dřevěného, později kamenného hradiště (konec 9. století), které vévoda Pšovanů Slavibor založil pro svého syna Houseka.

Coby vlastníci hradu se na Housce vystřídali, vedle již zmíněných panovníků a pánů z Dubé, Jan ze Smiřic, Hrzánové z Harasova, Valdštejnové, Veronika ze Sulzu, Hypolita z Hofkirchenu, rod Kouniců, princezna Hohenlohe a hraběnka Andrássy.

V roce 1924 hrad kupuje prezident Škodových závodů, senátor pan Josef Šimonek. Po opravách byl až do roku 1939 užíván jako letní a reprezentační sídlo rodiny.

Poté byl hrad, díky své poloze v Sudetech, do roku 1945 využíván německou armádou, od roku 1950 zde byl umístěn archiv Státní knihovny v Klementinu.

Po dožití střech byly položeny nové (měděné), plánované noční sanatorium Spolany Neratovice nebylo dokončeno. Hrad byl počátkem 90. let předán Instavu Praha, poté vydán v restitucích původním majitelům.

Těmi jsou pan Ing. Jaromír Šimonek a paní MUDr. Blanka Horová, kteří dnes velice úspěšně napravují výsledky čtyřicetileté péče státu o památku, která je zejména díky původní gotické hradní kapli hodnocena jako přinejmenším středoevropský unikát (malby - přelom 13. a 14. století). Teprve až současnými majiteli byl hrad Houska (poprvé v jeho dlouhé historii!!!) v roce 1999 zpřístupněn nejširší veřejnosti

Na setkání na 15. benefičním koncertu „Noc s hvězdami“ ve velmi tajemném prostředí hradu Houska se v sobotu 3. srpna 2013 těší hlavní organizátor a producent koncertu Martin France a agentura Martin Production.

Martin Production – Martin France
www.martinproduction.eu
www.martinfrance.cz
www.hradhouska.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Ja...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha „Dívka, žena, jiné“ jako britská výpověď o zkušenostech s rasismem

Žena, dívka a jinéRůznorodé příběhy (nejenom) o černošských ženách, nicméně (především) o nich. O skutečných (i méně důležitých) problémech nejen rasismu, ale i feminismu a patriarchátu. Kniha je také určitou mezigenerační výpovědí britsk...


Literatura

Ozvěna Zory Berákové jako dobře namíchaný koktejl

kniha perexNamíchat koktejl tak, aby všechny ingredience byly v souladu a žádná nepřehlušovala svou chutí konečný výsledek, není jednoduché. Napsat dílo o životě známé osobnosti z minulosti, aby výsledkem byl čtivý román, je stejnou alchymií, která se ne ...

Divadlo

Rozprostřeno: recept na život

altV experimentálních prostorech NoD se během června třikrát představila divadelní reality show Rozprostřeno. Pět lidských osudů, pět večeří o tříchodových hláškách, s nejznámější českou podvečerní zábavou podoba čistě náhodná...

Film

Slavná císařovna tak, jak ji neznáte

Korzet perexPíše se rok 1877. Císařovna Sissi (Vicky Krieps) je nejen módní ikonou, ale i ztělesněním ideálu krásy. Její 40. narozeniny se rychle blíží, ona však k oslavám nevidí důvod.

 

...