„Starý král ve vyhnanství“ obdržel Laureát ceny Alzheimer nadačního fondu pro rok 2014

„Starý král ve vyhnanství“ obdržel Laureát ceny Alzheimer nadačního fondu pro rok 2014

Tisk

alz 200V pražském „Rakouském kulturním fóru“ se 18.9. 2014 konala tisková konference u příležitosti uvedení románu rakouského spisovatele Arno Geigera a jeho publikace „Starý král ve vyhnanství“ ve spolupráci s nakladatelstvím „Mladá Fronta“, kde autor píše o svém otci, který onemocněl na sklonku života Alzheimerovou chorobou. Kniha byla v Rakousku vydána roku 2011 a na českém trhu je k dostání v překladu od roku 2013.

 

Na konferenci nechyběli - ředitelka „Alzheimer nadačního fondu“ Šárka Kovandová, ředitelka „Rakouského kulturního fóra“  Natascha Grilj, překladatel českého vydání  Tomáš Dimter, předseda správní rady „Alzheimer nadačního fondu“ doc. MUDr. Jakub Hort, komentátor Petr Fischer, malíř Tomáš Císařovský, autor knihy Arno Geiger, a herec a dabér Lukáš Hlavica, který návštěvníkům přečetl ukázku z výše zmiňované knihy. 

alz 1

 

Arno Geiger získal ocenění „Laureát ceny Alzheimer nadačního fondu pro rok 2014“ za svůj přínos k porozumění Alzheimerovy choroby široké  veřejnosti. K tomu se rovněž děkovně vyjádřila ředitelka „Alzheimer nadačního fondu“ Šárka Kovandová a neopomněla zdůraznit alarmující fakt, že Alzheimerova choroba bývá označována epidemií 21.století.

„Z psaného textu se stává text živým. Příběh Arnova otce a jeho boj s nemocí.“ „..omlouvá se svému otci, jelikož se mu přibližuje  až ve stavu, kdy se propadá mimo hranice „normality“ .“ „..Porážku se snažíme otevřeně.“ „..pracuje s prolínáním historie v našem životě. Jeho otec se ztrácí ve svém exilu a žije vzpomínkami.“ poznamenal Petr Fischer.

alz 2

 

„Jsem moc rád, že jsem tu knihu napsal. Chtěl jsem ji napsat za života táty, který zemřel před třemi měsíci. Osud mého táty v knize zůstává otevřený. Člověk by měl věřit v budoucnost. To nejhorší, co se stane je, když to vzdáte. Je zde budoucnost pro nemocné i jejich blízké. Pokud bych ji psal po jeho smrti, nebyla by tu víra v jeho budoucnost...“ „..rovněž jsem se účastnil i knižního veletrhu, kde mu lidé fandili a můj otec měl najednou budoucnost. Kniha dosáhla toho, že člověk s „Alzheimerem“ dosáhl respektu.“ „...Díky laskavosti je člověk něčím více a je mnohé. Objetí je gesto držení. Vše začíná a končí úctou.“ vyjádřil svůj pocit z knihy sám autor.

alz 3

 

Geiger rovněž obdržel obraz od malíře Tomáše Císařovského. Akce byla zakončena degustací vín, kde měli zájemci možnost přispět na konto „Alzheimer nadačního fondu“ koupí vín  „Cuvée A“ a „Rosé A“ . Patrony Alzheimer nadačního fondu jsou – spisovatelka knih pro děti Ivona Březinová a režisér Jan Hřebejk.


http://alzheimernf.cz

Zdroje fotografií jsou z facebookové skupiny "Alzheimer nadační fond" - Facebook


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniel Čech: „Já zcela nepatrioticky na české filmy vůbec nechodím. Přijde mi to všechno na jedno brdo a pořád s těmi stejnými herci.“

daniel-cech 200Daniel Čech je na českém uměleckém poli jako doma. Nejvíce vešel do podvědomí televizních diváků v zábavném pořadu Na stojáka. Jeho stand-upy jsou nezapomenutelnými zážitky každého návštěvníka. Kromě toho se věnuje i film...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lidé žasněte. Toto je nový Mišík! Adam Mišík.

adam misik200Rodinný klan Mišíků svůj vliv v zábavním průmyslu nezapře! Nastupující mladá generace Mišíků tak i nadále bude rozvíjet jméno jednoho z nejslavnějších hudebníků u nás vůbec. Syn rockera Vladimíra Mišíka Adam,...


Literatura

Jak daleko byste zašli kvůli tomu, abyste zjistili pravdu?

Stara tajemstvi perexInspektorka Lottie Parkerová řeší další komplikovaný případ. Vyšetřuje vraždu ženy, jejíž tělo bylo nalezeno v domě její dcery. Zmiňovaná dcera se však pohřešuje, a tak se Lottie a její parťák, detektiv Boyd, začnou obávat ...

Divadlo

Testosteron byl masakr

testosteron 200Městské divadlo Zlín na začátku své 73. sezóny přišlo s komedií polského autora Andrzeje Saramonowicze Testosteron, která má velké ambice stát se velmi oblíbeným titulem.

...

Film

Jak si vedla česká animace v pandemickém roce 2020 a co ji čeká letos

asaf 200Pandemie Covid-19 zasáhla v loňském roce stejně jako všechna tvůrčí odvětví i animaci. Řada domácích i zahraničních festivalů, na kterých se odehrávají premiéry a dojednávají distribuční spolupráce, byla zrušena, nebo se přesunula do online prostředí. ...