Mariánský sloup čeká v Praze požehnání – poutníci jsou víc než zváni!

Mariánský sloup čeká v Praze požehnání – poutníci jsou víc než zváni!

Tisk

marsloup perexPo více než sto letech se Pražané po mnoha peripetiích dočkali obnovy Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Sloup, který stál v samém středu hlavního města bezmála třista let, byl stržen „zfanatizovaným davem“ v čele s anarchokomunistou Sauerem na počátku 20.století. Jaké byly osudy Immaculaty od jejího postavení až k jejímu následnému znovuobnovení coby duchovního středu Evropy?

Historie výstavby:

Původní mariánský sloup nechal v roce 1650 postavit císař Ferdinand III. jako poděkování Panně Marii za ochranu Prahy před dobytím švédskými vojsky na konci třicetileté války. Upomínka na dobu, kdy bylo město před vojsky statečně ubráněno, je ve znaku hlavního města v podobě ruky třímající meč v bráně.  

Originál sloupu, který dosahoval bezmála šestnácti metrů, byl obehnán sousoším čtyř andělů, kteří reprezentovali čtyři kardinální ctnosti - moudrost,mírnost,spravedlnost a statečnost, bojující proti sílám zla v podobě hladu, moru, války a hereze, které však na nové podobě sloupu nenajdeme. Výjev jak Maria drtí hlavu ďáblovi však zůstal nezměněn.

Socha svým stínem určuje i přesný čas dopadem na poledník vyznačený v dlažbě náměstí. Nápis na podstavci sochy, který sloužil coby kaplička pro obraz „Panny Marie Rynecké“, zněl:
Virgini genitrici sine originis Labe Conceptæ propVgnatæ et Liberatæ Vrbis ergo Cæsar pivs et IvstVs hanC statvaM PonIt“  - "Panně Rodičce bez poskvrny prvotní počaté za obhájení a osvobození města zbožný a spravedlivý císař tuto sochu postavil".

 

Historie zničení:

Zboření barokního mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí

Snahy o obnovu:

Vedení města Prahy začalo již brzy po tomto absurdním vandalském zničení uvažovat o znovuobnovení sloupu. První československý prezident, T.G.Masaryk se však k věci vyjádřil svým vlastním způsobem: „Když Pražané tu sochu odstranili, jsem rád, protože ta socha byla politickou potupou pro nás.

Básník Jaroslav Durych vyhlásil sbírku na obnovu sloupu, město však obnovu nepovolilo a další snahy přerušila druhá světová válka. V roce 1945 se o znovuobnovení sloupu zasahovala katolická sportovní organizace „Orel“, která zorganizovala sbírky na jeho postavení do roku 1950, které však přišly vniveč díky komunistickému převratu. Mnozí z účastníků byli za své snahy o obnovu sloupu stíháni – "Odbor pro rekonstrukci sloupu" byl považován za protistátní a většina listin souvisejících s obnovou byla zničena komunistickou stranou. Květiny, které přinášeli lidé na původní místo sloupu, Státní bezpečnost pravidelně odstraňovala. Po sametové revoluci vznikla „Společnost pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze“. Obnovení sloupu však opět doprovázely spory – v roce 1993 byl upevněn základní kámen, který zde byl vsazen a posvěcen – v kameni byl v češtině, němčině, latině a angličtině nápis "Zde stál a opět bude stát Mariánský sloup". Úředníci magistrátu kvůli němu hrozili žalobou a během krátké doby nechal magistrát část nápisu a opět bude stát odsekat. Proti postavení sloupu se znovu ozvali další kritici s tím „že by sloup vnesl do veřejnosti nesoulad a konflikt a stal se symbolem expanze konzervativních až ultrakonzervativních proudů katolické církve“. Vystavění sloupu však mimojiné podpořil v roce 2019 i sám předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka.

V lednu 2020 zastupitelstvo Hlavního města Prahy obnovu sloupu odsouhlasilo. Proti byl mimo jiné i primátor Zdeněk Hřib, který uvedl, že jde o „prosazování jedněch idejí na úkor druhých, proto z principu nemůže být v tomto kontextu sloup brán jako symbol smíření v rámci ekumenické shody“. Milionový poplatek za zábor nicméně odpuštěn nebyl – ten mohou zaplatit dobrodinci v podobě příspěvků.

 

 

 

Požehnání sloupu a jeho finální realizace:


Mariánský sloup Neposkvrněné bude požehnán J.Em.kardinálem Dominikem Dukou v sobotu 15.8.2020. Požehnání bude předcházet mše svatá v chrámu Matky Boží před Týnem v 10 hodin. Od 18.00. se ve zdejší bazilice Nanebevzetí Panny Marie uskuteční mariánské nešpory.

9.00 hodin - Modlitební předprogram. Na pódiu u obnoveného mariánského sloupu, vede Fatimský apoštolát v ČR (Mons. Pavel Dokládal).

10.00 hodin -  Slavná bohoslužba v chrámu Matky Boží před Týnem, celebrovaná  pražským arcibiskupem a českým primasem Dominikem kardinálem Dukou OP.


11.40 hodin - Průvod z kostela na Staroměstské náměstí k Mariánskému sloupu, kde budou proneseny projevy.


12.00 hodin - Požehnání obnoveného Mariánského sloupu otcem kardinálem.

 

marsloup 01

 

Na pouť k mariánskému sloupu zve i sportovní katolický spolek „Orel

V souvislosti s obnovením sloupu vydalo Karmelitánské nakladatelství publikaci „Mariánský sloup - v souvislostech víry a ducha“ jejímž autorem je generální sekretář České biskupské konference, P.Stanislav Přibyl. Kniha bude uvedena v úterý 11.srpna v 15 hodin v Týnském chrámu spolu s Janem Bradnou a Pavlem Marešem. Knize požehná P. Vladimír Kelnar, farář u kostela Matky Boží před Týnem.

 

marsloup bradna historieobrazek

Význam mariánských sloupů v historii:

Mariánské sloupy byly stavěny jako připomínka tragických událostí jako jsou války nebo epidemie, což je víc než příznačné, že byl sloup Neposkvrněné obnoven v této pro nás velmi neklidné a nejisté době.Vztyčování těchto sloupů má kořeny v antickém Římě, kdy byly původně pohanské prvky naplněny křesťanským poselstvím. Když bylo na Tridentském koncilu stanoveno dogma „o neposkvrněném početí Panny Marie“, staly se mariánské sloupy běžnou zvyklostí k podpoře mariánské úcty.

Přijďte podpořit i vy dokončení této úchvatné památky – Panno Maria, oroduj za nás!

Zdroje:

wikipedia.cz
cirkev.cz
marianskysloup.cz

Bylo stržení Mariánského sloupu jen vandalstvím?

Novéna před požehnáním mariánského sloupu

Praha milion neodpustí, dárci Mariánského sloupu jí musí platit za zábor 

Zdroje fotografií:

marianskysloup.cz

Andie Novak

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai – herec a hrdý otec

revai200Jan Révai momentálně vystupuje v inscenaci Osmý světadíl v divadle Kalich.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Historická orba pod Řípem: Ani 60 let starý traktor nepatří do starého železa

200tradUž potřetí se do Roudnice nad Labem sjeli majitelé zemědělských veteránů. Historická orba pod Řípem se letos konala 28. září a i tentokrát zaznamenala velký zájem veřejnosti.

...

Z archivu...


Literatura

Živí mrtví hlásají, že Není cesty zpět!

zm25 200Se čtyřmi komiksovými sešity ročně, kterými nás nakladatelství Crew zásobuje, jsme se se ságou Živí mrtví v květnu dostali na úctyhodné číslo 25. Nejen, že autorům nedochází dech ani nápady, ono to pořád dává smysl a přináší napětí a hlavně syrové e...

Divadlo

15 let soudobé hudební scény Městského divadla v Brně


15 let MDB perexJe to až neuvěřitelné, ale skutečně uběhlo patnáct let od premiéry muzikálu VLASY, díla, které mělo premiéru na své Hudební scéně. Od prvního uvedení v roce 2005 do konce září 2019 zde bylo uvedeno šedesát osm (!) premiérových tit...

Film

Heidi, děvčátko z hor

heidi 200Asi nejslavnější švýcarský románek pro děti – a děvčátka zvláště - sepsala před bezmála půldruhým stoletím Johanna Spyriová. V české podobě jej známe díky převyprávění Bohumila Říhy jako Heidi, děvčátko z hor. Příběh líčí strastiplné osudy osiřelé dív...