Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději se ženami, které si vytáhly Černého Petra

Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději se ženami, které si vytáhly Černého Petra

Tisk

Nevidim ani tmuNakladatelství Prostor vydalo novou knihu Aleše Palána Nevidím ani tmu. Je plná jedinečných fotografií přední české fotografky Alžběty Jungrové a silných emotivních příběhů šesti žen, se kterými autor vedl rozhovory o naději, která někdy v životě není vidět a těžko se hledá.

Palánovy knihy mám ráda. On tak nějak dobře ví, o čem ten život je. Zajímají ho obyčejné i neobyčejné lidské příběhy těch, kteří se ocitli na okraji společnosti, ať už vlastní vinou či vlivem osudu. Ráda vzpomínám na knihu Raději zešílet v divočině o šumavských samotářích, která je opravdu jedinečná a bere za srdce. Tentokrát se v knize Nevidím ani tmu Palán zaměřil na pohnuté osudy šesti žen, které si ve svém životě “vytáhly Černého Petra”, jak sám uvádí. Každá žena je jiná a prožila si něco jiného. Setkáte se jak s mladou a sotva dospělou holkou, která už toho zažila na svůj věk až příliš, tak se starou paní, která má už většinu života za sebou.

Tyto ženy ale spojuje jedno, a to nezdolná odvaha a vůle k životu i přes všechny “sračky”, kterými si ve svých životech prošly. Čtení to místy není ani pěkné, ani motivační a pozitivní. Někdy jako bychom tu naději těžko hledali, když ona není. Nejsou to žádné nářky, ani chvalozpěvy typu: “podívejte se na to, co všechno se mi stalo a já jsem skvělá, že jsem to všechno ustála”. Místy je to i o jisté lhostejnosti a pocitu, že to je prostě život a nic s tím neuděláme. Je třeba brát život takový, jaký je… a neposrat se z toho.

“Svět patří těm, co se neposerou.” (Charles Bukowski)

Nutno zmínit i opravdu kvalitní a působivé fotky, které dokreslují autentičnost příběhů. Fotografka Alžběta Jungrová fotila ženy, jejich svět, prostředí, zachytila určitou náladu a emoce v jejich příběhu. Jen jedna žena chtěla zůstat v anonymitě a fotky tam nemá, ale až si přečtěte její příběh, pochopíte proč.

Knížka je skvělá, i když to není čtení k odpolední kávě a nemělo by to určitě vyznít jako: “teď si přečtu tyhle děsivé příběhy proto, abych si uvědomila, jak já se mám dobře”. Ne, takhle to fakt není. Vnímám z toho spíše potřebu ukázat, jaký život může být, jaké nabízí možnosti a že ta naděje tam stejně někde pořád je...A tohle všechno se vlastně týká nás všech, i nás samotných, tebe i tebe, tvé známé či tvé dcery nebo babičky...


Název: Nevidím ani tmu
Autor: Aleš Palán
Fotografie: Alžběta Jungrová
Počet stran: 352
Vydání: 2021
Nakladatelství: Prostor
Hodnocení: 95 %

Nevidím ani tmu

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/nevidim-ani-tmu.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mezi postáváním u klouzačky a mixováním ovoce vedu online čtenářský klub, říká vítězka naší soutěže

Alžběta Janečková

Alžběta Janečková, která žije s manželem a dvěma malými dětmi ve Španělsku – na západním pobřeží poblíž Santiaga de Compostela, se stala vítězkou naší literární soutěže nazvané Nejlepší d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

CLARINET FACTORY: NEUSTÁLÉ HLEDÁNÍ NOVÝCH CEST

ClarinetFactory perexClarinet Factory patří k souborům, které vždycky něčím překvapí. Nikoliv virtuózní bravurou, o té už každý dávno ví, ale třeba propojováním žánrů a oblastí, ve kterých se doká...


Literatura

Máme tu týmovku! Deadpool: Hodný, zlý a ošklivý

deadpool3 perexVloni zavalil čtenáře komiksů šílenec jménem Deadpool a nejinak tomu je i letos. V květnu vydalo nakladatelství Crew další komiks s tímhle bláznem v hlavní roli: Deadpool 3- Hodný, zlý a ošklivý. A jak naznačuje název, DéPéčko na to neb...

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...