Daliborovy únorové knižní a audio tipy…

Daliborovy únorové knižní a audio tipy…

Tisk

Daliborovy tipy unor perexTak máme po vysvědčení. A jsou tu jarní prázdniny. Máte vy i vaše děti co číst? Je tu Daliborův únorový knižní tip, který ocení jak milovníci klasických knih, tak příznivci audionosičů…

 

 

Tipy pro únor

Bernard Minier - Oko

Nakladatelství XYZ, člen skupiny Albatros Media, vydalo na sklonku loňského roku již osmé pokračování příběhů románového kriminalisty Martina Servaze z pera francouzského autora Bernarda Miniera. Novinka nese název Oko a Martina Servaze a jeho tým zavede k vyšetřování série vražd, které pojí vazba na tvůrce hororových filmů. Na čtenáře tak čeká nejenom napínavá detektivka, ale i pohled do zákulisí a historie právě hororového filmového žánru. Ať už jste Minierovými fanoušky, nebo vás jeho práce dosud míjela, teď je ta správná doba se do celé série pustit. S výjimkou právě Oka jsou ostatní příběhy k mání už i ve zvukových verzích.

Daliborovy tipy unor 3

Henning Mankell - Neklidný muž (audio)

V podobném duchu jako předchozí tip se nese i tento. Je-li někdo typickým představitelem takzvané severské detektivky, pak to rozhodně bude Henning Mankell. Svého hrdinu komisaře Kurta Wallandera nechal v desátém pokračování série dozrát do věku šedesáti let se vším, co se s dlouhodobým stresem i věkem neodmyslitelně pojí. Tentokrát se Wallander nepotýká jen se zločinci, ale i s nástrahami nastupujícího stáří. Na rozdíl od předchozích dílů přináší ale pátrání ještě i tajemství mezinárodní špionáže, a to dokonce i ve vývoji napříč desetiletími. Neklidný muž završuje u vydavatelství OneHotBook celý cyklus vydávání Mankellových děl v audioknižní podobě.

Daliborovy tipy unor 2

Ursula K. Le Guinová - Křídločky

Nemusíte být dětmi, aby se vám líbily pohádky. Křídločky z pera populární autorky převážně scifi a fantasy příběhů Usuly K. Le Guinové jsou autorčiným příspěvkem právě dětskému publiku. Jaké by to bylo, kdyby kočky měly křídla? Tak to si vy i vaše děti můžete přečíst ve čtveřici příběhů v jednom svazku vydaném nakladatelstvím Gnóm! těsně před vánočními svátky 2023. Útlá knížka je bohatě ilustrovaná a zcela jistě vás nenechá bez zamyšlení nad hodnotami života, přátelství a rodiny. Kromě toho vyšly Křídločky jak s modrou obálkou, tak s jejím lesním provedení. Takže si můžete vybrat, která se vám víc líbí, případně víc hodí do knihovničky.

Daliborovy tipy unor 1
Arkadij a Boris Strugačtí - Dravé věci naší doby

Patříte-li k fanouškům scifi a zároveň vám dílo Raye Bradburyho, Roberta Silverberga, Isaca Asimova nebo Roberta Heinleina není cizí, pak neváhejte sáhnout po knize jejich současníků z tehdejšího východního bloku. Dravé věci naší doby vydalo nakladatelství Triton na sklonku roku 2023 ve zcela novém českém překladu, který vychází z originálu již zbaveného zásahů bývalého sovětského cenzurního aparátu. Nahlédněte do vize společnosti zbavené starostí o živobytí. Možná se budete bát víc než u kteréhokoli z horrorů Stephena Kinga. Schopnost autorů vidět do budoucnosti je naprosto fascinující a ještě teď mi z ní běhá mráz po zádech. Autoři světoznámého Stalkera (Piknik u cesty) rozhodně za pozornost čtenářů stojí.

Daliborovy tipy unor 4

Zdroj foto: Dalibor Boubín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Pronská: Psaní je jako dýchání, když se jednou nadechnete, už nemůžete přestat

archiv Jana Pronská 4Psát začala již v dětském věku, nejdříve krátké historické příběhy a již tehdy snila, že jednou vydá knihu. První velký příběh Kethy, který má 750 stran začala psát ještě na ZŠ a psala jej celou střední a stal ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Klasika Já, Claudius a detektivka Muži, kteří nenávidí ženy, vyšly i ve formátu audioknih
ImageAudioknihy jsou v současné době hodně populární. V mnohém usnadňují „práci“ a těm, kteří nemají čas a chuť na čtení, nabízejí možnost, jak se seznámit s těmi největšími klasikami, případně nejnovějšími best...

Literatura

V Pavoučí síti Františka Niedla

pavouci sit200S životem i výčtem tvorby českobudějovického rodáka Františka Niedla jsme vás na webu Kultura 21 seznámili v listopadu 2012 v příspěvku kolegyně Veroniky Jurčové. 

...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Časopis Film.sk oslavuje pätnásť rokov

Film sk 200Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav si tento rok pripomína pätnásť rokov od svojho vzniku. Jeho novembrové číslo je tematicky zamerané na výročie časopisu a približuje ho v prem...