Klasika Já, Claudius a detektivka Muži, kteří nenávidí ženy, vyšly i ve formátu audioknih

Klasika Já, Claudius a detektivka Muži, kteří nenávidí ženy, vyšly i ve formátu audioknih

Tisk
ImageAudioknihy jsou v současné době hodně populární. V mnohém usnadňují „práci“ a těm, kteří nemají čas a chuť na čtení, nabízejí možnost, jak se seznámit s těmi největšími klasikami, případně nejnovějšími bestsellery v pokud možno takové podobě, v jaké byly zamýšleny. A výhodou je také to, že mohou ukrátit dlouhé jízdy autem. Výjimkou nejsou ani další dvě CD od společnosti Radioservis, které vám v krátkosti představím.


Já, Claudius

Kniha Roberta Gravese už patří v dnešní době k literárním klasikám a zájemci o tématiku antického období by ji rozhodně neměli přehlédnout. Hrdinou této fiktivní biografie je kulhavý, nahluchlý a koktavý vnuk Marca Antonia Claudius. Ten jednoho dne vyslechl podivnou Sybyllinu věštbu, kterou posléze vrchovatě naplnil. Aby se vyčlenil z jemu nepříjemné a intrikující tehdejší mocenské společnosti, své tělesné nedostatky záměrně zveličoval. I díky tomu dokázal přežít hrůzovládu svého strýce, císaře Tiberia, vyhnul se zákeřným manipulacím své babičky Livie, přetrpěl i panování ne zrovna normálního Caliguly, aby se nakonec stal roku 41 sám císařem.

Spojení fiktivních příhod odehrávajících se na skutečném historickém pozadí je divácky i čtenářsky velmi atraktivní a Gravesův román toho plně využívá. V rámci atraktivity převedli rozhlasoví dramaturgové jeho beletristický text do podoby rozhlasové hry (což není nic nového, neboť v roce 1976 uvedla televize BBC stejnojmenný seriál), kterou zasadili do rámce dialogu. Ten se odehrává mezi císařem Claudiem, který v posledních dnech svého života vzpomíná na vše, co prožil, a poučeným oponentem dnešní doby – vypravěčem. To se ukáže být jako velmi dobrý tah, neboť onen vypravěč zde vlastně zastupuje moderního posluchače. Pokouší se pochopit veškeré kroky ústřední postavy, podrobně je analyzovat a zároveň nahlédnout do zákulisí tehdejší politiky, která by se s ne až tak velkou nadsázkou dala srovnat s tou dnešní.

Image

V hlavních rolích uslyšíte Františka Němce jako vypravěče a Viktora Preisse jako Claudia, který se musel vyrovnávat zejména s koktáním svého charakteru. A udělal to na výbornou, neboť při poslechu ani jednou nepoznáte, že jde o něco předstíraného, naopak to působí velmi přirozeně a Claudia je vám pak celkem líto. V dalších rolích se objeví například Josef Vinklář, Jaroslava Adamová, Otakar Brousek starší, Andrea Elsnerová nebo Boris Rösner.

Z výčtu zúčastněných jste si asi domysleli, že nejde o novou nahrávku. Pokud tedy vlastníte již původní vydání z roku 1999, můžete zůstat v klidu. Současná edice se liší pouze v tom, že je převedena do formátu MP3 a tudíž se vešla na jediné CD. Pět a čtvrt hodiny tak můžete poslouchat v kuse, aniž byste museli přehazovat jednotlivé „placky“.

Patříte-li tedy k fandům starého Říma a jeho vládců, neváhejte a pořiďte si toto CD, protože je zvládnuté velmi dobře a netrpí nějakými většími nedostatky. Navíc se dá doporučit i těm, kteří by se do knihy normálně nepodívali kvůli tomu, že jim je třeba zvolené téma cizí, neboť se budou snadněji orientovat v postavách a mohou si je přiřadit k jednotlivým hlasům, což jim kniha neumožní.

Muži, kteří nenávidí ženy

Trilogie Milénium švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona je v současnosti takovým kulturním fenoménem, že nemá cenu ho nějak podrobně představovat. První díl už se dočkal dvou filmových adaptací a nyní přichází na trh i jeho audiopodoba. Děj tedy zmíním jen v krátkosti. Novinář Mikael Blomkvist odchází od soudu jako zpráskaný pes a kvůli urážce na cti jednoho mocného švédského finančníka musí zaplatit vysokou pokutu a odsedět si pár měsíců ve vězení. Jelikož je jeho momentální kariéra v troskách, přijímá po chvilce váhání nabídku bohatého průmyslníka Vangera, aby se pokusil objasnit skoro čtyřicet let staré zmizení jeho praneteře. Pátrání mu odhaluje ne zrovna příjemná tajemství celé rodiny a hlavně ho seznamuje se zvláštní bytostí, asociální, ale geniální hackerkou Lisbeth Salanderovou.

Tentokráte čtenáře žádné zásadní změny nečekají. Román předčítá známý herec Martin Stránský (dabér mj. Dr. House), který mu dodává na atmosféře svým nezaměnitelným hlasem. Postavy se od sebe pokouší oddělit a daří se mu to a vůbec nevadí, že přednáší i ženské party. Se svým hlasem umí pracovat a ženu předvede vkusně, aniž by se pitvořil. Vzhledem k velkému rozsahu celé knihy, je vše zaznamenáno na dvou CD ve formátu MP3 a dosahuje neskutečné délky patnácti hodin.

Jelikož jde ale o strhující záležitost, hrozí nebezpečí, že je můžete odposlouchat klidně v kuse, protože po prvních kapitolách a pár hodinách budete chtít znát další osudy skvěle propracovaných postav. A vůbec nezáleží na tom, zda už jste knihu přečetli, nebo ne. Pořád budete stejně napjati a dokážete si najít další rozměr, který jste předtím nerozluštili. A opět se přesvědčíte o tom, že celá trilogie není tak populární pro nic za nic. Nabízí opravdu fantastickou gradaci a promyšlenost příběhu, přitom nepůsobí nijak lacině a prvoplánově.

Image

Jelikož jde vlastně o „pouhé“ čtení, výtky jsou úplně stejné jako u knihy. Dojem kazí možná zbytečné množství postav, v nichž se zpočátku orientuje jen stěží (audipodoba navíc vše komplikuje tím, že se nelze vracet na stránky, ale musíte spoléhat jen na překreslený rodokmen rodiny Vangerů na vnitřní straně přebalu CD) a pro někoho dost natahovaný konec, který už s celým vyšetřováním příliš nesouvisí.

Audioknihu Muži, kteří nenávidí ženy, mohu rozhodně doporučit úplně všem. Opět platí, že pokud se vám více než pětisetstránkové dílo nechce číst, profesionálové to udělali za vás a posluchačům tak nezbývá nic jiného, než se podmanivým hlasem vypravěče nechat vést a na skoro celý den zapomenout na všednodenní realitu.    

Název: Já, Claudius

Autor: Robert Graves
Překlad: Alena Jindrová-Špilarová
Dramatizace: Jaroslava Strejčková a Jan Strejček
Režie: Markéta Jahodová
Účinkují: František Němec, Viktor Preiss, Josef Vinklář, Jaroslava Adamová, Jan Vlasák a další
Stopáž: 5 hodin 15 minut
Hodnocení: 80%
Vydal: Radioservis

Název: Muži, kteří nenávidí ženy
Autor: Stieg Larsson
Režie: Jitka Škápíková
Čte: Martin Stránský
Stopáž: 14 hodin 37 minut
Hodnocení: 90%   
Vydal: Radioservis
        
Zdroj foto: Radioservis

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dark metalová kapela z Českých Budějovic právě dokončila své nové album Bittersweet Devotion

dark angels bittersweet devotion200Tímto titulkem bychom Vás rádi pozvali k povídání nejen o DARK ANGELS. Nová deska vyjde na přelomu března a dubna a to je správná příležitost popovídat si se zakládajícím členem k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Childbook, nový způsob uchování vzpomínek na mateřství?

childbook 200Znáte ty pamětní knihy pro děťátka, do kterých si zapisujete váhy, míry, data a první vzpomínky, stříháte vlásky? Co kdyby tohle všechno dostalo úplně jiný směr? Virtuální podoba takového deníčku se potom může snadno změnit v knižní. Vzpomínko...


Literatura

Číňan: politický thriller o pomstě, která přetrvala generace

altNový thriller legendy švédské krimi Henninga Mankella Číňan vydalo koncem loňského roku brněnské nakladatelství Host. Přestože ho zařadilo do edice Krimi román, nevyplatí se ke knize přistupovat jako k typické severské detektivce. ...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Nezdolná Jiřina Bohdalová si z lásky vrásky nedělá

altNový film Jiřího Stracha se s klidným svědomím dá přirovnat k o 11 let staršímu Babímu létu, ve kterém jako manželská dvojice, potýkající se se stářím, zářil Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková. S filmem Vrásky z lásky h...