Sborník nastiňuje budoucnost očima mladých lidí z tzv. nové levice

Sborník nastiňuje budoucnost očima mladých lidí z tzv. nové levice

Tisk

Budoucnost perexO takzvané nové levici se i v Česku diskutuje léta. Občas to schytává ze všech stran. Co se vlastně pod tímto pojmem skrývá? A co lidé, kteří se k ní hlásí či jsou k ní řazeni, chtějí? Odpověď se snaží nastínit sborník Budoucnost. Respektive - odpověď není jednoznačná, protože každá autorka a každý autor je svébytnou osobností a názory v knize obsažené zdaleka nejsou monolitní.

 


Iniciátorkou sborníku byla novinářka a dokumentaristka Apolena Rychlíková, která oslovila mladé autorky a autory. V rámci slavnostního křtu, který se v úterý 23. června konal v prostoru39 (Řehořova 39, Praha 3), uvedla, že sborník by klidně mohl mít dvojnásobný počet stran, neboť lidí, kteří by mohli něčím přispět, je mnoho.

Budoucnost uvodni foto


Už nikdy žádné koncentráky
Jedním z kmotrů byl severočeský romský aktivita, pomáhající kupříkladu lidem bez domova, Jožka Miker. Ten uvedl, že tvůrcům přeje mnoho zdaru, zápalu, protože podle jeho názoru dělají dobrou práci. Dodal, že tito lidé dělají vše pro to, aby už nikdy nebyly žádné koncentráky pro lidi jiné barvy pleti, jiné sexuální orientace nebo jiného vyznání.


Vybočení ze současného paradigmatu
Kmotrou byla též bývalá disidentka, ombudsmanka a stále aktivní žena Anna Šabatová, která uvedla, že je generačně jinde než autorky a autoři, přesto ji sborník, jehož v době křtu přečetla dvě třetiny, oslovil. Dodala, že má radost, že v ucelené podobě vybočuje ze současného paradigmatu, sama stále přemýšlí, jak věci měnit k lepšímu a ví, že to je složité. U některých textů jí podle jejích slov běhal mráz po zádech, jiné jí přišly podnětné.

Budoucnost foto 3


Není malých a velkých témat
Texty se týkají témat lokálních i globálních. Dočíst se v nich lze o budoucnosti Země, Evropy, Česka, prostoru, pohybu, práce, médií, náboženství, umění, rodiny, politiky i samotné budoucnosti. Sborník neliší tzv. malá a velká témata. Kupříkladu Eliška Černá, Růžena Dunková a Eva Lehotská píší o proměně prostoru, ve kterém žijí - na ostravské Bedřišce a v Kunčičkách, Matěj Metelec o budoucnosti levice, Lukáš Likavčan a Josef Patočka o společném světě pro všechny.

Budoucnost foto 2


Priority, úhel pohledu, argumenty...
Čtenářka či čtenář jistě nemusí se všemi vizemi a názory ve sborníku, vydaném coby prvotina družstevním nakladatelstvím Idea, souhlasit, někde mohou být i generačně jinak ložené priority. Seznámit se s tím, co chtějí mladí lidé, hlásící se k neautoritářské levici,  jaký mají úhel pohledu, co považují za důležité a jak argumentují, však rozhodně stojí za přečtení a zamyšlení.



Foto: archiv družstevního nakladatelství Idea


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Goldflam: „Jsem veselý totální defétista, pesimista a katastrofista.“

Arnošt Goldflam je takový český renesanční člověk - píše knihy, scénáře, hraje v divadle i ve filmech, učí, a tak dále. V blízké době bychom ho měli vidět například v pokračování legendárního snímku Dědictví, o kterém si můžete...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jablečné slavnosti v Praze: Přijďte ochutnat to nejlepší z českých sadů!

jablko 200Jablka k podzimu neodmyslitelně patří. Jsou doslova „napěchovaná“ zdravím a při pravidelné konzumaci Vás spolehlivě ochrání před všemi podzimními neduhy. Sehnat v supermarketu kvalitní jablka je ovšem téměř nemožné. Jediná rada, jak...

Z archivu...


Literatura

Doreen Virtue: Andělské vedení

andelskevedeni perexHm, tak co říci o této knize jednou větou? Bůh a náš mimosmyslový svět nás neustále vede a autorka se nás naučí nebát se božského vedení. Věru, zajímavá kniha, která se svým způsobem dá číst i jako beletrie.

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Méďa aneb když plyšáček ožije

Film Meda plakatKdo má rád americké filmy, může se jít podívat na nový americký film Méďa, a jakmile ho zhlédne, nemusí ani přemýšlet, o čem vlastně ten film je. Hlavně, že se zasmál, až padal na opěradlo sedadla před sebou. Naví...