V Pavoučí síti Františka Niedla

V Pavoučí síti Františka Niedla

Tisk

pavouci sit200S životem i výčtem tvorby českobudějovického rodáka Františka Niedla jsme vás na webu Kultura 21 seznámili v listopadu 2012 v příspěvku kolegyně Veroniky Jurčové. 

 

 

Proto se nebudu opakovat a rovnou se pojďme podívat na nový historický román z pera jihočeského autora. Únorová novinka nakladatelství MOBA přináší pokračování příběhu pražského platnéřského tovaryše Lukáše, se kterým jsme se seznámili v Niedlově románu Platnéř, a který to v životě vůbec nemá snadné. Po všech útrapách a životu nebezpečných nástrahách, které na něj v hlavním městě českého království za vlády krále Václava IV. číhali, se ve společnosti svého ochránce Lorenza Scorsiniho a jeho dcery Angely vydává na cestu do Milána, kde se chce přiučit dalším dovednostem od zdejších platnéřských mistrů. Na Scorsiniho doporučení je přijat do platnéřské dílny mistra Pratiniho a zdá se, že se jeho život obrací lepším směrem. Jednou z jeho stinných stránek je ztráta Angeliny blízkosti, která je provdána za jednoho z italských šlechticů. I tak by mohl být Lukášův život bezpečnější než ten, od kterého utekl z Prahy. Ale…

Ale ani Itálie není bezpečné místo bez intrik a nebezpečí, za kterými se skrývá, jak jinak, především boj o moc a postavení. A Lukáš se ocitá v pavoučí síti dalších nebezpečných nástrah. Ale jak to bývá, někteří lidé dokáží bojovat silou a jiní lstí a chytrostí. A protože Lukáš je vybaven některými zvláštními schopnostmi, dokáže si poradit i se zákeřnostmi a nepříznivými okolností. Dokáže i ze zlé situace pro sebe vytěžit maximum výhod a nejednu pavoučí síť také nastraží.

Ač nejsou historické romány mým nejoblíbenějším žánrem, občas si nějaký ráda přečtu. A tenhle jsem přečetla s jedinou pauzou. Ani během doby, kdy jsem musela knížku odložit, se mi stále vracelo, jak to dopadne a co ještě na Lukáše čeká. Tedy možná abych byla přesnější, moc jsem nepochybovala, jak vše dopadne, ale co ještě autor vymyslí a kterým směrem se bude příběh ubírat, to vždy jasné nebylo.

A tak doporučení pro milovníky historických románů… Tenhle si určitě nenechte ujít, ale pokud jste nečetli, tak se před tím ještě vraťte k Platnéři. Stojí to za to. Přeji příjemnou zábavu.

pavouci sit

Název: Pavoučí síť
Autor: František NIedl
Žánr: Historický román
Vydáno: 2013
Stran: 295
Vydalo nakladatelství: MOBA
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: http://shop.mobaknihy.cz/knihy/pavouci-sit


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Údolí rozhodnutí znovu po čtyřiasedmdesáti letech…

udoli rozhodnuti200Rozsáhlá sága vyprávějící o osudech bohaté ocelářské rodiny Scottů byla poprvé vydána ještě během druhé světové války v roce 1942 a o tři roky později byl na motivy tohoto románu natočen úspěšný film. Americká autorka Marcia Davenp...


Literatura

Hellboy: Neuvěřitelné příběhy

hellboynp 200Kdo miluje podivné tvory, tajemno, komplikované hrdiny a někdy ne tak docela černobílý svět, ten musí být fanouškem Hellboye a tudíž i jeho stvořitele, mistra Mikea Mignoly. Nakladatelství Comics Centrum po extrémně napěchovaných spisech, Pe...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.